Φέτα: Η "βασίλισσα" των ελληνικών τυριών - Αύξησε 700% τις εξαγωγές του την τελευταία δεκαετία

"Λευκός χρυσός" το αγαπημένο μας τυροκομικό προϊόν

Η φέτα, βασικό προϊόν της ελληνικής γεωργίας, ενισχύει σημαντικά την οικονομία της Ελλάδας, συνεισφέροντας 1 δισ. ευρώ το 2023.

Αυτό αντιπροσωπεύει μια δραματική αύξηση από 142 εκατομμύρια ευρώ το 2014.

Πρόκειται για μία αύξηση περίπου 700% και για αυτό πρέπει να προστατεύεται από νοθείες και παραπλανήσεις

.

Το τυρί, που συχνά αναφέρεται ως «λευκός χρυσός», εξάγεται κυρίως, με το 65% της ελληνικής φέτας να πηγαίνει στις αγορές παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης, της Αυστραλίας, της Αμερικής, της Αφρικής και της Ασίας.

Ο πρόεδρος του ΕΘΕΑΣ, Παύλος Σατολιάς έκανε λόγο για τις άλλες φέτες υποστηρίζοντας ότι δεν είναι ίδιας ποιότητας, υπογραμμίζοντας: «Δεν είναι δυνατόν φέτα ίδιας ποιότητας και παραγωγής στη χώρα μας να είναι πιο φθηνή στο εξωτερικό. Αυτές που λένε φέτες φθηνότερες στο εξωτερικό, είναι φέτες σε εισαγωγικά, με άλλο τρόπο παραγωγής που δεν είναι κάτω από το πλαίσιο του ΠΟΠ» είπε, αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στο θέμα των παραπλανητικών ονομασιών, που βαφτίζουν φέτα, κίτρινα τυριά ή τυριά δίχως την αναλογία αιγοπρόβειου γάλακτος που προβλέπεται από τον κοινοτικό κανονισμό».

«Είναι πραγματικά υψηλό το κόστος της φέτας και η τιμή της λιανικής σήμερα γιατί υπάρχει και μεγάλο κόστος παραγωγής. Αν δεν στηριχτούν όλοι οι κρίκοι της παραγωγικής αλυσίδας, δε θα έχουμε παραγόμενο προϊόν» κατέληξε.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ