Ο μύθος της διατροφής που σας κάνει να τρώτε περισσότερο - Τι έδειξε η έρευνα

Οι περισσότεροι άνθρωποι αδυνατούν να υπολογίσουν πόση ποσότητα πρέπει να φάνε ακριβώς

Πολλοί από εσάς ίσως υποφέρετε από περιστατικά υπερφαγίας ή απλώς… τρώτε πολύ! To αποτέλεσμα είναι γνωστό σε όλους. Παίρνουμε περιττά κιλά τα οποία δυσκολευόμαστε πολύ να χάσουμε. Το χειρότερο είναι ότι οι περισσότεροι δε ζητούν τη βοήθεια ενός ειδικού αλλά πειραματίζονται με διάφορες δίαιτες και διατροφικές συμβουλές, που δεν ταιριάζουν στις δικές τους ανάγκες, κάνοντας ακόμα χειρότερα τα πράγματα.  

Ο νούμερο ένα μύθος που κάνει . Η φράση αυτή ακούγεται αρκετά λογική. Ωστόσο, αν το σκεφτείτε καλύτερα, είναι λάθος. 

Σύμφωνα με το spirossoulis.com:

Σύμφωνα με έρευνες που διεξήχθησαν στο Πανεπιστήμιο της Τζώρτζια από τον καθηγητή συμπεριφορικών επιστημών και επιστημών του εγκεφάλου Michelle van Dellen, η φράση αυτή είναι παραπλανητική. Όχι μόνο δεν οδηγεί τους ανθρώπους να τρώνε λιγότερο, αλλά υπάρχει ο κίνδυνος να τρώνε ακόμα περισσότερο!

Πιο συγκεκριμένα, όταν στους εθελοντές της έρευνας προσφέρθηκε ένα πιάτο με 24 μπισκότα. Ο μέσος όρος είπε πως οι περισσότεροι θα «έπρεπε» να τρώνε 2 μπισκότα. Όσοι όμως ρωτήθηκαν πόσα μπισκότα θα έτρωγαν αν έτρωγαν με μέτρο, κατέληξαν σε λίγο περισσότερο από 3 μπισκότα!

Συχνά λοιπόν η φράση «με μέτρο» εκλαμβάνεται ως «Μπορείς να φας κάτι παραπάνω, μην είσαι υπερβολικός».

Τι ακριβώς σημαίνει «με μέτρο»; Οι περισσότεροι άνθρωποι αδυνατούν να υπολογίσουν πόση ποσότητα πρέπει να φάνε ακριβώς. Η εποχή που ζούμε χαρακτηρίζεται από τις τεράστιες μερίδες φαγητού και πολλοί άνθρωποι μένουν έκπληκτοι όταν βλέπουν σε κάποια φωτογραφία πόση είναι η λογική ποσότητα κατανάλωσης κάποιας τροφής.

Η φράση λοιπόν αυτή, έχει ως αποτέλεσμα οι άνθρωποι να γίνονται πολύ ανεκτικοί με τον εαυτό τους και με τις διατροφικές τους συνήθειες. Να καταναλώνουν για παράδειγμα μεγάλες μερίδες junk food. Το junk food ενοχοποιείται για το λίπος γύρω από την περιοχή της κοιλιάς και για τον διαβήτη τύπου 2.

Αν θέλετε λοιπόν να τρώτε υγιεινά και να διατηρήσετε το βάρος σας ή να χάσετε μερικά κιλά, αποβάλλετε τον μύθο που λέει «να τρώτε με μέτρο». Ο σίγουρος τρόπος αν θέλετε να πετύχετε την σωστή ποσότητα τροφής είναι να καταναλώνετε πάντα μικρότερες μερίδες από αυτές που σερβίρονται στα εστιατόρια και να επιδιώκετε τις υγιεινές τροφές.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ