Άκης Πετρετζίκης: Κοτόπουλο λεμονάτο με τραγανές πατάτες τηγανητές - Ένα μαμαδίστικο φαγητό!
Ιδανικό για όσους αγαπούν τις πατάτες τηγανητές!
Υλικά
Για το κοτόπουλο
- 3 μπούτια κοτόπουλου, 1.200 γρ.
- 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 300 γρ. νερό
- χυμό λεμονιού, από 1 λεμόνι
- 1 κ.σ. μουστάρδα
- 1 κ.σ. μέλι
- 2 κ.σ. θυμάρι, φρέσκο, ψιλοκομμένο
- αλάτι
- πιπέρι
Για τις πατάτες
- 750 γρ. πατάτες
- 2 κ.γ. ρίγανη, αποξηραμένη
- αλάτι
- 1 λίτρο ηλιέλαιο
- Για το σερβίρισμα
- 1 λεμόνι, σε φέτες
- πιπέρι , φρεσκοτριμμένο
- θυμάρι, φρέσκο, ψιλοκομμένο
Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής
Εκτέλεση
- Τοποθετούμε μια ρηχή κατσαρόλα (που να έχει καπάκι) σε δυνατή φωτιά και ρίχνουμε το ελαιόλαδο.
- Φοράμε γάντια, κόβουμε σε ένα ξύλο κοπής τα μπούτια κοτόπουλου στη μέση και τα μεταφέρουμε στην κατσαρόλα.
- Πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι, και σοτάρουμε για 4-5 λεπτά μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα.
- Μεταφέρουμε τα κομμάτια κοτόπουλου σε ένα πιάτο και αφαιρούμε το λάδι που έχει μείνει στην κατσαρόλα.
- Ρίχνουμε ξανά τα κομμάτια κοτόπουλου στην κατσαρόλα και σβήνουμε με το νερό.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή, ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού, απλώνουμε τη μουστάρδα και το μέλι πάνω από κάθε κομμάτι κοτόπουλου, και προσθέτουμε το θυμάρι.
- Κλείνουμε το καπάκι της κατσαρόλας και σιγοβράζουμε για 30 λεπτά μέχρι να μαγειρευτεί το κοτόπουλο και να δέσει η σάλτσα.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη.
Για τις πατάτες
- Τοποθετούμε ένα βαθύ τηγάνι σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το ηλιέλαιο και αφήνουμε να κάψει.
- Ξεφλουδίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε ένα ξύλο κοπής σε λωρίδες.
- Ρίχνουμε στο τηγάνι αλάτι και τις πατάτες σε 2 δόσεις.
- Τηγανίζουμε για 10-15 λεπτά την κάθε δόση μέχρι να πάρουν έντονο χρυσαφένιο χρώμα.
- Στρώνουμε απορροφητικό χαρτί κουζίνας σε ένα ταψί και αφήνουμε στην άκρη.
- Μεταφέρουμε τις πατάτες με μια τρυπητή κουτάλα στο ταψί και αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά.
- Πασπαλίζουμε με αλάτι και ρίγανη, και ανακατεύουμε.
- Σερβίρουμε το κοτόπουλο με πατάτες, φέτες λεμονιού, θυμάρι και πιπέρι.
Who is who
Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.
Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.
Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».
Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef» κερδίζοντας τον διαγωνισμό.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr