Αποκλειστικό: Cine Paris: Το «μικρό Παρίσι» με θέα την Ακρόπολη! Μας μιλά η ιδιοκτήτρια Μαίρη Πάνου για την τιμητική διάκριση που απέσπασε - Το 4ο καλύτερο σινεμά παγκοσμίως!

Η βρετανική εφημερίδα Guardian εντός Ιουνίου, ξεχώρισε τα 10 καλύτερα σινεμά, κινηματογραφικές αίθουσες αλλά και υπαίθρια φεστιβάλ, για το καλοκαίρι! Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος η Ελλάδα έχει την τιμητική της, καθώς δυο κινηματογράφοι βρίσκονται στη λίστα!

Η βρετανική εφημερίδα Guardian εντός Ιουνίου, ξεχώρισε τα 10 καλύτερα σινεμά, κινηματογραφικές αίθουσες αλλά και υπαίθρια φεστιβάλ, για το καλοκαίρι! Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος η Ελλάδα έχει την τιμητική της, καθώς δυο κινηματογράφοι βρίσκονται στη λίστα! Ο λόγος για το Σινέ Παρί που βρίσκεται στην τέταρτη θέση της λίστας και το Σινέ Καμάρι, που κατέκτησε την 8η θέση!

Η δεκάδα είναι:
Sala Montjuïc (Βαρκελώνη -Ισπανία)
Cromarty cinema (Σκωτία)
Locarno on the lake (Λοκάρνο-Ελβετία)
Cine Paris (Αθήνα -Ελλάδα)
Cineteca Bologna (Μπολόνια-Ιταλία)
Moonlight cinema (Κανάριες Νήσοι)
Sotto le stelle (Βερόνα- Ιταλία)
Cine Kamari (Σαντορίνη-Ελλάδα)Rathausplatz (Βιέννη-Αυστρία)
La Villette (Παρίσι-Γαλλία)
Αναμφίβολα το Σινέ «Paris» βρίσκεται σε ένα από τα ωραιότερα μέρη της Γης για να απολαύσει κανείς μια ταινία! Κάτω από τη φωταγωγημένη Ακρόπολη! Όπως γράφει χαρακτηριστικά η Guardian, «Το να βλέπεις μια δημοφιλή ταινία, παραγωγή του σύγχρονου πολιτισμού, κάτω από μια από τις σπουδαιότερες και ιστορικότερες πολιτιστικές κληροδοτήσεις του αρχαίου πολιτισμού, είναι ένα συναίσθημα αξεπέραστο. Το "μικρό Παρίσι" της Ελλάδας σας δίνει αυτή τη δυνατότητα! Αδράξτε τη!».



Το eirinika.gr και ο Χάρης Αποστολόπουλος, ήρθαν σε επικοινωνία με την ιδιοκτήτρια του σινέ «Paris», Μαίρη Πάνου, ρωτώντας την τι πιστεύει ότι ήταν αυτό που έκανε τον δικό της θερινό κινηματογράφο να ξεχωρίσει από τόσους άλλους αλλά και το πώς νιώθει βλέποντας τους κόπους και τη δουλειά της να ανταμείβονται! 
Xάρης Aποστολόπουλος: Μέσα στον Ιούνιο, η Guardian συνέταξε μια λίστα με το τοπ 10 των θερινών σινεμά παγκοσμίως! Ανάμεσα στα 10 καλύτερα του κόσμου, βρέθηκε το σινέ «Καμάρι» στη Σαντορίνη και το δικό σας, το Cine Paris και μάλιστα σε περίοπτη θέση (4η)! Τι πιστεύετε ότι είναι αυτό που σας έκανε να ξεχωρίσετε;

Μαίρη Πάνου: Aυτό που θεωρώ ότι μας κάνει να ξεχωρίζουμε ότι είναι το σινέ Paris είναι ο μοναδικός θερινός κινηματογράφος που «αγκαλιάζει» την Ακρόπολη!  Οπότε ακόμα και... η ταινία να μην αρέσε σε κάποιον, αυτός αποζημιώνεται καθώς η θέα της Ακρόπολης είναι μια ταινία από μόνη της!



ΧΑ: Πώς νιώσατε όταν πήρατε αυτήν τη διάκριση; Θεωρείτε πως η δουλειά σας και οι κόποι σας δικαιώθηκαν;

ΜΠ: Νιώσαμε πολύ μεγάλο καμάρι και περηφάνια! Σίγουρα οι κόποι μας δικαιώθηκαν, αλλά όπως είπαμε καθοριστικής σημασίας ήταν και η συμβολή της... Ακρόπολης! Όπως και εμείς, θεωρώ ότι όλοι οι Έλληνες πρέπει να νιώθουν υπερήφανοι που τα θερινά μας σινεμά ξεχωρίζουν και διαρκώς παίρνουν διακρίσεις και αναγνωρίζονται! Οφείλω επίσης να παραδεχθώ, πως την ηθική αυτή ικανοποίηση και τη δικαίωση της δουλειάς μας, τη βιώνουμε καθημερινά χάρη στην εμπιστοσύνη, τα λόγια και την ανταπόκριση του κόσμου!

ΧΑ: Γιατί «Cine Paris»; Νιώθετε σαν αυτό που λέμε... «μικρό Παρίσι»; Ή οφείλεται στη μεγάλη επιτυχία που σημειώνει ξανά ο γαλλικός κινηματογράφος;

ΜΠ: Κάπως έτσι νιώθουμε, σαν η Πλάκα να έχει το δικό της Παρίσι! Ο κινηματογράφος μας πάντως, οφείλει την ονομασία του σε έναν Έλληνα γαλλόφωνο κομμωτή που ζούσε στο Παρίσι και για τον λόγο αυτό, το ονόμασε και «Paris»! Στις αρχές της δεκαετίας του '60 χτίζεται το κτήριο όπου στεγάζεται σήμερα και λειτουργεί ως θερινό και χειμερινό σινεμά αλλά στα τέλη του '60 όμως εξαιτίας της κρίση των θερινών κινηματογράφων κλείνει. Ε ανοίγει ξανά οριστικά αυτή τη φορά το 1986, με νέο ιδιοκτήτη πλέον, και λειτουργεί μέχρι και σήμερα στην πιό όμορφη και γραφική γειτονιά της Αθήνας, ακριβώς κάτω από την Ακρόπολη.



Είναι γεγονός πως το γαλλικό σινεμά, επανέρχεται δυναμικά στο παγκόσμιο κινηματογραφικό προσκήνιο και ειδικά οι γαλλικές κομεντί διανύουν μια πολύ επιτυχημένη περίοδο. Το γαλλικό χιούμορ είναι διαφορετικό από το ελληνικό ή το αμερικανικό και δεν είναι πολλοί αυτοί που μπορούν να απολαύσουν μια γαλλική ταινία, όσο μια χολιγουντιανή ή ελληνική παραγωγή. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια, ο κόσμος δείχνει ένα «ρεύμα» υπέρ του γαλλικού σινεμά και αρχίζει να «ζητάει» τις γαλλικές ταινίες.

ΧΑ: Ποια ταινία μπορεί να απολαύσει κανείς τώρα στο σινεμά σας; «Βγαίνετε» οικονομικά;

ΜΠ: Αυτήν την εβδομάδα προβάλουμε τη δραματική περιπέτεια - γουεστερν του βραβευμένου με Όσκαρ και Χρυσή Σφαίρα, διάσημου Αμερικανού σταρ, Τόμι Λι Τζόουνς, «Μέχρι το Τέλος». Πρόκειται για τη δεύτερη κινηματογραφική του απόπειρα, η οποία μέχρι στιγμής τα πηγαίνει περίφημα από πλευράς πωλήσεων καθώς διαθέτει ένα πολύ δυνατό κάστ, με τη διπλά βραβευμένη με Όσκαρ, Χίλαρι Σουάνκ, την τρεις φορές βραβευμένη με Όσκαρ, Μέριλ Στριπ και την Γκρέις Γκάμερ του «FrancesHa» και του τηλεοπτικού «Newsroom».



Δόξα τον Θεό, η ανταπόκριση του κόσμου είναι ικανοποιητική και τις περισσότερες φορές σχεδόν γεμίζουμε. Δημιουργείται έτσι μια ωραία ατμόσφαιρα και νομίζω πως ακριβώς επειδή έχουμε και τακτικούς πελάτες, αφήνουμε ικανοποιημένο το κοινό μας.

ΧΑ: Έρχονται τουρίστες να δουν ταινίες, αφού βρίσκεστε στην καρδιά του πιο τουριστικού σημείου της Ελλάδας;

ΜΠ: Κάτι η πολλά υποσχόμενη θέα μας και όσα ακούν οι τουρίστες για τη φωταγωγημένη Ακρόπολη τη νύχτα, κάτι το... εμπορικό όνομά μας, και ναι, μας επισκέπτονται αρκετοί τουρίστες οι οποίοι απολαμβάνουν την προβολή και δείχνουν να ευχαριστιούνται τη θέαση μιας ταινίας σε μια ξένη χώρα.



ΧΑ: Είναι στα άμεσα σχέδια σας κάποια ανακαίνιση ή το άνοιγμα ενός ακόμα σινεμά;

ΜΠ: Ένα δεύτερο σινεμά, μολονότι το έχουμε σκεφτεί δεν είναι στα άμεσα σχέδιά μας. Όσον αφορά τις ανακαινίσεις, κάθε χρόνο τοποθετούμε και λίγες πινελιές στον χώρο μας ώστε να ανανεωνόμαστε τόσο εμείς όσο και οι πελάτες μας! Έτσι κάθε χρόνο, όλο και κάτι αλλάζουμε!



ΧΑ: Πώς αντιμετωπίσατε (ή θα αντιμετωπίσετε) την κατάργηση του φιλμ 35 mm και την αντικατάστασή του από ταινίες ψηφιακής μορφής; Πολλά είναι τα σινεμά που σκεφτονται το «λουκέτο». Τι πρέπει να κάνει η Πολιτεία;

ΜΠ: Πράγματι είναι γεγονός ότι πολλοί κινηματογράφοι δυσκολεύονται αρκετά ή δεν είναι καθόλου σε θέση να αντικαταστήσουν το 35mm με την ψηφιακή μηχανή. Είναι αναγκαίο όμως και αργά ή γρήγορα θα γινόταν, καθώς η πρόοδος της τεχνολογιας εξελίσσεται με τρομακτικούς ρυθμούς! Ωστόσο, εκ πείρας, μιας που από φέτος ακολουθήσαμε κι εμείς το μονοπάτι της ψηφιακής τεχνολογίας, είναι μια διαδικασία πολύ δύσκολη και επώδυνη οικονομικά καθώς το κόστος της αντικατάστασης είναι τεράστιο. Φοβάμαι πως πολλά σινεμά δεν θα μπορέσουν να «ακολουθήσουν» κι αυτό ομολογουμένως θα είναι ένα πολύ μεγάλο πλήγμα για την ελληνική οικονομία. Η Πολιτεία νομίζω πως πρέπει να λάβει κάποια μέτρα και να βοηθήσει κάποιους κινηματογράφους έμπρακτα, ώστε να μην οδηγηθούν στο «λουκέτο». Θα ήταν κρίμα.


Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr