Κ. Χατζηδάκης : «Λάθος μου που άφησα το Υπουργείο μου να λέγεται Ανάπτυξης σε μια περίοδο που είχαμε ύφεση 6% αν και πήγε στο 3,9% το 2013- Βαρέθηκα να με ρωτούν που είναι η ανάπτυξη»
Τουλάχιστον δύο φορές σκέφτηκε να παραιτηθεί από υπουργός ο κ. Κωστής Χατζηδάκης, που εδώ και τρεις εβδομάδες είναι, απλώς, βουλευτής της Ν.Δ. «Δεν θα κάνω καριέρα εσωκομματικής αντιπολίτευσης», σημειώνει στο ερώτημα για την απόφαση του πρωθυπουργού να τον θέσει εκτός κυβέρνησης, ενώ για τη μη μείωση των τιμών στο γάλα, παρά την αύξηση της διάρκειας, στέλνει τον λογαριασμό στους διαφωνούντες της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ που δεν επέτρεψαν την ψήφιση της αρχικής ρύθμισης για γάλα 11 ημερών.
Τουλάχιστον δύο φορές σκέφτηκε να παραιτηθεί από υπουργός ο κ. Κωστής Χατζηδάκης, που εδώ και τρεις εβδομάδες είναι, απλώς, βουλευτής της Ν.Δ. «Δεν θα κάνω καριέρα εσωκομματικής αντιπολίτευσης», σημειώνει στο ερώτημα για την απόφαση του πρωθυπουργού να τον θέσει εκτός κυβέρνησης, ενώ για τη μη μείωση των τιμών στο γάλα, παρά την αύξηση της διάρκειας, στέλνει τον λογαριασμό στους διαφωνούντες της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ που δεν επέτρεψαν την ψήφιση της αρχικής ρύθμισης για γάλα 11 ημερών.
Μιλώντας στην «Καθημερινή» και στον Γιώργο Τερζή, επιμένει ότι η κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει τον δρόμο των μεταρρυθμίσεων και, κυρίως, παίρνει σαφείς αποστάσεις από τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών. «Oχι στους τακτικισμούς, όχι στους πειρασμούς για πρόωρες εκλογές... Αν ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές τον τόπο, με αφορμή τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ας πάρει την ευθύνη».
– Να ξεκινήσουμε με μια μορφή απολογισμού. Τι έφταιξε και είστε εκτός κυβέρνησης;
– Κοιτάξτε, για μένα οι αποφάσεις του πρωθυπουργού ως προς το πρόσωπό μου, τόσο εκείνη του Ιουνίου του 2012 όσο και εκείνη του Ιουνίου του 2014, είναι εξίσου σεβαστές. Σε καμία περίπτωση η δεύτερη απόφασή του δεν θα με οδηγήσει στο να κάνω καριέρα εσωκομματικής αντιπολίτευσης. Αυτό που, όμως, πρέπει να επισημάνω είναι ότι στο υπουργείο Ανάπτυξης τα δύο τελευταία χρόνια έγινε συγκεκριμένο και μετρήσιμο έργο. Θέσαμε στόχους, τους δημοσιοποιήσαμε, τους πετύχαμε.
– Πολλοί θα ισχυριστούν ότι αν ήταν έτσι, θα παραμένατε. Αλλά εδώ υπάρχει και μία διάθεση, να την πω, μέρους της νέας ηγεσίας να αμφισβητήσει κάποιες από τις επιλογές σας.
– Στην πολιτική είναι δικαίωμα, αλλά και παράδοση, να γίνονται επιλογές με συμβολισμούς. Αλλά την ίδια στιγμή το έργο και οι μεταρρυθμίσεις οι οποίες έχουν γίνει δεν κρύβονται και θα αποτελέσουν σύμμαχο της κυβέρνησης στην επόμενη εκλογική μάχη. Τα έργα των αυτοκινητοδρόμων είναι εδώ για να μας υπενθυμίζουν ότι ένα λιπόθυμο έργο μπήκε πάλι μπροστά. Το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές αγκαλιάστηκε από τον κόσμο. Η ρύθμιση στις επαγγελματικές μισθώσεις βοηθάει στην ομαλοποίηση της αγοράς ακινήτων. Η απελευθέρωση των διδάκτρων οδηγεί σε μειώσεις για τις οικογένειες των παιδιών. Το νέο πλαίσιο σε σχέση με τα «κόκκινα» δάνεια των νοικοκυριών προστάτευσε αυτούς που πραγματικά έπρεπε και την ίδια στιγμή αποκάλυψε αυτούς που κρύβονταν πίσω από τις προηγούμενες διατάξεις. Ο πρόσφατος νόμος - πλαίσιο για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων χαιρετίστηκε από όλη την αγορά. Στο ΕΣΠΑ, εκεί όπου η χώρα ήταν στη 18η θέση στις απορροφήσεις, βρέθηκε στην 3η. Δεν μπορεί, λοιπόν, να κρυφτεί αυτό το έργο.
– Μπορείτε, όμως, να πείτε το ίδιο και για το ζήτημα που έγινε κορωνίδα της αντιπαράθεσης, το γάλα;
– Η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ είχε μια σειρά μέτρων: ρυθμίσεις για να μειωθούν οι τιμές στα βιβλία, στα οικοδομικά υλικά, ρυθμίσεις για να καταργηθεί μια σειρά γραφειοκρατικών εμποδίων στον τουρισμό κ.λπ. Αυτό που πράγματι έκλεψε την παράσταση, γιατί υπήρχε αντίδραση από συγκεκριμένη ομάδα βουλευτών, ήταν οι ρυθμίσεις για το γάλα.
– Oπου η διάρκεια αυξήθηκε, οι τιμές παραγωγού μειώθηκαν, όμως η τιμή στο ράφι παραμένει ίδια.
– Είναι προφανές, αν συγκρίνει κανείς τη ρύθμιση που καταθέσαμε στη Βουλή και τη ρύθμιση που πέρασε τελικά, ότι αυτό που υιοθετήθηκε δεν ήταν η δική μας πρόταση, ήταν η ρύθμιση που υποστηρίχθηκε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και την ομάδα των βουλευτών που αντιδρούσε. Από τότε είχα επισημάνει ότι η ρύθμιση αυτή μπορεί να μη λειτουργούσε. Επομένως, δεν μπορεί να έρθει σε μας ο λογαριασμός για τη λύση των άλλων.
– Λέτε να πάει σε όσους από ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. αντιδρούσαν.
– Το βασικό δεν είναι να κοιτάζουμε πίσω. Είναι γνωστές οι διαφωνίες. Το πρωτεύον είναι το συμφέρον του καταναλωτή. Από τότε, άλλωστε, είχε συμφωνηθεί ότι μέχρι το τέλος της χρονιάς όλες αυτές οι ρυθμίσεις θα επανεξεταστούν. Hδη ο αρμόδιος υφυπουργός το έχει επισημάνει. Επομένως, η κυβέρνηση οφείλει, εάν δεν έχει λειτουργήσει η συγκεκριμένη ρύθμιση, να φέρει μία άλλη που πράγματι θα απελευθερώνει την αγορά και θα λειτουργεί προς όφελος του καταναλωτή. Oλοι, λοιπόν, που επισημαίνουν ότι η ρύθμιση αυτή δεν δούλεψε, ας συμφωνήσουν σε μια καινούργια.
– Γιατί, όμως, δεν αντιδράσατε, δεν παραιτηθήκατε; Θα ήταν, ίσως, πιο συνεπές.
– Είχα σκεφθεί όχι μία, αλλά δύο φορές, να παραιτηθώ. Μία φορά στην τελική ευθεία των ρυθμίσεων για την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ –λόγω κυρίως των αντιδράσεων από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης– και άλλη μία φορά όταν την τελευταία στιγμή το ΠΑΣΟΚ άλλαξε τη θέση του για τις λαϊκές αγορές. Σκέφτηκα, όμως, ότι η παραίτησή μου θα δημιουργούσε μεγαλύτερη ένταση. Σκέφτηκα, επίσης, ότι είχα τη δυνατότητα τα δύο τελευταία χρόνια –παρότι δεν μπορούσα να επιβάλω στο εκατό τις εκατό τις θέσεις μου, κανένας, άλλωστε, δεν έχει τη Βουλή στο τσεπάκι του– να προτείνω και να υιοθετηθεί μια σειρά από μεταρρυθμίσεις. Επομένως, στάθμισα όλους τους παράγοντες και αποφάσισα να παραμείνω και να προχωρήσω ό,τι ήταν δυνατόν να προχωρήσει.
– Ποιο ήταν το μεγαλύτερο λάθος σας ως υπουργού Ανάπτυξης;
– Oτι δεν ζήτησα να αλλάξει ο τίτλος του υπουργείου και να μη λέγεται Ανάπτυξης σε μια περίοδο που είχαμε ύφεση 6%. Η ύφεση από το 6% πήγε στο 3,9% το 2013 και φέτος μπορεί να πάμε και σε θετικούς ρυθμούς. Αλλά βαρέθηκα να με ρωτούν από την πρώτη μέρα πού είναι η ανάπτυξη...
Να στηρίξουμε τη Μικρή ΔΕΗ
– Και τώρα βουλευτής...
– Τώρα ως βουλευτής έχω τη δυνατότητα, πιο ελεύθερα πια, να υπερασπίζομαι τις αλλαγές εκείνες που θα οδηγήσουν την Ελλάδα να αντιμετωπίσει ένα μεγάλο, χρόνιο έλλειμμα –πέρα από το έλλειμμα του προϋπολογισμού– που είναι το έλλειμμα της ανταγωνιστικότητας. Και τέτοιες φωνές θα βοηθήσουν την προσπάθεια του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης.
– Φαντάζομαι ότι ενώνετε τη φωνή σας υπέρ της Μικρής ΔΕΗ...
– Χαίρομαι που τις τελευταίες μέρες η κυβέρνηση προχωρεί σε μια μεγάλη αλλαγή, όπως είναι αυτή της Μικρής ΔΕΗ, μια αλλαγή που πρέπει να την στηρίξουμε και να εξηγήσουμε τα οφέλη της. Με αυτόν τον τρόπο, νομίζω πως πρέπει να στηρίζουμε όλοι μαζί όλες εκείνες τις αλλαγές –που μπορεί ενδεχομένως να δυσαρεστούν κάποιες μειοψηφίες–, είναι, όμως, προς όφελος της κοινωνίας και της οικονομίας.
– Η παρατήρησή μου είναι ότι η νέα κυβέρνηση δεν εξέπεμψε με συνέπεια αυτήν την εικόνα. Κάποιοι ένιωσαν ότι υπάρχει μια διάθεση στροφής...
– Σαφώς πρέπει να ακούει κανείς τους πολίτες όταν εκφράζονται στις εκλογές. Αλλά την ίδια στιγμή, ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει καταστήσει σαφές ότι υπάρχει μια κατεύθυνση και συγκεκριμένα περιθώρια μέσα στα οποία πρέπει να κινηθούμε. Στη νέα Ελλάδα δεν θα πάμε σημειωτόν. Θα πάμε με μεταρρυθμίσεις, οι οποίες δεν είναι απλώς αναγκαίες για την εικόνα της Ν.Δ., είναι κυρίως για την Ελλάδα και για το μέλλον μας. Αυτήν την ώρα –έπειτα από δύο χρόνια σκληρών προσπαθειών του ίδιου του Αντώνη Σαμαρά και της κυβέρνησης– μου είναι αδιανόητο να φανταστώ ότι η χώρα μπορεί να γυρίσει πίσω.
– Να ξαναγυρίσω στη ΔΕΗ, όπου βλέπουμε μία μετωπική αναμέτρηση όχι μόνο για την ιδιωτικοποίηση, αλλά με άξονα την προεδρική εκλογή και τις πρόωρες εκλογές...
– Είναι έτσι. Πάντα ήμουν υπέρ της μετριοπάθειας στην πολιτική, αλλά την ίδια στιγμή είναι αναγκαίο να υπάρχει μια καθαρή ατζέντα. Ο ΣΥΡΙΖΑ με την πολιτική του υπηρετεί τη στασιμότητα. Στην πραγματικότητα θέλει να διαιωνιστούν τα παλιά λάθη του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. Εμείς πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά, αδιαφορώντας για τις όποιες εκλογικές διαδικασίες μπορεί να υπάρχουν στον ορίζοντα. Οι Γάλλοι λένε μια έκφραση «a la guerre comme a la guerre», δηλαδή στον πόλεμο συμπεριφέρεσαι πολεμικά. Πρέπει να είμαστε αντάξιοι των ιστορικών περιστάσεων. Επομένως, καθαρή ατζέντα, καθαρά επιχειρήματα, καθαρός πολιτικός λόγος.
– Η παράμετρος πολιτική αστάθεια επηρεάζει τη στάση των δανειστών;
– Δυστυχώς, η δική μας αντιπολίτευση δεν ομοιάζει με την αντιπολίτευση στην Πορτογαλία, στην Ιρλανδία, στην Κύπρο. Αυτό είναι σταθερά τα τελευταία χρόνια ένα μείον. Εμείς δεν μπορούμε να ελέγξουμε τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι η δουλειά μας. Γι’ αυτό λέω «όχι» στους τακτικισμούς, «όχι» στους πειρασμούς για πρόωρες εκλογές. Πάμε μπροστά με ξεκάθαρη ατζέντα και οι Ελληνες πολίτες στις εκλογές, όποτε γίνουν, έχουν την ωριμότητα να κρίνουν. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να προκαλέσει πρόωρες εκλογές, με αφορμή την εκλογή Προέδρου, ας πάρει την ευθύνη.
– Ούτε ως σκέψη, λοιπόν, ένα σενάριο μεγάλου συνασπισμού;
– Θα το ευχόμουν πρώτος και από την ιδιοσυγκρασία μου. Δυστυχώς για τον τόπο, όμως, με τα σημερινά δεδομένα είναι μια ουτοπία. Το διέψευσε ο ΣΥΡΙΖΑ με δηλώσεις στελεχών του, αλλά το διαψεύδει και η πραγματικότητα που βιώνουμε κάθε μέρα.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr