Ο Άκης Πετρετζίκης μας ετοιμάζει: Κέικ καρότου - Αρωματική συνταγή με κανέλα και τζίντζερ!

Θα μοσχομυρίσει όλο το σπίτι

Συστατικά

  • 300 γρ. καστανή ζάχαρη
  • 4 αυγά, μεσαία
  • 150 γρ. ηλιέλαιο
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 300 γρ. αλεύρι γ.ο.χ., + έξτρα για τη φόρμα
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • 1/2 κ.γ. τζίντζερ, σε σκόνη
  • 1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 50 γρ. φουντούκια
  • 300 γρ. καρότα, καθαρισμένα
  • 1 κ.γ. βούτυρο, για τη φόρμα

Για το γλάσο

  • 170 γρ. τυρί κρέμα
  • 1/2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 250 γρ. άχνη ζάχαρη

Για τη σύνθεση

  • φουντούκια, χοντροκομμένα

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής

Μέθοδος Εκτέλεσης

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα.
  2. Ρίχνουμε τη ζάχαρη και τα αυγά στον κάδο του μίξερ, και χτυπάμε με το σύρμα σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα για 3-5 λεπτά, μέχρι να αφρατέψουν.
  3. Προσθέτουμε το ηλιέλαιο και το εκχύλισμα βανίλιας, και χτυπάμε για ακόμα 2 λεπτά.
  4. Ρίχνουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, την κανέλα, το τζίντζερ, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι, και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
  5. Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ σε δόσεις το μείγμα με το αλεύρι και χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
  6. Βάζουμε τα φουντούκια στον πολυκόφτη και τα χτυπάμε για 1 λεπτό ώστε να γίνουν μικρά κομμάτια. Προσοχή! Δεν θέλουμε να γίνουν σκόνη.
  7. Τρίβουμε τα καρότα στη μεγάλη πλευρά του τρίφτη με τις χοντρές λεπίδες και τα ρίχνουμε μαζί με τα φουντούκια στο μίξερ. 
  8. Χτυπάμε για ακόμα 3 λεπτά στη χαμηλή ταχύτητα.
  9. Αλείφουμε με το βούτυρο και πασπαλίζουμε με το αλεύρι μια φόρμα για κέικ 10x35 εκ.
  10. Ρίχνουμε το μείγμα στη φόρμα.
  11. Μεταφέρουμε τη φόρμα στον φούρνο και ψήνουμε για 30-40 λεπτά.
  12. Αφαιρούμε το κέικ από τον φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει.

Για το γλάσο

  1. Βάζουμε το τυρί κρέμα και το εκχύλισμα βανίλιας στον κάδο του μίξερ και χτυπάμε με το σύρμα σε δυνατή ταχύτητα για 5 λεπτά, μέχρι να αφρατέψουν.
  2. Προσθέτουμε τη ζάχαρη άχνη, και χτυπάμε για ακόμα 2 λεπτά μέχρι να ομογενοποιηθεί με τα υπόλοιπα υλικά.

Για τη συνθεση

  1. Απλώνουμε το γλάσο πάνω στο κέικ με ένα κουτάλι.
  2. Πασπαλίζουμε με τα φουντούκια, κόβουμε σε κομμάτια, και σερβίρουμε.

Who is who

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef».

Από το 2012 έως το 2014 εργάστηκε ως Head Chef στο εστιατόριο του chef Μισέλ Ρου και το Avenue Bistro στο Metropolitan Hotel. Το 2014, ξεκίνησε την εβδομαδιαία διαδικτυακή εκπομπή Kitchen Lab στο ελληνικό του κανάλι στο YouTube, αλλά και την εκπομπή Akis Kitchen στο αγγλικό κανάλι, στην οποία μοιράζεται τις συνταγές του στα αγγλικά. Από το 2014 μέχρι και σήμερα, ακολούθησαν διάφορες τηλεοπτικές παραγωγές στις οποίες ο Άκης Πετρετζίκης ήταν ο κεντρικός παρουσιαστής: Καν’ το όπως ο Άκης (2014-2016), Ιστορίες από την Λίστα (2014-2015), Μια Βαλίτσα Γεύσεις (2016-2017), Ready Steady Cook (2016-2017), Kitchen Lab (2017-σήμερα) και Akis' Food Tour (2020-σήμερα).

Στην ιστοσελίδα akispetretzikis.com θα βρείτε ό,τι συνταγή θέλετε!

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr