Ο Πρόεδρος του Thessaloniki Βrand, Λευτέρης Καλλινικίδης για το φεστιβάλ καντίνας - «Εκεί “παντρεύονται” οι σύγχρονες με τις παραδοσιακές γεύσεις» (φωτό & βίντεο)

Απολαύστε το!

Στο φεστιβάλ καντίνας «παντρεύονται» οι σύγχρονες με τις παραδοσιακές γεύσεις.

Το φεστιβάλ καντίνας που εμπνεύστηκε και τους τελευταίους τρεις μήνες ανά την Ελλάδα είχε περισσότερους από τριακόσιες χιλιάδες επισκέπτες, η φιλοσοφία της διοργάνωσης , τα κριτήρια που επιλέγονται οι καντίνες που συμμετάσχουν στο φεστιβάλ, οι ηλικιακές ομάδες που προσελκύουν αλλά και η κοινωνική δράση «Αξιοπρέπεια» μέσα από την οποία ενισχύονται κοινωνικά ευάλωτες ομάδες. Ο πρόεδρος της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης Thessaloniki Brand και δημιουργός του φεστιβάλ Καντίνας, Λευτέρης Καλλινικίδης εξηγεί στο @eirinika.gr πώς συνδέονται η γαστρονομία και πολιτισμός. 

Είστε ο πρόεδρος της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης Thessaloniki Brand, που εκτός των πολλών άλλων δράσεων, μας… σύστησε το Φεστιβάλ Καντίνας. Τι ακριβώς είναι το Canteen Festival και πώς το εμπνευστήκατε;

Πράγματι η δράση της Thessaloniki Brand είναι πολυσχιδής, με στόχο την συνεισφορά της στη κοινωνία, γεγονός που μέχρι σήμερα έχουμε πετύχει σε μεγάλο βαθμό.

Το Φεστιβάλ Καντίνας είναι μια ιδέα που έρχεται από την Αμβέρσα και δοκιμάστηκε το 2017 στη Νέα Μπάφρα Σερρών. Η καντίνα είναι μέρος της κουλτούρας του Έλληνα. 'Απαντες γνωρίζουν τη λέξη αυτή. Από μόνο του λοιπόν αυτό είναι ήδη μια επιτυχία, διότι πήραμε μια πασίγνωστη λέξη που έχει να κάνει με το φαγητό, που μας αρέσει όλους και το μετατρέψαμε σε ένα Φεστιβάλ με πολλές καντίνες μαζί, με live μουσική στο ύφος των καντινών δηλαδή λαϊκό παραδοσιακό. Μεγάλο ρόλο σε αυτή την επιτυχία έπαιξε σαφώς και το γεγονός ότι το 2022 ο Δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης και σημερινός Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. κ. Λάζαρος Κυρίζογλου, αγκάλιασε και στήριξε δυνατά αυτή την ιδέα. Στο εξής η επιτυχία του ήταν πλέον μονόδρομος. 

Ποια είναι η φιλοσοφία της διοργάνωσης; 

Βασιστήκαμε αρχικά όπως σας είπα στην ιδέα της λέξεως ΚΑΝΤΙΝΑ, που την γνωρίζουμε άπαντες, μικροί μεγάλοι. Πολλοί το ονομάζουν και "βρώμικο". Είπαμε πως πρέπει να καλέσουμε πολλές καντίνες μαζί, σε έναν χώρο, όπου εκεί κάποιος θα πρέπει να έρθει και να νοιώσει σα να είναι σε ένα τεράστιο μαγαζί εστίασης. Άρα τραπεζοκαθίσματα, όμως λαϊκά πλαστικά όχι ξύλινα, εξέδρα με ορχήστρες live, φαγητό από καντίνα, ποτό και μουσικοχορευτική διασκέδαση, ώστε όλα αυτά μαζί να σχηματίσουν ένα κάδρο ενός αστικού πανηγυριού που έρχεται να δώσει το στίγμα ενός Φεστιβάλ που ανήκει στον λαό. Πάμε δηλαδή να το ζήσουμε όλο αυτό κάνοντας επιλογές από ένα μεγάλο μενού (διαφορετικές καντίνες), μέσα σε έναν τεράστιο χώρο, πανηγυρίζοντας(διασκεδάζοντας) και έχοντας πολλές άλλες επιλογές που μας κάνουν χαρούμενους και αφήνει το στίγμα μιας ωραίας βραδιάς γευσιγνωσίας και διασκέδασης. 

Το Φεστιβάλ Καντίνας έχει και μια σημαντική κοινωνική δράση. Πείτε μας δυο λόγια γι’ αυτό… 

Σας ευχαριστώ για την ερώτηση αυτή, είναι σημαντική, διότι είναι λογικό στις εποχές που ζούμε, να έχουμε βιώσει τη μεγάλη αμφισβήτηση. Ωστόσο, ακριβώς επειδή είμαστε Μη Κερδοσκοπικός Φορέας, έπρεπε να δούμε που θα "επενδύσουμε" τα όποια χρηματικά μας υπόλοιπα. Έτσι σκεφτήκαμε να δημιουργήσουμε την κοινωνική μας δράση ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ, ώστε μέσα από αυτή, να δίνουμε δουλειά κυρίως σε νέους ανθρώπους άνεργους και να ενισχύουμε χρηματικά ευάλωτους ανθρώπους. Το πρώτο το έχουμε πετύχει αφού κάθε χρόνο ανεβαίνει ο αριθμός των σταθερών υπαλλήλων μας και στο δεύτερο έχει ήδη συντελεστεί μεγάλο έργο με σπουδαιότερη ενέργεια την συντήρηση ενός μακροχρόνια αστέγου όπου σήμερα ήδη δηλώνουμε ευτυχείς που καταφέραμε να αναζητούμε στέγη με πλήρη οικοσκευή για τον άστεγο. Δηλαδή η αγάπη των επισκεπτών μας στο Φεστιβάλ Καντίνας και η οργανωμένη δουλειά των στελεχών μας κατάφερε, αυτό που πολλές φορές δεν καταφέρνει ούτε το ίδιο το κοινωνικό μας κράτος. Σαφώς δεν ήρθαμε να υποκαταστήσουμε, αλλά να συνδράμουμε και εμείς. Και ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ σημαίνει να επαναφέρουμε έναν άνθρωπο στα ίδια επίπεδα που ήταν κάποτε, να τον κάνουμε να αισθάνεται πάλι αξιοπρεπής και καλώς ή κακώς όλα αυτά πετυχαίνονται με το χρήμα, όχι με κουπόνια και αποθήκες μεταχειρισμένων ρούχων και κοινωνικά παντοπωλεία. Όλα αυτά καλώς γίνονται και σωστά και εύγε σε όσους εργάστηκαν σε αυτή τη κατεύθυνση τόσα χρόνια, ωστόσο εμείς επιθυμούμε να πάμε ένα βήμα παρακάτω, λίγο πιό ρεαλιστικά, εάν θέλουμε να μιλάμε για πραγματική αξιοπρέπεια και όχι απλά για μια φιλανθρωπία, η οποία είναι αναγκαία σε μια κοινωνία και πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει, αλλά αναγκαίο είναι να πάμε και στο επόμενο βήμα της πραγματικότητας. Και όλα αυτά χωρίς σέντ από το κράτος, ούτε θα ζητήσουμε ποτέ.

Ποιες ηλικίες προσελκύει το φεστιβάλ; 

Όλες. Μικροί μεγάλοι γνωρίζουν τί είναι καντίνα. Σε εμάς θα δείτε χαμογελαστά πρόσωπα όλων των ηλικιών.

Με ποιο κριτήριο επιλέγετε τις καντίνες/γεύσεις που συμμετέχουν κάθε φορά στο φεστιβάλ;

Εδώ μπορούμε να πούμε πολλά, διότι αυτό αποτελεί και σπαζοκεφαλιά κάθε φορά. Παντρεύουμε κυρίως τις σύγχρονες με τις παραδοσιακές γεύσεις. Την Ελληνική με την διεθνή κουζίνα. Εκεί που θα βρείς δηλαδή παραδοσιακό σουβλάκι, θα βρείς και ινδική κουζίνα. Εκεί που θα βρείς παραδοσιακό Ελληνικό λουκουμά, θα βρείς και το ισπανικό churros. Πέρα από όλα αυτά, "ψάχνουμε" τον κάθε επαγγελματία, διότι για εμάς η δημόσια υγεία είναι μείζον θέμα. Θέλουμε τον επαγγελματία σωστό σε όλα, κάνουμε αθόρυβο ποιοτικό έλεγχο, αξιολογούμε την εμφάνιση, την καθαριότητα του καθώς και την συμπεριφορά του. Τέλος, αυτονόητο είναι πως σε κάθε πόλη περιοχή που ταξιδεύουμε, συμμετέχουν και τοπικές επιχειρήσεις. Αξίζει όμως να σημειώσουμε πως και εμείς κάνουμε την ανάλογη φροντίδα ενός χώρου με όλες τις ασφαλιστικές δικλίδες και δεν αφήνουμε τίποτα στη τύχη του.

Έχετε ένα εντυπωσιακό βιογραφικό με σπουδές πάνω στη βυζαντινή μουσική, με διδασκαλία παραδοσιακών χορών, είστε πρωτοψάλτης, έχετε ιδρύσει πολλούς πολιτιστικούς φορείς. Τι είναι αυτό που σας ώθησε ν’ ασχοληθείτε εν γένει με τον πολιτισμό; 

Το βιογραφικό είναι απλά μια πληροφόρηση, που χάνει την αξία του εάν δεν είσαι άνθρωπος με ευαισθησίες, με αγάπη στον άλλον άνθρωπο, με τα ιδανικά σου και με τα πιστεύω σου. Έχω τις δικές μου αξίες, την σταθερή μου ιδεολογία, όμως έμαθα να συζητώ, να συμβιβάζομαι και να δημιουργώ μέσα από την σύνθεση δυνάμεων και ιδέων. Πάντα θα φωνάζω δυνατά πως ο Πολιτισμός μας αφορά όλους, είναι υπερκομματικός και υπερπαραταξιακός. Ο πολιτισμός δεν ενδείκνυται για πολιτικές αντιπαραθέσεις, αλλά για την ανταλλαγή ιδεών ώστε να δημιουργήσουμε το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα ικανοποιηθούμε όλοι. Αγωνίστηκα σθεναρά, μέσα από τις θέσεις διοίκησης που κατείχα στον Πολιτισμό, να δώσω σε όλους να καταλάβουν πως όταν μιλάμε για ανάπτυξη πολιτισμού με δημόσιο χρήμα, τότε πρέπει να αναφερόμαστε σε όλα και όχι απλά στα προσωπικά μας γούστα. Ο Πολιτισμός ανήκει σε όλους και ως Έλληνας πρέπει να είμαι το παράδειγμα ώστε να νοιώθω περήφανος συνεχιστής της τεράστιας παρακαταθήκης που μας άφησαν οι πρόγονοι μας. Μακρυά οι ακρότητες από τον Πολιτισμό και οι προσβολές. Και να θυμάστε, πως ο πολιτισμός ξεκινάει πρώτα από εμάς τους ίδιους στη καθημερινότητα μας (καθαριότητα προσωπική και δημοσίων χώρων, πολιτικός πολιτισμός, συμπεριφορά κλπ). Και κυρίως, επιτέλους όταν θέλουμε να έχουμε άποψη στην ανάπτυξη Πολιτισμού, ας έχουμε πρώτα τη γνώση.

ΙNFO

Φεστιβάλ Καντίνας 2024
Δυτική Θεσσαλονίκη
Στο πρώην Στρατόπεδο Μεγάλου Αλεξάνδρου (Αμπελόκηποι)
Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου έως Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2024
Καθημερινά από τις 17:00
Δωρεάν πάρκινγκ

https://www.facebook.com/canteenfestival

https://www.instagram.com/canteen_festival

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ