Η Ντίνα Νικολάου μας φτιάχνει: Κέικ με ροδάκινα και αφράτο παντεσπάνι - Θα το λατρέψετε!

Τόσο αφράτο που δεν το έχετε ξανα δοκιμάσει!

Υλικά
Για το κέικ

  • 3 μεγάλα ροδάκινα
  • 50 γρ. ζάχαρη καστανή
  • 150 γρ. αγελαδινό βούτυρο, λιωμένο και κρύο + λίγο επιπλέον για τη φόρμα
  • 9 αυγά, χωρισμένα σε ασπράδια και κρόκους
  • 1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • Ξύσμα από 1 ακέρωτο λεμόνι
  • 400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουτ. σούπας (10 γρ.) μπέικιν πάουντερ
  • 1 πρέζα αλάτι
  • Χρωματιστή τρούφα για το σερβίρισμα

Για το σιρόπι

  • 400 γρ. ζάχαρη
  • 150 ml νερό

Ευχαριστούμε θερμά την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

Εκτέλεση
Για το σιρόπι

  1. Βάζω σε μια κατσαρολίτσα τη ζάχαρη και το μετρημένο νερό. Βάζω την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και αφήνω να ζεσταθεί μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να ξεκινήσει ο βρασμός. Αποσύρω από τη φωτιά και το αφήνω να κρυώσει.

Για το κέικ

  1. Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C με αέρα. Βάζω στην κουζινομηχανή τα ασπράδια και τα χτυπάω με το σύρμα μέχρι να αρχίσουν να φουσκώνουν και να ασπρίζουν. Μόλις γίνουν μαρέγκα, χωρίς να σταματήσω τη λειτουργία της κουζινομηχανής ρίχνω το κρύο σιρόπι σε αργή ροή, συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να απορροφηθεί και να γυαλίσει η μαρέγκα. Αποσύρω τον κάδο από την κουζινομηχανή, αδειάζω την μαρέγκα σε ένα κρύο, μεταλλικό μπολ και επαναφέρω τον κάδο στη βάση του.
  2. Ρίχνω του κρόκους, τη βανίλια, το ξύσμα και το λιωμένο βούτυρο και χτυπάω με το σύρμα μέχρι να ασπρίσουν οι κρόκοι. Σταματάω το μίξερ και ρίχνω πασπαλιστά (ιδανικά με κόσκινο) το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ. Ανακατεύω με τη μαρίζ μέχρι να ενωθούν τα υλικά και προσθέτω τη μαρέγκα σε 3 δόσεις ανακατεύοντας απαλά.
  3. Βουτυρώνω καλά μια παραλληλόγραμμη φόρμα 20x30 εκ. και πασπαλίζω με την καστανή ζάχαρη. Πλένω καλά τα ροδάκινα, τα κόβω στη μέση και αφαιρώ τα κουκούτσια. Βάζω τα ροδάκινα με την κομμένη πλευρά στον πάτο της φόρμας και αδειάζω από πάνω το μείγμα του κέικ. Ισιώνω με μια σπάτουλα και ψήνω στο φούρνο για 45 λεπτά. Βγάζω τη φόρμα από το φούρνο και αφήνω το κέικ να σταθεί για 10 λεπτά.
  4. Αναποδογυρίζω σε μια πιατέλα και πασπαλίζω με χρωματιστή τρούφα.

Who is who

Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία.

Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕκαι υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. 

Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.

Το 2013 ξεκίνησε να παρουσιάζει την εκπομπή Ελλήνων Γεύσεις μέσα από την τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Πρόκειται για ένα γαστρονομικό ταξίδι με σκοπό την ανακάλυψη αγαπημένων γεύσεων της χώρας μας, ενώ ταυτόχρονα, μέσα από τον φυσικό χώρο κουζίνας-σπιτιού η Ντίνα Νικολάου προτείνει μοναδικές συνταγές και έξυπνες καθημερινές λύσεις.

To 2020 αναλαμβάνει ως Food Ambassador στο πρόγραμμα "ενέργειες ενημέρωσης και προώθηση με στόχο να επισημανθεί η βιώσιμη πτυχή της παραγωγής ρυζιού στην Ελλάδα και την Ισπανία" 

Το 2021 τα Greek International Women Awards (GIWA) της απονείμουν το βραβείο για τη συνεισφορά της στην Κατηγορία Τουρισμός και Φιλοξενία (Hospitality).

Έχει γράψει 8 βιβλία μαγειρικής και πιστεύει ότι η μαγειρική είναι ένα μέσο έκφρασης και επικοινωνίας για τους λαούς και γι’ αυτό συμμετέχει συχνά στα μεγαλύτερα φεστιβάλ γαστρονομίας του κόσμου, όπου προβάλλει με κάθε δυνατό τρόπο την κουζίνα της πατρίδας μας.

Δείτε όλο το «πλούσιο» βιογραφικό της αγαπημένης σεφ Ντίνας Νικολάου στο dinanikolaou.gr.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr