Άκης Πετρετζίκης: Φιλέτο μπακαλιάρου παπιγιότ με πατάτες ψητές - Άκρως απολαυστικό!
Εύκολο και γρήγορο πιάτο...
Συστατικά
Για τις πατάτες
4 πατάτες, μέτριες
αλάτι
πιπέρι
80 γρ. ελαιόλαδο
Για τον μπακαλιάρο
2 σκ. σκόρδο
80 γρ. ελαιόλαδο
χυμό λεμονιού, από 2 λεμόνια
500 γρ. μπακαλιάρο, (4 φιλέτα)
αλάτι
πιπέρι
8 κλ. θυμάρι
Για το σερβίρισμα
θυμάρι
ελαιόλαδο
Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής
Μέθοδος Εκτέλεσης
Για τις πατάτες
- Προθερμαίνουμε το μπάρμπεκιου σε δυνατή φωτιά.
- Κόβουμε τις πατάτες σε φέτες και κατά μήκος αφήνοντας 1 εκ. κενό από το τελείωμά τους. Δεν θέλουμε να κόψουμε τις φέτες μέχρι κάτω γιατί δεν θέλουμε να χωριστούν μεταξύ τους.
- Αλείφουμε τις πατάτες με ελαιόλαδο, τις αλατοπιπερώνουμε, και τυλίγουμε με ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο την κάθε πατάτα.
- Βάζουμε τις πατάτες στο μπάρμπεκιου και τις ψήνουμε για 30-40 λεπτά πάνω σε μια ψηλή σχάρα μέχρι να μαλακώσουν, γυρνώντας τες ανά διαστήματα. Ο χρόνος εξαρτάται από το μέγεθος της κάθε πατάτας. Αν δεν έχουμε σχάρα, καλό θα είναι να χαμηλώσουμε λίγο τη φωτιά του μπάρμπεκιου για όσο ψήνουμε τις πατάτες.
- Αφαιρούμε τις πατάτες από τη φωτιά και βγάζουμε το αλουμινόχαρτο.
Για τον μπακαλιάρο
- Κόβουμε το σκόρδο σε φέτες.
- Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το ελαιόλαδο, τον χυμό από τα λεμόνια και το σκόρδο, για να δημιουργήσουμε τη μαρινάδα.
- Αλατοπιπερώνουμε τα φιλέτα του μπακαλιάρου και τα ραντίζουμε με τη μαρινάδα.
- Κόβουμε 4 κομμάτια λαδόκολλας 25-30 εκ. και τα απλώνουμε στον πάγκο εργασίας το ένα δίπλα στο άλλο.
- Τοποθετούμε ένα φιλέτο στο κέντρο κάθε λαδόκολλας μαζί με τη μαρινάδα και απλώνουμε το θυμάρι πάνω από τα φιλέτα.
- Πιάνουμε τις άκρες της λαδόκολλας και κλείνουμε την καθεμία σαν καραμέλα.
- Τοποθετούμε τις λαδόκολλες πάνω στη σχάρα του μπάρμπεκιου και ψήνουμε για περίπου 10-15 λεπτά γυρίζοντας τα πουγκάκια-καραμέλες στα μισά του χρόνου.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά, ανοίγουμε τα πουγκάκια, και πασπαλίζουμε με θυμάρι και λίγο ελαιόλαδο.
- Σερβίρουμε τον μπακαλιάρο με τις ψητές πατάτες.
WHO IS WHO
Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.
Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.
Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».
Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef».
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr