Ο Άκης Πετρετζίκης μας δείχνει πώς να φτιάξουμε τα πιο ζουμερά & νόστιμα μπιφτέκια ταβέρνας - Ακολουθήστε όλα τα tips και το αποτέλεσμα θα σας δικαιώσει !

Με μοσχαρίσιο και χοιρινό κιμά.
 

Υλικά

Για τα μπιφτέκια

  • 500 γρ. χοιρινό κιμά, από λαιμό

  • 500 γρ. μοσχαρίσιο κιμά, από λάπα

  • 100 γρ. ψωμί

  • κρεμμύδι

  • 10 γρ. μαϊντανό

  • 100 γρ. γάλα πλήρες

  • 20 γρ. αλάτι

  • 50 γρ. κεφαλοτύρι, τριμμένο

  • αυγό, μεσαίο

  • 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο, + έξτρα για το ψήσιμο

  • πιπέρι

Για τις πατάτες

  • 1 κιλό πατάτες

  • 1 λίτρο ηλιέλαιο, για το τηγάνισμα

Για το σερβίρισμα

  • μουστάρδα

  • φέτες λεμόνι

  • ντομάτα, ψιλοκομμένη

  • κρεμμύδια, ψιλοκομμένα

 

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής

Εκτέλεση

Για τα μπιφτέκια

  • Τρίβουμε το ψωμί στον τρίφτη ή στον πολυκόφτη και αφήνουμε στην άκρη.

  • Βάζουμε σε ένα μπολ τον χοιρινό και τον μοσχαρίσιο κιμά.

  • Τρίβουμε το κρεμμύδι πάνω από το μπολ στη μεγάλη πλευρά του τρίφτη με τις χοντρές λεπίδες. 

  • Ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό και τον ρίχνουμε και αυτόν.

  • Προσθέτουμε το τριμμένο ψωμί, το γάλα, το αλάτι, το πιπέρι, το κεφαλοτύρι, το αυγό και το ελαιόλαδο, και ανακατεύουμε με τα χέρια μας.

  • Καλύπτουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και μεταφέρουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα. (Μπορούμε να αφήσουμε τον κιμά στο ψυγείο μέχρι 24 ώρες.)

  • Βγάζουμε το μπολ από το ψυγείο και πλάθουμε 10-12 μπιφτέκια.

  • Τοποθετούμε μια σχάρα ψησίματος ή ένα σχαροτήγανο σε μέτρια φωτιά και αφήνουμε να ζεσταθεί. 

  • Ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο σε ένα απορροφητικό χαρτί κουζίνας και αλείφουμε με αυτό όλη την επιφάνεια της σχάρας.

  • Μεταφέρουμε τα μπιφτέκια σε δόσεις στη σχάρα και ψήνουμε για 5-7 λεπτά από την κάθε πλευρά.

  • Μεταφέρουμε τα μπιφτέκια σε μια πιατέλα σερβιρίσματος και αποσύρουμε τη σχάρα από τη φωτιά. 

Για τις πατάτες

  • Ρίχνουμε στη φριτέζα το ηλιέλαιο και αφήνουμε να ζεσταθεί.

  • Στρώνουμε απορροφητικό χαρτί κουζίνας σε ένα ταψί και αφήνουμε στην άκρη.

  • Ξεφλουδίζουμε τις πατάτες, τις κόβουμε σε στικς και τις ρίχνουμε στη φριτέζα.

  • Τηγανίζουμε για 10-15 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα.

  • Βγάζουμε από τη φριτέζα, μεταφέρουμε με μια τρυπητή κουτάλα τις πατάτες στο ταψί και αφήνουμε στην άκρη.

Για το σερβίρισμα

  • Σερβίρουμε τα μπιφτέκια με τις πατάτες, μουστάρδα και φέτες λεμονιού.

  • Εναλλακτικά σερβίρουμε με ψιλοκομμένη ντομάτα και ψιλοκομμένα κρεμμύδια.

 

 

Who is who

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef».

Από το 2012 έως το 2014 εργάστηκε ως Head Chef στο εστιατόριο του chef Μισέλ Ρου και το Avenue Bistro στο Metropolitan Hotel. Το 2014, ξεκίνησε την εβδομαδιαία διαδικτυακή εκπομπή Kitchen Lab στο ελληνικό του κανάλι στο YouTube, αλλά και την εκπομπή Akis Kitchen στο αγγλικό κανάλι, στην οποία μοιράζεται τις συνταγές του στα αγγλικά. Από το 2014 μέχρι και σήμερα, ακολούθησαν διάφορες τηλεοπτικές παραγωγές στις οποίες ο Άκης Πετρετζίκης ήταν ο κεντρικός παρουσιαστής: Καν’ το όπως ο Άκης (2014-2016), Ιστορίες από την Λίστα (2014-2015), Μια Βαλίτσα Γεύσεις (2016-2017), Ready Steady Cook (2016-2017), Kitchen Lab (2017-σήμερα) και Akis' Food Tour (2020-σήμερα).

Στην ιστοσελίδα akispetretzikis.com θα βρείτε ό,τι συνταγή θέλετε!

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr