Η Ντίνα Νικολάου μας φτιάχνει: Γιαπωνέζικο cheesecake - Θα ξετρελαθείτε!

Πρέπει οπωσδήποτε να το δοκιμάσετε!

Υλικά

  • 225 γρ. φρέσκο τυρί κρέμα 36% λιπαρά, Arla
  • 60 γρ. βούτυρο Lurpak + λίγο επιπλέον για το άλειμμα της φόρμας
  • 85 ml γάλα
  • 6 μεγάλα αυγά, χωρισμένα σε ασπράδια και κρόκους
  • 1 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
  • 2 κουτ. γλυκού βανίλια, υγρή
  • 170 γρ. ζάχαρη, χωρισμένη σε δύο δόσεις (85 γρ. +85 γρ.)
  • 110 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2½ κουτ. σούπας κορν φλάουρ
  • ¼ κουτ. γλυκού κρεμόριο
  • 1 πρέζα αλάτι

Ευχαριστούμε θερμά την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

Εκτέλεση

  1. Βουτυρώνω καλά μια φόρμα με αποσπώμενα τοιχώματα, διαμέτρου 20 εκ. και στρώνω στην βάση ένα στρογγυλό κομμάτι αντικολλητικό χαρτί.
  2. Σε ένα κατσαρολάκι βάζω το βούτυρο και το γάλα και τα ζεσταίνω μέχρι να λιώσει το βούτυρο (όχι να κάψει). Αδειάζω το μείγμα σε ένα μπολ και προσθέτω το τυρί κρέμα. Ανακατεύω με το σύρμα μέχρι να δημιουργηθεί μια απαλή κρέμα. Προσθέτω τους κρόκους, το χυμό λεμονιού, την βανίλια και τα 85 γρ. ζάχαρη και ανακατεύω καλά για να ενωθούν σε ένα ενιαίο μείγμα. Σε ένα μπολ ανακατεύω το αλεύρι, το κορν φλάουρ και το αλάτι. Αδειάζω τα άλευρα σε ένα κόσκινο και πασπαλίζω απευθείας στο μπολ με την κρέμα. Ανακατεύω απαλά με μια μαρίζ.
  3. Βάζω στον κάδο του μίξερ τα ασπράδια και ξεκινάω να τα χτυπάω με το σύρμα σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να αρχίζουν να αφρίζουν. Προσθέτω το κρεμόριο και ενώ δουλεύει το μίξερ ρίχνω πασπαλιστά τα 85 γρ. ζάχαρη. Αφήνω τα ασπράδια να χτυπηθούν μέχρι να δημιουργηθεί μια αφράτη, γυαλιστερή μαρέγκα.
  4. Προθερμαίνω το φούρνο στους 200°C.
  5. Αρχίζω να ρίχνω την μαρέγκα σε μικρές δόσεις στο μπολ με το μείγμα και ανακατεύω απαλά με μια μαρίζ για να ενσωματωθεί στην κρέμα. Συνεχίζω με αργές και απαλές κινήσεις μέχρι να τελειώσει η μαρέγκα και το μείγμα της κρέμας να έχει γίνει αφράτο και φουσκωτό.
  6. Αδειάζω το μείγμα στη φόρμα ισιώνω την επιφάνεια. Σε ένα βαθύ ταψί στρώνω μια μικρή πετσέτα και τοποθετώ επάνω τη φόρμα. Γεμίζω το ταψί με νερό μέχρι να φτάσει περίπου στη μέση του ύψους της φόρμας.
  7. Ψήνω στους 200°C για 18 λεπτά, χαμηλώνω τη θερμοκρασία στους 160°C και συνεχίζω το ψήσιμο για άλλα 15 λεπτά. Σβήνω το φούρνο και αφήνω το cheesecake για 30 λεπτά. Ξεφορμάρω το cheesecake και πασπαλίζω με ζάχαρη άχνη.

Who is who

Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία.

Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕκαι υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. 

Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.

Το 2013 ξεκίνησε να παρουσιάζει την εκπομπή Ελλήνων Γεύσεις μέσα από την τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Πρόκειται για ένα γαστρονομικό ταξίδι με σκοπό την ανακάλυψη αγαπημένων γεύσεων της χώρας μας, ενώ ταυτόχρονα, μέσα από τον φυσικό χώρο κουζίνας-σπιτιού η Ντίνα Νικολάου προτείνει μοναδικές συνταγές και έξυπνες καθημερινές λύσεις.

To 2020 αναλαμβάνει ως Food Ambassador στο πρόγραμμα "ενέργειες ενημέρωσης και προώθηση με στόχο να επισημανθεί η βιώσιμη πτυχή της παραγωγής ρυζιού στην Ελλάδα και την Ισπανία" 

Το 2021 τα Greek International Women Awards (GIWA) της απονείμουν το βραβείο για τη συνεισφορά της στην Κατηγορία Τουρισμός και Φιλοξενία (Hospitality).

Έχει γράψει 8 βιβλία μαγειρικής και πιστεύει ότι η μαγειρική είναι ένα μέσο έκφρασης και επικοινωνίας για τους λαούς και γι’ αυτό συμμετέχει συχνά στα μεγαλύτερα φεστιβάλ γαστρονομίας του κόσμου, όπου προβάλλει με κάθε δυνατό τρόπο την κουζίνα της πατρίδας μας.

Δείτε όλο το «πλούσιο» βιογραφικό της αγαπημένης σεφ Ντίνας Νικολάου στο dinanikolaou.gr.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr