Ο Άκης Πετρετζίκης μας φτιάχνει το πιο εντυπωσιακό επιδόρπιο: Γλυκιά τάρτα με καραμελωμένα αχλάδια - Συνοδέψτε με μια σάλτσα καραμέλας-σοκολάτας για να την απογειώσετε ! (βίντεο)

Εντυπωσιάστε τους καλεσμένους σας!

Υλικά

Για τη ζύμη

  • 250 γρ. αλεύρι γ.ο.χ., + έξτρα για το άνοιγμα της ζύμης

  • 50 γρ. άχνη ζάχαρη

  • ½ κ.γ. αλάτι

  • 150 γρ. βούτυρο

  • κρόκο, από μεσαίο αυγό

Για τη γέμιση

  • 600 γρ. αχλάδια

  • 50 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη

  • 1 κ.σ. βούτυρο

  • ½ κ.γ. κανέλα

  • 20 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.

  • 1 πρέζα αλάτι

Για τη σύνθεση

  • ασπράδι, για το άλειμμα

  • 1 κ.σ. κρυσταλλική ζάχαρη, για το πασπάλισμα

Για τη σάλτσα καραμέλα-σοκολάτα

  • 50 γρ. κουβερτούρα γάλακτος

  • 100 γρ. κρέμα γάλακτος 35%

  • 40 γρ. γλυκόζη

  • 50 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη

  • 40 γρ. βούτυρο

  • 1 πρέζα αλάτι

Για το σερβίρισμα

  • φύλλα δυόσμου

 

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής

Εκτέλεση

Για τη ζύμη 

  • Τοποθετούμε μια λαδόκολλα στον πάγκο εργασίας και αφήνουμε στην άκρη. 

  • Ρίχνουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, την άχνη ζάχαρη, το αλάτι και το βούτυρο. 

  • Φοράμε γάντια και ανακατεύουμε το μείγμα με τα χέρια μας μέχρι το αλεύρι να γίνει κίτρινο και να έχει την υφή βρεγμένης άμμου. 

  • Προσθέτουμε τον κρόκο και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει το μείγμα και να έχουμε μια ελαστική ζύμη. 

  • Τοποθετούμε τη ζύμη πάνω στη λαδόκολλα και την ανοίγουμε ελαφρώς με τα χέρια μας σε ένα στρογγυλό σχήμα. 

  • Μεταφέρουμε τη ζύμη μαζί με τη λαδόκολλα στην κατάψυξη μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση. 

Για τη γέμιση 

  • Ξεφλουδίζουμε τα αχλάδια με ένα peeler και αφαιρούμε τον πύρινα με έναν αποπυρηνωτή ή ένα μαχαίρι. 

  • Κόβουμε τα αχλάδια στη μέση κατά μήκος και στη συνέχεια σε λεπτές φέτες σε σχήμα μισοφέγγαρου, και τις μεταφέρουμε σε ένα μπολ. 

  • Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το βούτυρο, την κανέλα, το αλεύρι και το αλάτι, και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. 

Για τη σύνθεση 

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C στον αέρα. 

  • Αφαιρούμε τη ζύμη από την κατάψυξη και την ανοίγουμε ελαφρώς με έναν πλάστη μέχρι να έχει διάμετρο περίπου 33 εκ. 

  • Μεταφέρουμε τη γέμιση στο κέντρο της ζύμης αφήνοντας 4 εκ. κενό περιμετρικά για να μπορέσουμε να την διπλώσουμε. 

  • Κλείνουμε περιμετρικά τη ζύμη με τη βοήθεια της λαδόκολλας για να δημιουργήσουμε την τάρτα. 

  • Τοποθετούμε την τάρτα μαζί με τη λαδόκολλα σε ένα ταψί, αλείφουμε περιμετρικά τη ζύμη με το ασπράδι και πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη. 

  • Μεταφέρουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε για 50-55 λεπτά μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα και να ψηθούν καλά τα αχλάδια. 

  • Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει πάνω σε μια σχάρα. 

Για τη σάλτσα καραμέλα-σοκολάτα 

  • Κόβουμε την κουβερτούρα σε μικρά κομμάτια, τη ρίχνουμε σε ένα μπολ και αφήνουμε στην άκρη. 

  • Ρίχνουμε σε ένα μπολ την κρέμα γάλακτος και τη γλυκόζη, και μεταφέρουμε στον φούρνο μικροκυμάτων στα 800 Watt για 30 δευτερόλεπτα. 

  • Τοποθετούμε ένα βαθύ τηγάνι σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε τη μισή ζάχαρη και αφήνουμε μέχρι να λιώσει και να γίνει καραμέλα. 

  • Προσθέτουμε την υπόλοιπη ζάχαρη και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι για να λιώσει τελείως και να έχουμε μια διάφανη καραμέλα. 

  • Ρίχνουμε στο τηγάνι το μείγμα της κρέμας γάλακτος και ανακατεύουμε με την κουτάλα μέχρι να ενσωματωθούν στην καραμέλα. 

  • Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο και την κουβερτούρα, και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να λιώσουν.  

  • Προσθέτουμε το αλάτι και ανακατεύουμε ξανά. 

  • Κόβουμε την τάρτα σε κομμάτια, περιχύνουμε με τη σάλτσα καραμέλας-σοκολάτας, και σερβίρουμε φύλλα δυόσμου. 

 

 

Who is who

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef».

Από το 2012 έως το 2014 εργάστηκε ως Head Chef στο εστιατόριο του chef Μισέλ Ρου και το Avenue Bistro στο Metropolitan Hotel. Το 2014, ξεκίνησε την εβδομαδιαία διαδικτυακή εκπομπή Kitchen Lab στο ελληνικό του κανάλι στο YouTube, αλλά και την εκπομπή Akis Kitchen στο αγγλικό κανάλι, στην οποία μοιράζεται τις συνταγές του στα αγγλικά. Από το 2014 μέχρι και σήμερα, ακολούθησαν διάφορες τηλεοπτικές παραγωγές στις οποίες ο Άκης Πετρετζίκης ήταν ο κεντρικός παρουσιαστής: Καν’ το όπως ο Άκης (2014-2016), Ιστορίες από την Λίστα (2014-2015), Μια Βαλίτσα Γεύσεις (2016-2017), Ready Steady Cook (2016-2017), Kitchen Lab (2017-σήμερα) και Akis' Food Tour (2020-σήμερα).

Στην ιστοσελίδα akispetretzikis.com θα βρείτε ό,τι συνταγή θέλετε!

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr