Αριστοτέλης Παπαδόπουλος, ο Έλληνας guru του bartending: "Θα έφτιαχνα το καλύτερο κοκτέιλ μου με σαμπάνια και...για την γυναίκα της ζωής μου! (Φώτο)

Ο Τέλης Παπαδόπουλος ήταν ο παγκόσμιος νικητής του World Class το 2009, στην πρώτη χρονιά ενός διαγωνισμού που εξελίχθηκε στον κορυφαίο και δημοφιλέστερο θεσμό του mixology παγκοσμίως. Πλέον το World Class πρόκειται για τη σημαντικότερη πλατφόρμα εκπαίδευσης bartender, αλλά και ανταλλαγής πρωτοποριακών ιδεών που διοχετεύονται στα καλύτερα μπαρ του πλανήτη.

Ο Τέλης Παπαδόπουλος ήταν ο παγκόσμιος νικητής του World Class το 2009, στην πρώτη χρονιά ενός διαγωνισμού που εξελίχθηκε στον κορυφαίο και δημοφιλέστερο θεσμό του mixology παγκοσμίως. Πλέον το World Class πρόκειται για τη σημαντικότερη πλατφόρμα εκπαίδευσης bartender, αλλά και ανταλλαγής πρωτοποριακών ιδεών που διοχετεύονται στα καλύτερα μπαρ του πλανήτη.

O barman έδωσε μία μοναδική συνέντευξη στο hommemagazine.gr 

Ποια ήταν τα πρώτα σου βήματα στον κόσμο του bartending;
Ξεκίνησα σαν bartender εντελώς τυχαία στη Θεσσαλονίκη το 1984. Ένας φίλος μου έφευγε για φαντάρος και μου γνώρισε τα «προκαταρκτικά» μυστικά του επαγγέλματος για να τον αντικαταστήσω. Από τότε είμαι πίσω από το μπαρ σταθερά.

Τι είναι για σένα το cocktail;
Το bartending για μένα είναι η ζωή μου, αυτό που κάνω και αυτό που αγαπώ. Το cocktail είναι κάτι σαν παιδί μου. Δηλαδή η δημιουργία, η διαδικασία και η σύνθεση του είναι το αποτέλεσμα της αγάπης μου, της σχέσης μου που έχω με το μπαρ.
Από ποιους έχεις επιρροές; Έχεις κάποιο μέντορα;
Όταν ξεκίνησα δεν είχα ιδέα τι ήταν το cocktail. Το πρώτο cocktail που έφτιαξα ήταν ρούμι με πορτοκαλάδα, γρεναδίνη και βότκα. Το έκανα τυχαία, μου άρεσε και το πρότεινα με χαρά στους πελάτες μου. Δεν του είχα δώσει όνομα, αλλά το θυμάμαι σαν χθες. Δεν είχα ποτέ κάποιον συγκεκριμένο άνθρωπο που να ακολουθώ σαν μέντορα. Στην όλη μου πορεία βέβαια μέχρι σήμερα μπορώ να πω ότι ο Jerry Thomas έχει το στυλ που μου ταιριάζει και μπορώ να ταυτιστώ μαζί του. Ο Jerry Thomas είναι ο πατέρας του bartending στην Αμερική. Ο τρόπος που λειτουργούσε έχει πολλά κοινά με το δικό μου τρόπο λειτουργίας.
Ποια είναι η γνώμη σου για την παγκόσμια κατάσταση που επικρατεί στο χώρο των cocktail;
Υπάρχει μία έντονη κινητικότητα αλλά είναι λίγο μπερδεμένα τα πράγματα. Δημιουργούνται κάποιες τάσεις αλλά όσον αφορά στο τελικό αποτέλεσμα δεν μένουν και πάρα πολλά. Γενικά ο κόσμος προσπαθεί να κάνει κάτι για να αναδειχθεί και κάπου στην πορεία χάνεται η ουσία και η μαγεία του bartending...


Ποια είναι γνώμη σου για την κατάσταση στο χώρο των cocktail στην Ελλάδα;
Υπάρχουν πάρα πολλοί αξιόλογοι bartender και μπαρ στην Ελλάδα και αν σας κάνει εντύπωση, έχω τύχει και σε μπαρ εκτός Αθήνας/Θεσσαλονίκης που κάνουν καταπληκτική δουλειά.
Ποια θεωρείς ότι είναι τα βασικά θετικά χαρακτηριστικά των Ελλήνων bartender, από την επαφή σου μαζί τους μέσω του Soulshakers; Και ποια τα αρνητικά;
Θετικό είναι ότι οι Έλληνες bartenders είναι ανοικτά μυαλά και το ψάχνουν πολύ το πράγμα σε βάθος και για αυτό η Ελλάδα θεωρείται από τις καλύτερες σκηνές του κόσμου όσον αφορά τη δημιουργικότητα. Αρνητικά είναι ότι πάντα υπάρχουν οι bartenders οι οποίοι είτε θα είναι αντιγραφείς ή θα είναι κακοί επαγγελματίες, κάτι που υπάρχει σε όλον τον κόσμο βέβαια.


Ποιες τάσεις προβλέπεις για το μέλλον των cocktail;
Το cocktail συνήθως αντικατοπτρίζει την κοινωνική κατάσταση της χώρας. Ας πούμε στην Ελλάδα που έχουμε κρίση, ο κόσμος δεν θέλει fancy πράγματα, πολύ τρελά, αλλά θέλει δυνατά cocktail που αναδεικνύουν το ποτό για να μη πληρώνουμε και πολλά. Η κατάσταση που υπάρχει γενικότερα στον κόσμο, είναι μια επιστροφή στα classics δηλαδή στα πιο δυνατά ποτά, παρά στα φανταχτερά κι εξεζητημένα.
Ποια είναι τα πλάνα σου για το μέλλον;
Ήμουν κριτής στους τελικούς του World Class στη Ρουμανία, τη Σλοβακία την Τσεχία και την Κωνσταντινούπολη και στα τέλη Ιουλίου θα βρεθώ στη Μεγάλη Βρετανία για τον παγκόσμιο τελικό του World Class. Σαν Soulshakers έχουμε λανσάρει κάποια δικά μας λικέρ, το ένα μάλιστα είναι με ελληνικό πρόβειο γιαούρτι. Έχουμε φτιάξει και συνταγές με αυτά όπως ένα dry martini, όπου ένα από τα λικέρ αντικατέστησε το βερμούτ.
Πως ανακάλυψες και δήλωσες συμμετοχή στον πρώτο διαγωνισμό World Class;
Ο φίλος μου ο Γιώτης Αγγελίδης, Brand Ambassador των Reserve Brands της Diageo, με είχε πλησιάσει και μου είπε για αυτό τον διαγωνισμό. Εγώ μέχρι τότε έπαιρνα μέρος σε διάφορους διαγωνισμούς με την ένωση Barmen Ελλάδος κι είχα κερδίσει ήδη σε 2 από αυτούς.
Ποια είναι τα στιγμιότυπα από την εμπειρία σου;Υπάρχει κάτι που δεν έχεις μοιραστεί μέχρι σήμερα από τη νίκη σου στο πρώτο World Class;
Όλη η εμπειρία ήταν μαγική. Αν θυμάμαι κάτι, ήταν μια συζήτηση με τον κύριο Χάρη Ψαρούδα, διευθυντή των Reserve Brands της Diageo που του έλεγα ότι θα κερδίσω κι εκείνος έλεγε πως είναι δύσκολο. Τελικά βάλαμε ένα στοίχημα ότι αν κερδίσω θα πάμε στο Άγιο Όρος για 3 - 4 μέρες. Κάτι όμως που δεν έχει γίνει ακόμα, αλλά πρέπει να γίνει οπωσδήποτε!
Ποιο είναι το αγαπημένο σου cocktail;
Μου αρέσουν τα cocktail σαμπάνιας και συγκεκριμένα ένα French 75 που γίνεται με σαμπάνια, τζιν, χυμό λεμονιού, κουαντρό και ζάχαρη.
Και για ποιον θα το έφτιαχνες;
Θα το έφτιαχνα για τη γυναίκα της ζωής μου!

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr