Αντίνοος Αλμπάνης: «Η ψυχανάλυση μου έμαθε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να με κρίνω τόσο αυστηρά»

Η παράσταση το "Ημέρωμα της στρίγκλας", όσα τον έμαθε η ψυχανάλυση, οι περίοδοι που ...χτυπούσε τον εαυτό του, όσα διαδραματίζονται στην χώρα, η συνεργασία του με τη Δούκισσα Νομικού αλλά και η Ντορέττα Παπαδημητρίου.

Αυτό που θεωρώ ότι κάνει μοναδική τη Ντορέττα είναι η δοτικότητά της με τους ανθρώπους τόσο στη δουλειά, όσο και στις κοινωνικές της συνευρεύσεις. Έχει καθαρό μυαλό και μεγάλο ταλέντο.

Ακόμα και σήμερα που έχω λίγα κιλά, ένα πρόσωπο που περνάει δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι κοιτάζομαι στον καθρέπτη και λέω "Αγόρι μου είσαι θεός". Όλα έχουν να κάνουν με το ψυχισμό. Δεν είναι απαραίτητα συνδεδεμένο με το πώς είσαι αντικειμενικά.



Η παράσταση το "Ημέρωμα της στρίγκλας", όσα τον έμαθε η ψυχανάλυση, οι περίοδοι που ...χτυπούσε τον εαυτό του, όσα διαδραματίζονται στην χώρα, η συνεργασία του με τη Δούκισσα Νομικού αλλά και η Ντορέττα Παπαδημητρίου. Ο Αντίνοος Αλμπάνης μοιράζεται με το ΕΓΩ! Weekly θέλω και αλήθειες του.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΒΙΤΣΑ

Πρωταγωνιστείς στην παράσταση το "Ημέρωμα της στρίγκλας" που από τις 18 Ιουνίου παρουσιάζεται από το Αίθριο του κέντρου πολιτισμού "Ελληνικός κόσμος". Τί έχεις ξεχωρίσει στην νέα οπτική του έργου που δίδεται;

Είμαστε ακόμα στη διαδικασία προβών. Δεν έχω εικόνα για το τελικό αποτέλεσμα αλλά είμαι πολύ αισιόδοξος γιατί εξαρχής η σκηνοθέτης μας Φωτεινή Βαξεβάνη έκανε μία διαφορετική ανάγνωση του κειμένου. Η στρίγκλα δεν παρουσιάζεται μέσα από ένα φεμινιστικό μανιφέστο, αντιθέτως αυτό που θέλει ουσιαστικά να διεκδικήσει είναι το δικό της χώρο και όχι να γίνει ένας άνδρας στην θέση ενός άλλου άνδρα, έχοντας πλήρη επίγνωση τόσο του τι σημαίνει να είσαι γυναίκα, όσο και της διαφορετικότητας των δύο φύλων.

Έτυχε ποτέ στη ζωή σου σύντροφός σου να περνά αυτό το όριο;

Όχι. Δεν είχα σύντροφο που να έχει ανάγκη, να πάρει την θέση ενός άνδρα και να γίνει κάτι άλλο από αυτό που είναι.



Είσαι από τους καλλιτέχνες που εκδηλώνουν την θέση και την άποψη τους για όσα διαδραματίζονται στην χώρα τόσο δημόσια όσο και μέσα απο τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης. Σε θλίβουν όσα γίνονται στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια;

Φυσικά και με θλίβουν. Ζούμε στην ίδια χώρα, βιώνουμε τα ίδια πράγματα. Η κατάσταση που επικρατεί αυτή την στιγμή δεν είναι καθόλου ευχάριστη.

Το μέγιστο των πολιτών ζει στα όρια της φτώχιας. Έχεις βιώσει ανάλογη συνθήκη στην πορεία της ζωής σου;

Όχι. Δεν έφτασα ποτέ στο σημείο του να μην έχω να φάω ή να κοιμηθώ. Υπήρξα τυχερός. Η οικογένειά μου ήταν στο πλευρό μου ακόμα και στις περιόδους που την είχα ανάγκη στο ξεκίνημά μου.

Σε προβληματίζουν όσα γίνονται σε πολιτικό επίπεδο; Πέρασε από το μυαλό σου η σκέψη να εισέλθεις αν θες ενεργά στην πολιτική, όπως ουκ ολίγοι καλλιτέχνες το έπραξαν αυτή την τριετία;

Όχι. Δε με αφορά να πολιτευτώ. Δε θέλω καθόλου να εμπλακώ σε κάτι τέτοιο. Η ενασχόληση με την πολιτική απαιτεί απόλυτη αφοσίωση και για εμένα αυτή την στιγμή προτεραιότητά έχει η δουλειά μου και τίποτε άλλο.

Παρόλα αυτά φαντάζομαι έχεις επίσης διαδηλώσει και φωνάξει.

Παλαιότερα αρκετά πιο συχνά τώρα -δεν το λέω για καλό- αλλά νομίζω ότι έχω γίνει περισσότερο παθητικός έναντι όσων συμβαίνουν. Έχει επέλθει μία αδράνεια. Πιστεύω ακράδαντα ότι οι άνθρωποι πρέπει να βγαίνουν στους δρόμους, να διαδηλώνουν, να εναντιώνονται σε οτιδήποτε τους κάνει τη ζωή χειρότερη. Μακάρι να το πράτταμε όλοι. Ο λόγος που εγώ πια δεν το κάνω, είναι κυρίως γιατί δεν έχω την πολυτέλεια χρόνου να πράξω κάτι αντίστοιχο. Η δική μας δουλειά είναι τελείως διαφορετική από μία συμβατική. Οι απαιτήσεις είναι μεγάλες, όπως και η αφοσίωση που πρέπει να έχουμε. Δεν έχω το χρόνο και το κουράγιο να ασχοληθώ με τον ακτιβισμό.



Το προηγούμενο διάστημα πρωταγωνιστούσες στην Τροία, όπου έναν εκ των βασικών ρόλων κατείχε και η Δούκισσα Νομικού. Ορισμένοι είπαν" Πώς γίνεται ένας ηθοποιός του θεάτρου τέχνης να συνεργαστεί με μία καθαρά τηλεοπτική περσόνα, που ουσιαστικά δεν έχει καμία σχέση με το θέατρο".

Το γεγονός ότι έχω αποφοιτήσει από την σχολή του θεάτρου Τέχνης δε με καθιστά τον απόλυτο, τον καλύτερο ηθοποιό της Ελλάδος, των Βαλκανίων της Ευρώπης, της Αμερικής. Είμαι πολύ νεός, εξακολουθώ να μαθαίνω και θα ήταν αστείο να αποφασίζω ποιοί άνθρωποι κάνουν για αυτή τη δουλειά και ποιοι όχι. Εμένα αυτό που με αφορά στους συνεργάτες μου είναι να ξέρω ότι κάνουν το κάθε τι με αγάπη, ότι τους ενδιαφέρει πολύ αυτό που συμβαίνει ως πράξη.

Δεν θεωρείς πώς είναι λάθος το γεγονός ότι γίνεται μίξη ανθρώπων καθαρά της σόουμπιζ σε ένα χώρο όπως το θέατρο, γιατί αν θες πολλοί αντιμετώπισαν ως δεδομένο ότι συνέβη για καθαρά εμπορικούς λόγους;

Το κίνητρο ακόμα και για τη δική μου επιλογή σε μία δουλειά θα μπορούσες να πεις ότι είναι το εμπορικό κομμάτι. Από πολλούς ανθρώπους του χώρου και εγώ ο ίδιος θα μπορούσα να θεωρούμαι εμπορικός ακριβώς επειδή έχω παίξει στην τηλεόραση. Το θέμα είναι το αποτέλεσμα μίας προσπάθειας.



Σου άρεσε η Δούκισσα Νομικού;

Φυσικά και μου άρεσε συνολικά η παράσταση. Είμαι πολύ περήφανος γι' αυτή τη δουλειά και χαρούμενος για το πώς κατάφερε η Δούκισσα και αντεπεξήλθε σ' όλο αυτό το μεγάλο πόνημα.

Έχεις κάνει πράγματα στη δουλειά καθαρά για τα χρήματα;
Όχι.

Για τη δόξα;

Όχι επίσης. Ούτε σκέπτομαι, ούτε με απασχολεί η δόξα. Σε καμία περίπτωση δεν επιλέγω τις δουλειές με βάση του αν θα πάνε καλά ή όχι. Όσες φορές έχω κάνει πρόβλεψη έχω πέσει έξω. Ποτέ δε μπορείς να ξέρεις εκ των προτέρων αν μία δουλειά σου αποφέρει είτε χρήματα, είτε δόξα. Εγώ προσπαθώ να συνεργάζομαι με ανθρώπους που με κάνουν χαρούμενο και με βοηθούν να εξελιχθώ και να γίνω καλύτερος ηθοποιός.

Πέρασες περιόδους που ήσουν υπερβολικά ματαιόδοξος;

Όχι. Έχω πλήρη επίγνωση των δυνατοτήτων μου, που μπορώ να φτάσω από άποψη απόδοσης στη δουλειά. Ποτέ δεν ονειρεύθηκα πράγματα πολύ πιο μεγαλύτερα από εμένα.

Κατά την εφηβεία σου αντιμετώπισες ένα πρόβλημα υγείας εξαιτίας του οποίου έχασες πολλά κιλά. Σε επηρέασε ως γεγονός;

Πέρασα λοιμώδη μονοπυρήνωση. Είναι μία τυπική ασθένεια που βιώνουν τα παιδιά κατά τη διάρκεια της εφηβείας τους. Σίγουρα ταλαιπωρήθηκα γιατί ήμουν επί τρεις μήνες σε ένα κρεβάτι. Αλλά ως εκεί. Δε με τράβηξε πίσω αυτό το γεγονός.

Είχες ποτέ το άγχος της εικόνας σου;

Όταν ξεκινούσα να βλέπω τον εαυτό μου στην τηλεόραση είχα άγχος γιατί δεν είχα απόλυτη εξικοίωση με το πώς φαίνομαι, πώς μοιάζω, πώς είναι ο τρόπος που παίζω, πώς γράφει ο τρόπος που χρησιμοποιώ τα εκφραστικά μου μέσα. Ήταν σοκαριστικό. Είναι όπως όταν ακούς τη φωνή σου κάπου ηχογραφημένη και λες "Ωχ! Έτσι ακούγομαι". Εκεί άρχισα να με παρατηρώ και να λέω "Αυτό δε μ ' αρέσει πρέπει να το αλλάξω". Δεν είναι απαραίτητα καλό όμως ειδικά για εμάς που κάνουμε αυτή τη δουλειά.

Πέρασες κόμπλεξ με το σώμα σου;

Όχι. Ακόμα και σήμερα που έχω λίγα κιλά, ένα πρόσωπο που περνάει δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι κοιτάζομαι στον καθρέπτη και λέω "Αγόρι μου είσαι θεός". Όλα έχουν να κάνουν με το ψυχισμό καθενός.` Η ομορφιά δεν είναι απαραίτητα συνδεδεμένη με το πώς είσαι αντικειμενικά.



Έχεις αγγίξει άκρα στη ζωή σου;

Όχι. Είχα μία ήρεμη ζωή που δεν είχε πολλές διακυμάνσεις. Δεν είχα λόγους να φτάσω στα άκρα. Από σχετικά μικρή ηλικία ήξερα τι θέλω να κάνω. Ξέρω πολύ καλά τόσο τι μου αρέσει, όσο και τι δε μου αρέσει στη ζωή μου. Γνωρίζω πια αν έρθω σε επαφή με έναν άνθρωπο τι μου κάνει και τι αντιστοίχως δε μου κάνει. Δυσκολεύομαι να επικοινωνήσω με ανθρώπους που έχουν πάρα πολύ υψηλό εγώ, οι οποίοι θεωρούν ότι είναι πολύ σημαντικοί, έχουν αποφασίσει ότι τα πράγματα είναι είτε άσπρα είτε μαύρα και ότι δεν υπάρχουν άλλες αποχρώσεις ενδιάμεσα. Βαριέμαι και να μπω στη διαδικασία να αλλάξω τη γνώμη κάποιου, οπότε επιλέγω να τον κρατώ σε απόσταση.

Έχεις βιώσει ανταγωνισμό στη δουλειά;

Όχι. Πολλές φορές σκέπτομαι πόσο τυχερός έχω υπάρξει που έχω δουλέψει με ανθρώπους που με εξέλιξαν και έμαθα από αυτούς.

Έχεις κάνει ψυχανάλυση θέλοντας να κατανοήσεις καλύτερα πτυχές του εαυτού σου;

Έχω κάνει ψυχανάλυση. Μου έμαθε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να με κρίνω τόσο αυστηρά.

Υπήρξαν περίοδοι που ....χτυπούσες τον εαυτό σου;

Φυσικά. Με το να είμαι αυστηρός με το αποτέλεσμα της δουλειάς μου, να μην ικανοποιούμαι μ' αυτό που κάνω.

Και στις υπόλοιπες επιλογές της ζωής σου ήσουν απέναντι από τον εαυτό σου;

Όχι τόσο.

Το τελευταίο διάστημα πολλά μέσα ενημέρωσης τόσο έντυπα όσο και ηλεκτρονικά αναφέρθηκαν στην επανασύνδεσή σας με τη Ντορέττα Παπαδημητρίου. Είναι αλήθεια;

Ευχαριστώ πολύ για το ενδιαφέρον αλλά δε μου αρέσει καθόλου να μιλάω δημόσια γι' αυτά τα θέματα.

Τι ξεχωρίζεις στον χαρακτήρα της Ντορέττας;

Αυτό που θεωρώ ότι κάνει μοναδική τη Ντορέττα είναι η δοτικότητά της με τους ανθρώπους τόσο στη δουλειά, όσο και στις κοινωνικές της συνευρεύσεις. Έχει καθαρό μυαλό και μεγάλο ταλέντο.

Τι λείπει από τη ζωή σου σήμερα;

Τίποτα. Θα ήμουν πολύ άπληστος αν έλεγα πώς κάτι μου λείπει. Έχω πολύ περισσότερα πράγματα απ' αυτά που πραγματικά χρειάζομαι.



Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr