Ήταν ο Σαμαράς πρωταθλητής στο τένις; Όλη η συνέντευξη του στην Handelsblatt: Η 10χρονη πολιτική έρημος του, η αξιοθαύμαστη υπομονή των Ελλήνων αλλά και γιατί δεν παίζει πια τένις!

«Η Ελλάδα δεν χρειάζεται τρίτο πακέτο στήριξης», δηλώνει ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε συνέντευξή του στην ηλεκτρονική έκδοση της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας «Handelsblatt» και δηλώνει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να συνεχίσει με τις μεταρρυθμίσεις και να διατηρήσει την δημοσιονομική πειθαρχία, δίνοντας έμφαση στην ανάπτυξη.

«Η Ελλάδα δεν χρειάζεται τρίτο πακέτο στήριξης», δηλώνει ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε συνέντευξή του στην ηλεκτρονική έκδοση της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας «Handelsblatt» και δηλώνει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να συνεχίσει με τις μεταρρυθμίσεις και να διατηρήσει την δημοσιονομική πειθαρχία, δίνοντας έμφαση στην ανάπτυξη.



Τονίζει ότι αναμένει μετά το καλοκαίρι να συζητηθεί η ελάφρυνση του χρέους, ενώ ζητά από την Ευρωπαϊκή Ένωση μεγαλύτερη βοήθεια για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων. Αναφέρεται διεξοδικά στις επιτυχίες της Ελλάδας και στην αλλαγή του κλίματος στο εξωτερικό, ενώ εκφράζει την πεποίθηση ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία και η παρούσα Βουλή θα εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:


Μέγαρο Μαξίμου στην Αθήνα, έδρα του Έλληνα πρωθυπουργού. Ο Αντώνης Σαμαράς σχεδιάζει την Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες και η επόμενη επιθεώρηση της τρόικας, των δανειστών από την ΕΕ και το ΔΝΤ, επίκειται σύντομα. Ο πρωθυπουργός χρειάζεται κάθε λεπτό. Έτσι παραμένει κατά την διάρκεια της συζήτησης στο γραφείο του, δέχεται δύο σημαντικά τηλεφωνήματα. Στο τέλος ο κ. Σαμαράς διέθεσε περισσότερο από μία ώρα για τις ερωτήσεις των συντακτών της Handelsblatt, Γκερντ Χέλερ και Χανς-Γιουργκεν Γιάκομπς. Κατόπιν πέφτει ο όρος «Μουσείο της Ακρόπολης». Αυθόρμητα ο κ. Σαμαράς πήρε το τηλέφωνο και κανόνισε μια ιδιωτική ξενάγηση από τον Διευθυντή του Μουσείου, καθηγητή Δημήτρη Παντερμαλή.


- Κύριε Πρωθυπουργέ, μιλήσατε σήμερα ήδη τηλεφωνικά με την κυρία Μέρκελ;
Α.Σ.:Γιατί θα όφειλα;

- Ο αντίπαλός σας, ο αρχηγός της Αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, σας αποκαλεί «Μερκελιστή». Λέει ότι παίρνετε τις οδηγίες σας από το Βερολίνο.
Α.Σ.: (γελάει) Σε αυτό δεν χρειάζεται να απαντήσω. Ο κ. Τσίπρας λέει πολλά για μένα. Είναι παιδαριώδες να μιλάει έτσι. Δείχνει πολιτική ανωριμότητα.

- Πώς τα πάτε λοιπόν με την Καγκελάριο ;
Α.Σ.: Έχω μια πολύ εποικοδομητική σχέση με την 'Αγγελα Μέρκελ, όπως και με τους άλλους ευρωπαίους ηγέτες. Λύσαμε προβλήματα από κοινού, με αμοιβαίο σεβασμό και αλληλεγγύη και κατανοούμε ο ένας τον άλλον. Έτσι πρέπει να είναι μεταξύ εταίρων.

- Ίσως όμως σύντομα να "τσακωθείτε". Η Καγκελάριος υπεραμύνεται της δημοσιονομικής πειθαρχίας, ενώ άλλοι στην Ευρώπη θέλουν να χαλαρώσει το Σύμφωνο Σταθερότητας προκειμένου να κινηθεί η ανάπτυξη. Σε ποια πλευρά βρίσκεστε ;
Α.Σ.: Δεν το βλέπω ως δίλημμα. Ανταγωνιστικότητα και ανάπτυξη πάνε μαζί. Στην Ελλάδα έχουμε τακτοποιήσει την σταθεροποίηση των δημοσιονομικών και διεκπεραιώσει το μεγαλύτερο μέρος της ατζέντας μας των μεταρρυθμίσεων. Θέλουμε να επιμείνουμε με τις μεταρρυθμίσεις και να διατηρήσουμε την δημοσιονομική πειθαρχία. Ταυτόχρονα πρέπει να φροντίσουμε για υγιή και βιώσιμη ανάπτυξη.

- Πρέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας με τους αυστηρούς δημοσιονομικούς όρους του να γίνει αντικείμενο επεξεργασίας;
Α.Σ.: Πρέπει να διατηρήσουμε τις βασικές δομές του Συμφώνου Σταθερότητας. Το Σύμφωνο δεν μας εμποδίζει να προωθήσουμε ταυτόχρονα την οικονομική ανάπτυξη.

- Θα ήσασταν υπέρ του να εξαιρούνται έξοδα τα οποία υπηρετούν πχ. απευθείας την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας από τον υπολογισμό του ελλείμματος του προϋπολογισμού;
Α.Σ.: Αν με ρωτάτε προσωπικά, αυτό θα μου άρεσε. Αλλά αυτό δεν είναι το πρόβλημά μας. Σε ό,τι αφορά τα διαρθρωτικά ελλείμματα, είμαστε πολύ καλά. Αυτό που χρειαζόμαστε δεν είναι καινούργιες στατιστικές, αλλά ρευστότητα για να βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις μας.

- Οι δανειστές σας ζητούν επιπλέον περικοπές, αλλά εσείς θέλετε να μειώσετε τους φόρους. Πώς πάνε αυτά μαζί;
Α.Σ.: Σε ό,τι αφορά τους στόχους του προϋπολογισμού, έχουμε στο μεταξύ συμφωνήσει με τους δανειστές. Αυτό δεν ήταν πάντα έτσι. Μόλις το φθινόπωρο του περασμένου χρόνου η τρόικα προέβλεπε για το 2013 έλλειμμα στον πρωτογενή προϋπολογισμό, ο οποίος εξαιρεί την αποπληρωμή του χρέους και ζητούσε περαιτέρω εξοικονόμηση. Εμείς περιμέναμε πρωτογενές πλεόνασμα και δικαιωθήκαμε. Και στους πρώτους πέντε μήνες αυτού του έτους βρισκόμαστε καθαρά μπροστά από το πρόγραμμα.

- Βλέπετε, άρα, περιθώρια για μειώσεις φόρων;
Α.Σ.: Ναι, δεδομένου ότι κάποιοι φόροι έχουν αποδειχθεί αντιπαραγωγικοί. Πάρτε μόνο τον ΦΠΑ στα εστιατόρια. Μειώσαμε τον συντελεστή από το 23% στο 13%. Για αυτό υπήρξε πραγματική αντιπαράθεση με την τρόικα. Προέβλεψε απώλεια εσόδων ύψους 700 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά δεν υπήρξαν απώλειες - τα έσοδα μάλιστα αυξήθηκαν, διότι οι χαμηλότερες τιμές οδήγησαν σε μεγαλύτερο τζίρο.

- Το ΔΝΤ επαινεί τις επιτυχίες σας στην εξυγίανση του προϋπολογισμού, ασκεί κριτική όμως για «μεταρρυθμιστική κόπωση».
Α.Σ.: Δεν μου αρέσει ο όρος «μεταρρυθμιστική κόπωση». Η κοινωνία είναι κουρασμένη, είναι εξαντλημένη από αυτή την ύφεση. Αυτό εξηγεί την άνοδο ακραίων και λαϊκιστικών κομμάτων. Για αυτό πρέπει να προχωρήσουμε στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων με σύνεση αλλά και αποφασιστικά. Οι άνθρωποι δεν είναι κουρασμένοι από τις μεταρρυθμίσεις, το αντίθετο: Οι πολίτες περιμένουν περισσότερες μεταρρυθμίσεις από όσες οι πολιτικοί τόλμησαν τις τελευταίες δεκαετίες.

- Υπάρχουν όμως και αντιδράσεις...
Α.Σ.: Βεβαίως. Κάθε αλλαγή προκαλεί αναταραχή. Και δεν προχωρούν όλα χωρίς τριβές. Αλλά πιστεύω ότι τελικά το αποτέλεσμα μεταρρυθμίσεων φαίνεται καθαρά. Υπάρχει για αυτό ένα αξιόπιστο κριτήριο.

- Και αυτό είναι;
Α.Σ.: Η πιστωτική φερεγγυότητά μας. Τον Απρίλιο για πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια βγήκαμε πάλι με ένα ομόλογο επιτυχώς στις κεφαλαιαγορές. Αυτό δείχνει: οι αγορές μας εμπιστεύονται πάλι. Από την στιγμή της έκδοσης μάλιστα οι αποδόσεις έπεσαν περαιτέρω. Και λαμβάνουμε ακόμη και αποδείξεις εμπιστοσύνης τις οποίες ούτε καν περιμέναμε: την περασμένη εβδομάδα μου είπε ο κινέζος πρωθυπουργός, με αφορμή την επίσκεψή του στην Ελλάδα, ότι η Κίνα θα αγοράσει στην επόμενη έκδοση ελληνικά ομόλογα. Αυτό δείχνει ότι η μεταρρυθμιστική στρατηγική μας είναι επιτυχής.

- Ο Κινέζος ομόλογός σας Λι Κετσιάνγν ανακοίνωσε και επενδύσεις δισεκατομμυρίων σε ελληνικά σχέδια υποδομής και logistics.
Α.Σ.: Και αυτό είναι μια απόδειξη εμπιστοσύνης. Ήμασταν μαζί στον Πειραιά, όπου ο κινεζικός όμιλος Cosco λειτουργεί ήδη εδώ και μερικά χρόνια με μεγάλη επιτυχία έναν τερματικό σταθμό κοντέινερ. Αυτό το λιμάνι εξελίσσεται τώρα σε έναν κόμβο logistics, τεχνολογίας και πληροφορικής για όλη την Μεσόγειο. Εταιρείες όπως η Hewlett Packard, η Huawei και η ZTE χρησιμοποιούν τον Πειραιά ως τερματικό σταθμό, μάλλον θα ακολουθήσουν η Cisco και η Sony. Επιπλέον, οι Κινέζοι, όπως και άλλες χώρες, δείχνουν ενδιαφέρον για την προγραμματισμένη ιδιωτικοποίηση της σιδηροδρομικής επιχείρησης ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

- Στις ιδιωτικοποιήσεις όμως μείνατε κάθε χρόνο πίσω από τις προβλέψεις του προγράμματος. Λείπει η πολιτική βούληση;
Α.Σ.: Καθόλου. Οι καθυστερήσεις έχουν άλλες αιτίες. Όταν θέλαμε πχ. να ιδιωτικοποιήσουμε την εταιρεία αερίου ΔΕΠΑ, έμεινε στο τέλος ένας και μοναδικός ενδιαφερόμενος - ο ρωσικός κρατικός όμιλος Gazprom. Τότε ξεκίνησαν τα προβλήματα στις Βρυξέλλες. Υπήρξαν ανησυχίες και παρεμβάσεις στο παρασκήνιο. Η Gazprom τελικά αποσύρθηκε, η συμφωνία τινάχτηκε στον αέρα. Η ιδιωτικοποίηση πρέπει προκηρυχθεί εκ νέου.

- Δεν υπάρχουν όμως και αντιδράσεις των συνδικάτων, όπως στην προγραμματισμένη μερική ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ;
Α.Σ.: Δεν θα επιτρέψω τα συνδικάτα να αποφασίζουν για σχέδια ιδιωτικοποιήσεων. Τα συνδικάτα είχαν σε αυτή τη χώρα επί δεκαετίες τον έλεγχο. Για αυτό δεν υπήρξε ανάπτυξη και πρόοδος. Τα συνδικάτα δεν θα μας υπαγορεύσουν την πορεία μας.

- Η Ελλάδα πρέπει να μειώσει το κρατικό χρέος της από 175% του ΑΕΠ που είναι σήμερα σε κάτω από 110% ως το 2022. Μπορεί αυτό να επιτευχθεί;
Α.Σ.: Ναι, είμαι πεπεισμένος για αυτό. Υπό την προϋπόθεση ότι όλοι οι συμμετέχοντες θα τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους. Η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει να εργάζεται για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, να συνεχίσει να προωθεί την ανάπτυξη και να συνεχίσει με επιτυχία την δημοσιονομική πολιτική. Και οι δανειστές μας πρέπει να υλοποιήσουν αυτό που συμφωνήσαμε τον Νοέμβριο του 2012: μόλις η Ελλάδα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα, θα συζητήσουμε για ελαφρύνσεις του χρέους. Εάν με αυτό η Ελλάδα αφήσει την κρίση οριστικά πίσω της και στέκεται πάλι στα δικά της πόδια, αυτό θα ήταν και μια μεγάλη επιτυχία για την Ευρώπη συνολικά.

- Ποιες ελαφρύνσεις χρέους σκέφτεστε;
Α.Σ.: Θα μπορούσε να φανταστεί κανείς πχ. χαμηλότερα επιτόκια, μεγαλύτερες περιόδους αποπληρωμής, επιπλέον περιόδους χάριτος ή έναν συνδυασμό τέτοιων μέτρων. Για αυτό θέλουμε να συζητήσουμε μετά το καλοκαίρι στο Eurogroup.
- Δεν θα ήταν ένα καθαρό «κούρεμα» χρέους η καλύτερη λύση;
Α.Σ. (γελάει): Για αυτό μήπως θα έπρεπε να ρωτήσετε το γερμανικό κοινοβούλιο.

- Οι πληρωμές της ΕΕ από τα δύο ως τώρα πακέτα διάσωσης τελειώνουν αυτόν τον χρόνο. Χρειάζεται η Ελλάδα ένα τρίτο δανειακό πρόγραμμα;
Α.Σ.: Όχι, δεν το χρειαζόμαστε.

- Και πώς θέλετε να καλύψετε τις χρηματοδοτικές σας ανάγκες; Το ΔΝΤ βλέπει για τα επόμενα δύο χρόνια ένα κενό 12,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Α.Σ.: Δεν βλέπω τέτοιο χρηματοδοτικό κενό, διότι έχουμε ήδη καλύψει το μεγαλύτερο τμήμα από αυτό. Για το υπόλοιπο υπάρχουν πολλές ιδέες, πώς μπορούμε να το καλύψουμε χωρίς επιπρόσθετα δάνεια. Η τρόικα χρειάστηκε στο παρελθόν να διορθώσει συχνότερα τις προγνώσεις της, διότι ξεπεράσαμε τις απαιτήσεις.

- Δεν πλησιάζετε όμως σιγά σιγά τα όριά σας στην εξοικονόμηση;
Α.Σ.: Βασιζόμαστε στην ανάπτυξη της οικονομίας. Η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί και πάλι για πρώτη φορά το 2014, μετά από έξι χρόνια ύφεσης, έστω και μόνο κατά 0,5%. Το επόμενο έτος η ανάπτυξη θα φθάσει ήδη περίπου το 2,9%, αυτό είναι και η πρόβλεψη της τρόικας. Και για το 2016 η τρόικα υπολογίζει με 3,7% ανάπτυξη. Πιστεύουμε ότι θα μπορούσε να είναι ακόμη περισσότερο.

- Από πού θα έρθει η ανάπτυξη;
Α.Σ.: Ο τουρισμός είναι ένας σημαντικός παράγοντας. Ήδη στους πρώτους πέντε μήνες αυτού του έτους τα έσοδα στον τουρισμό ήταν με διαφορά πάνω από τις ήδη πολλαπλώς προς τα πάνω διορθωμένες προβλέψεις. Η οικονομία της Ελλάδας γίνεται συνολικά πιο ανταγωνιστική.

- Σε ποιους τομείς βλέπετε προοπτική;
Α.Σ.: Στα logistics, στην αγροτική οικονομία, στην τεχνολογία πληροφορικής και προπάντων στον ενεργειακό τομέα. Βρισκόμαστε σε ό,τι αφορά την εκμετάλλευση των αποθεμάτων μας πετρελαίου και αερίου μόλις στην αρχή. Οι έρευνες τρέχουν. Μελέτες από τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Γαλλία λένε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να καλύψει με μια πλήρη εκμετάλλευση των αποθεμάτων της σε πετρέλαιο και αέριο τα επόμενα τριάντα χρόνια το 25% των ευρωπαϊκών αναγκών. Ξένοι επενδυτές ήδη δείχνουν ενδιαφέρον...

- ...οι οποίοι δεν νοιώθουν στην Ελλάδα πάντα ευπρόσδεκτοι.
Α.Σ.: Αυτό έχει αλλάξει. Εάν σκεφτείτε τους νέους νόμους για την ελαστικοποίηση της αγοράς εργασίας, τον νέο επενδυτικό νόμο, τις απλοποιημένες διαδικασίες αδειοδότησης και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Είμαι αισιόδοξος. Παλαιότερα οι επενδυτές ήταν αντιμέτωποι με «red tape», άρα γραφειοκρατικά εμπόδια. Εμείς αντ' αυτού τους στρώνουμε κόκκινο χαλί.

- Για την σειρά της Handelsblatt «Ελληνικές ιστορίες επιτυχίας», η οποία θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα, μιλήσαμε με πολλούς επιχειρηματίες. Σαν μια κόκκινη κλωστή υπήρχαν σε όλες τις συζητήσεις τα παράπονα για την στενότητα ρευστότητας και για την πιστωτική στενότητα. Πώς θέλετε να λύσετε αυτό το πρόβλημα;
Α.Σ.: Ανακεφαλαιοποιήσαμε τις τράπεζες. Αυτό ήταν το πρώτο, πιο σημαντικό βήμα. Ένα δεύτερο βήμα: δημιουργήσαμε, σε συνεργασία με την Γερμανία, το Ινστιτούτο για την Ανάπτυξη, ένα ταμείο, το οποίο θα δίνει, μεταξύ άλλων με κεφάλαια της γερμανικής κρατικής τράπεζας KfW, με ελληνικά χρήματα και συμμετοχή ιδιωτικών θεσμών, όπως το Ίδρυμα Ωνάση, φθηνά δάνεια σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Αυτές είναι οι επιχειρήσεις οι οποίες υποφέρουν περισσότερο από την στενότητα ρευστότητας. Επιπλέον, μας βοηθάει βεβαίως και η πολιτική επιτοκίων του Μάριο Ντράγκι.

- Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα έπρεπε να είναι ο καλύτερός σας φίλος...
Α.Σ.: Η πολιτική της ΕΚΤ μας έχει βοηθήσει πολύ. Και όχι μόνο εμάς, αλλά όλη την Ευρώπη.

- Στις ευρωεκλογές το κόμμα σας η Νέα Δημοκρατία έχασε σχεδόν 7%. Η ριζοσπαστική Αριστερά ΣΥΡΙΖΑ με τον κ. Τσίπρα έγινε το πιο ισχυρό κόμμα, στην τρίτη θέση ήταν οι νεοναζί. Ποιο μάθημα παίρνετε από αυτό το εκλογικό αποτέλεσμα;
Α.Σ.: Συγκρίνετε τώρα τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών με αυτά των τελευταίων βουλευτικών εκλογών. Δεν πιστεύω ότι μπορεί κανείς να το κάνει. Στην Ελλάδα πάντα οι εκάστοτε κυβερνήσεις έχαναν στις ευρωεκλογές 25-35% των ψηφοφόρων τους. Θέλουν να δώσουν στην κυβέρνηση ένα μάθημα, αλλά αργότερα επιστρέφουν. Όταν οι ψηφοφόροι θέλουν πραγματικά αλλαγή εξουσίας, τότε αυτό αντικατοπτρίζεται σε αύξηση των ψήφων για την αντιπολίτευση. Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως δεν κέρδισε σε σύγκριση με τις βουλευτικές εκλογές, αλλά έχασε μάλιστα περισσότερες από 100.000 ψήφους.

- Το εκλογικό αποτέλεσμα, άρα, δεν σας προκαλεί πονοκέφαλο.
Α.Σ.: Οι ευρωεκλογές δεν σηματοδοτούν μια αξιοσημείωτη μετακίνηση των πολιτικών ισορροπιών δυνάμεων. Εγώ έχω ένα τελείως διαφορετικό πρόβλημα.

- Και αυτό είναι;
Α.Σ.: Η υψηλή ανεργία. Ναι μεν υποχωρεί εδώ και κάποιους μήνες, αλλά βρίσκεται ακόμη περίπου στο 26%. Αυτό είναι ένα θέμα, το οποίο με βασανίζει μέρα και νύχτα - η κοινωνική διάσταση αυτής της κρίσης. Οι μακροοικονομικοί δείκτες δείχνουν ότι έχουμε αφήσει πίσω μας το χαμηλότερο σημείο. Η κατάσταση βελτιώνεται. Το δεύτερο μισό του χρόνου θα επιστρέψουμε στην ανάπτυξη. Αλλά οι άνθρωποι το νοιώθουν αυτό μόνο με καθυστέρηση.

- Ανησυχείτε για την κοινωνική συνοχή;
Α.Σ.: Βρίσκεται στο επίκεντρο όλων των προσπαθειών μας το να διατηρήσουμε αυτή την συνοχή, την σταθερότητα και την κοινωνική ειρήνη.

- Οι Έλληνες επιδεικνύουν υπομονή;
Α.Σ.: Σε αξιοθαύμαστο βαθμό! Σκεφτείτε ποιο τραύμα βιώνει αυτή κοινωνία: η Ελλάδα έχασε στην κρίση περισσότερο από ένα τέταρτο της οικονομικής της δύναμης. Καμία άλλη χώρα δεν έχει ποτέ βιώσει σε περίοδο ειρήνης μια τέτοια πτώση. Για αυτό επιστρέψαμε από το πρωτογενές πλεόνασμα του περασμένου χρόνου περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ με την μορφή κοινωνικής βοήθειας σε οικογένειες που έχουν ανάγκη.

- Τι περιμένετε από την ΕΕ;
Α.Σ.: Αυτό το οποίο περιμένουν και οι συνάδελφοί μου στην Πορτογαλία και στην Ισπανία: περισσότερη βοήθεια στην αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων. Στην Ελλάδα από τους δέκα νέους που ψάχνουν για δουλειά, οι έξι δεν βρίσκουν. Αυτό είναι αβάσταχτο και ασυγχώρητο. Η ΕΕ πρέπει εδώ να κάνει περισσότερα. Εμείς οι ίδιοι προσπαθούμε να περιορίσουμε το πρόβλημα με την στοχευμένη προώθηση επιχειρήσεων «start-up» ώστε να μην μεταναστεύσουν ακόμη περισσότεροι νέοι καλά εκπαιδευμένοι, Έλληνες και Ελληνίδες.

- Πολλοί Έλληνες θεωρούν ειδικά την Γερμανία και την 'Αγγελα Μέρκελ υπεύθυνη για αυτό το οποίο αντιλαμβάνονται ως «επιταγή λιτότητας». Και εσείς;
Α.Σ.: Αν ψάχνουμε για λάθη, θα έπρεπε να εξετάσουμε κριτικά την δική μας οικονομική πολιτική των τελευταίων δεκαετιών, η οποία ήταν προσανατολισμένη στην κατανάλωση και όχι στην παραγωγή. Αυτή η πολιτική εκτροχίασε την οικονομία μας. Αλλά δεν κοιτάζω στο παρελθόν. Χωρίς όμως να ξεχνώ ότι πχ. το ίδιο το ΔΝΤ παραδέχθηκε δημοσίως λανθασμένες εκτιμήσεις στο αρχικό πρόγραμμα, οι οποίες επιδείνωσαν την ύφεσή μας. Εγώ κοιτάζω στο μέλλον.

- Και τι βλέπετε εκεί;
Α.Σ.: Ότι βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο. Βλέπω τους Ευρωπαίους, οι οποίοι αρχικά αμφέβαλλαν αν θα τα καταφέρναμε και οι οποίοι τώρα μας δείχνουν αναγνώριση. Βλέπω επίσης ότι αλλάζει η αντίληψη στην Γερμανία. Αρχίζει να εμπεδώνεται η αντίληψη ότι μια απόλυτη πορεία λιτότητας μόνο, δεν οδηγεί στον στόχο, αλλά ότι χρειαζόμαστε περισσότερη ανάπτυξη, για όλη την Ευρώπη, όχι μόνο για την Ελλάδα.

- Πόσος χρόνος σας μένει για να οδηγήσετε τη χώρα σας έξω από την κρίση; Ο ριζοσπάστης αριστερός αρχηγός της αντιπολίτευσης Τσίπρας ζητάει πρόωρες βουλευτικές εκλογές.
Α.Σ.: Δεν πιστεύω ότι θα έχουμε εκλογές πριν από το κανονικό τέλος της νομοθετικής περιόδου, μέσα του 2016. Και δεν τις χρειαζόμαστε. Χρειαζόμαστε χρόνο για να ολοκληρώσουμε τη δουλειά μας. Τότε οι άνθρωποι θα δουν τις επιτυχίες.

- Ο κ. Τσίπρας θα μπορούσε να προκαλέσει πρόωρες βουλευτικές εκλογές, εάν μπλοκάρει στην Βουλή τον επόμενο Μάρτιο την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.
Α.Σ.: Αυτό ελπίζει, αλλά δεν θα το καταφέρει. Θα βρούμε μια πλειοψηφία για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

- Κ. Σαμαρά, πριν πάτε ως νέος για σπουδές στο Harvard, φοιτήσατε στο Κολλέγιο Αθηνών, το οποίο ιδρύθηκε από τον προπάππο σας. Πρώην συμφοιτητές σας μας είπαν: ο Αντώνης ήθελε πάντα να γίνει πρωθυπουργός. Αληθεύει αυτό;
Α.Σ.: (γελάει)Σίγουρα όχι! Αλήθεια είναι: είμαι από τα 26 μου στην πολιτική. Αλλά δεν πρόκειται για μια συνεχή καριέρα. Η φιλοδοξία μου ήταν να κάνω το καλύτερο για τη χώρα μου. Ακόμη και αν έπρεπε για αυτό να πάω κόντρα στο ρεύμα. Πέρασα δέκα χρόνια σε ενός είδους πολιτική έρημο, διότι δεν ήθελα να εγκαταλείψω τις αρχές μου. Γνωρίζω λοιπόν τα κέντρα της εξουσίας και την έρημο της εξορίας. Είμαι ιδεαλιστής όταν πρόκειται για τους στόχους μου και ρεαλιστής στην καθημερινή μου πολιτική δουλειά. Το θέμα είναι η ισορροπία μεταξύ των δύο.

- Το 1968 κερδίσατε το ελληνικό Πρωτάθλημα Νέων στο τένις. Παίζετε ακόμη;
Α.Σ.: Πολύ σπάνια. Το παιχνίδι μου λείπει. Έχω και ένα πρόβλημα στο ένα μάτι. Και η ιδέα ότι για αυτό θα έχανα από ανθρώπους τους οποίους παλιότερα πάντα νικούσα, με ενοχλεί (γελάει).

- Τι μπορεί να μάθει ένας Πρωθυπουργός από έναν αγώνα τένις;
Α.Σ.: Στον αθλητισμό μαθαίνεις ότι πρέπει να αγωνίζεσαι μέχρι την τελευταία στιγμή. Ότι ένα αρχικό προβάδισμα μπορεί να αναστραφεί. Μαθαίνεις να σέβεσαι τον αντίπαλό σου, να διατηρείς την αυτοπεποίθησή σου και να εργάζεσαι σκληρά. Προπάντων όμως μαθαίνεις ότι, εάν δεν πιστεύεις στον ίδιο σου τον εαυτό, έχεις χάσει ήδη.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr