Σαλάτα με αγκινάρες και βινεγκρέτ αντζούγιας μας φτιάχνει σήμερα η σεφ Ντίνα Νικολάου (φωτό & βίντεο)

Η ιδιαίτερη σος μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε πατατοσαλάτες ή σαλάτες με αρακά ή φασολάκια.

Η ιδιαίτερη σος μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε πατατοσαλάτες ή σαλάτες με αρακά ή φασολάκια.



(Φωτογραφίες STUDIO M.COM, /L.MENTZOS)
από το gastronomos.gr

Υλικά
8 αγκινάρες φρέσκες, καθαρισμένες (διατηρημένες σε λεκανίτσα με λεμονόνερο, για να μη μαυρίσουν) ή από βαζάκι
2 φινόκιο, κομμένα σε λεπτά φετάκια
1 ματσάκι ρόκα (μόνο τα φύλλα) ή 2 φλιτζάνια κομμένη πράσινη σαλάτα της αρεσκείας σας

Για τη βινεγκρέτ
5 - 6 φιλέτα αντζούγιας, καλά στραγγισμένα
1/2 φλιτζ. τσαγιού έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1/2 φλιτζ. τσαγιού άνηθος φρέσκος, ψιλοκομμένος
χυμός και ξύσμα από 2 μικρά λεμόνια (κατά προτίμηση ακέρωτα, βιολογικά)
1/2 κουτ. γλυκού ζάχαρη
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Μερίδες 6
Προετοιμασία 20΄

Διαδικασία

Βινεγκρέτ: Βάζουμε όλα τα υλικά (αντζούγιες, ελαιόλαδο, άνηθος, χυμός και ξύσμα λεμονιού, ζάχαρη και πιπέρι) σε ένα μπλέντερ και τα πολτοποιούμε πολύ καλά.
 
Σαλάτα: Κόβουμε τις αγκινάρες στα τέσσερα και το κάθε κομμάτι σε λεπτά φετάκια. Πλένουμε και στεγνώνουμε τη σαλάτα. Σε μια πιατέλα στρώνουμε τα φετάκια φινόκιο και τα περιχύνουμε με λίγη από τη βινεγκρέτ. Συνεχίζουμε με μια στρώση από τις φετούλες αγκινάρας. Περιχύνουμε πάλι με λίγη από τη βινεγκρέτ. Μπορούμε να αφήσουμε έτσι τη σαλάτα σκεπασμένη με πλαστική μεμβράνη στο ψυγείο για 2 - 3 ώρες. Κατά το σερβίρισμα προσθέτουμε τη ρόκα ή τη σαλάτα και περιχύνουμε με την υπόλοιπη βινεγκρέτ.
 
Δες το βίντεο για το πώς καθαρίζουμε τις αγκινάρες:

<

br>

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr