Έλενα Παπαβασιλείου: «Έκανα επιλογές συντρόφων από ανασφάλεια-Έχω επισκεφτεί ψυχολόγο, αλλά τη δύναμη την έχουμε μέσα μας εμείς»

Συνέντευξη στον Γιάννη Βίτσα και στο ΕΓΩweekly


Πώς ήταν το διάστημα του τελευταίου χρόνου της ζωής σου;

Αυτή η χρονιά ήταν σταθμός στη ζωή μου. Βίωσα μεγάλες και ουσιαστικές αλλαγές. Θα έλεγα πώς δεν έχω καμία σχέση εν σύγκριση με τον τρόπο που διαχειριζόμουν το καθετί. Μετά από την εκπομπή που παρουσίασα στην Κύπρο έμεινα ουσιαστικά για ένα διάστημα εκτός του χώρου. Πρώτη φορά είχα χρόνο να βάλω μία τελεία και να αντιληφθώ τι θέλω να κάνω στη ζωή μου. Συνήθως έτρεχα τόσο πολύ που δεν είχα την πολυτέλεια να σκεφθώ καν τα πράγματα. Ξεκινούσε η μέρα μου από τις τέσσερις το πρωί και μέχρι το βράδυ που κοιμόμουν ήμουν σε διαρκή ένταση Πολλές φορές έτρεχαν τα γεγονότα πιο γρήγορα απ΄ όσο μπορούσα να τα συνειδητοποιήσω και να τα αφομοιώσω.



Σε επηρέασε το πρόβλημα της υγείας που αντιμετώπισες ;

Δούλευα πολύ και δεν άκουγα τα καμπανάκι που χτυπούσε στο σώμα μου. Έπρεπε να φτάσω στα άκρα για να καταλάβω ότι οφείλω να με αγαπήσω και να με προσέξω περισσότερο. Σίγουρα με επηρέασε το πρόβλημα της υγείας μου. Δεν έδωσα σημασία στο γεγονός ότι ήμουν άρρωστη. Μπήκα σε ένα αεροπλάνο και είπα πρέπει να τελειώσω τη δουλειά. Απαιτείται να έχεις ισορροπία. Να δίνεις χώρο και στον εαυτό σου, πέρα από το να προσπαθείς να ευχαριστείς τους  γύρω σου.

Πέρασες διάστημα της ζωής σου που δεν έδινες προτεραιότητα τον εαυτό σου;

Ζούσα με ένα μόνιμο άγχος να κάνω τους ανθρώπους που βρίσκονται κοντά μου χαρούμενους, να είμαι συνεπής έναντι των υποχρεώσεών μου στη δουλειά και την οικογένεια. Είχα την Έλενα σε δεύτερη μοίρα. Ήταν λάθος. Πρέπει να είμαστε καλά για να μπορέσουμε να δώσουμε πράγματα στους γύρω μας.




Πότε το αντιλήφθηκες αυτό;

Το συνειδητοποίησα σε όλο του το μεγαλείο φέτος. Γι αυτό θεωρώ ότι είναι για εμένα αυτή η χρονιά είναι ουσιαστικά σημαντική. Με ενδιαφέρουν οι άλλοι αλλά πρωτίστως πια η δική μου αλήθεια Άφηνα το να με ποδοπατήσουν.

Υπήρξαν άνθρωποι που δεν σεβάστηκαν την αλήθεια σου;

Ναι. Δεν όφειλαν να με προστατεύσουν εκείνοι, αλλά εγώ τον εαυτό μου. Οι άνθρωποι επειδή έχουν μεγάλες ανασφάλειες κάνουν από άμυνα κακό στους άλλους. Προσωπικά έβλαπτα μόνο τον εαυτό μου . Άφηνα συμπεριφορές άλλων να με πληγώνουν.

Πώς αντιδρούσες όταν συνέβαινε;

Κλεινόμουν . Ευτυχώς έχω πολύ αγαπημένους ανθρώπους γύρω μου που με στήριξαν. Έχω χτίσει ουσιαστικές φιλίες  επί πολλά χρόνια.

Υπήρξε ένα κομβικό γεγονός που, αν θες,  συνέβη το τελευταίο έτος και σε επηρέασε καταλυτικά στην ουσιαστική αλλαγή στάσης ζωής ;

Είχα πιο πολύ χρόνο στη διάθεσή μου απ’ όσο χρειαζόμουν, εξαιτίας του ότι έκλεισα τον κύκλο εκπομπών στην Κύπρο και χώρισα επίσης από μία σχέση. Ήρθα αντιμέτωπη με την αλήθεια. Αποφάσισα να διαχειριστώ εποικοδομητικά ότι συμβαίνει. Όλοι οι άνθρωποι έχουμε πολύ ενέργεια. Το σημαντικό είναι να τη διοχετεύουμε σε καλά πράγματα. Προσωπικά δεν ήθελα να μεγαλώσω. Στην καρδιά και στην ψυχή μου ήμουν παιδάκι. Δεν είχα απογαλακτιστεί από τους δικούς μου. Τους έχω τεράστια αδυναμία. Σ’ όλη αυτή την αλλαγή επέδρασε το γεγονός ότι αποφάσισα να μετακομίσω από το σπίτι της οικογενείας μου. Βρίσκουμε πάντα πολλές δικαιολογίες γιατί δεν έχει έρθει η ώρα να φύγουμε από την εστία μας. Νομίζω όμως ότι είναι πολύ σημαντικό να παίρνουμε τη ζωή στα χέρια μας, να ψάχνουμε τον εαυτό μας. Δεν πρέπει να περνάμε τη ζωή μας στην επιφάνεια αλλά και να χαιρόμαστε γι’ αυτά που κάνουμε Δε μπορούσα ποτέ προσωπικά να χαρώ καμία επιτυχία. Τώρα πια δε ζω με το παρελθόν, ούτε και με το τι θα γίνει στο μέλλον. Μ' ενδιαφέρει μόνο το παρών. Αυτό ήταν ένα μεγάλο μάθημα.




Τι σε βοήθησε να κατανοήσεις τα παραπάνω; Να θεωρήσω ότι έκανες ψυχανάλυση;

Στο παρελθόν ενώ είχα ξεκινήσει στη δουλειά επισκέφθηκα ψυχολόγο. Πιστεύω όμως ότι τη δύναμη τη βρίσκουμε μέσα μας. Διάβασα πολλά βιβλία. Αγαπημένος μου συγγραφέας είναι ο Χόρχε Μπουκάι. Τον θεωρώ διάνοια. Είναι άνθρωπος της ουσίας. Η μεγαλύτερη αλήθεια επίσης συνειδητοποίησης που έκανα αυτή την χρονιά είναι πώς η αγάπη είναι επιλογή. Πολλές φορές μπορεί να τύχει να επιδιώκουμε να ζήσουμε κάτι καθαρά από ανασφάλεια.

Έχεις κάνει σχέσεις από ανασφάλεια ;

Έχει τύχει να κάνω λάθος επιλογή συντρόφου από ανασφάλεια. Δε θα είχα δημιουργήσει την σχέση αν την περίοδο εκείνη πατούσα στα πόδια μου .

Ποιο είναι το χειρότερο πράγμα που έχει κάνει σύντροφός σου;

Με έχει πληγώσει τρελά. Όμως ποιος άνθρωπος δεν έχει πληγωθεί; Θεωρώ πολύ σημαντικό ο σύντροφός μου να με στηρίζει και να με βοηθά ψυχολογικά. Παίρνει μαγική διάσταση το να ακούς όμορφα λόγια από τον άνθρωπό σου.

Έχεις απατηθεί;

Δεν το ξέρω, αλλά είναι αφελές να θεωρώ πώς είμαι η μόνη που την έχει γλυτώσει.




Έχεις απατήσει αντιστοίχως ;

Δεν έχω απατήσει ποτέ. Όταν αισθάνομαι ότι ολοκληρώνεται ο κύκλος ενός δεσμού φεύγω. Γενικότερα δε βαριέμαι εύκολα στις σχέσεις. Η αγαπημένη περίοδος είναι όταν έχουμε βρει τις ισορροπίες μας με τον εκάστοτε σύντροφό μου. Αισθάνομαι ευτυχισμένη, όταν μπορώ να χαράξω την πορεία της διαδρομής χέρι χέρι μαζί με τον άνθρωπο μου. Το υπέρτατο συναίσθημα έρχεται όταν καταπιέζεις το εγώ σου για να χτίσεις ένα πολύ πιο δυνατό εμείς. Αυτό θα ήθελα να ζήσω.

Δεν το έχεις βιώσεις μέχρι σήμερα;

Το έχω νιώσει μικρή, αλλά δεν ήταν συνειδητό απλά συνέβαινε. Αυτή την φορά θέλω να το ζήσω συνειδητά. Τα τελευταία χρόνια ήμουν πολύ κλειστή στις σχέσεις μου. Τώρα πια μιλάω επικοινωνώ.

Για ποιο λόγο ήσουν κλειστή;

Συνέβαλλαν πολλά γεγονότα. Δεν το συνειδητοποίησα καν ποτέ γύρισε ο διακόπτης και κλείστηκα στον εαυτό μου. Πάντα έβλεπα τα πράγματα θετικά αλλά νομίζω ότι πλέον δεν έχω καμία φοβία.

Τι φοβίες είχες;

Φοόμουν το θανάτο, ή ότι μπορεί να μη με αγαπάνε.

Έχεις ζήσει καταστροφικούς έρωτες;

Έχω ζήσει τον παράφορο τρελό ακραίο έρωτα. Κράτησε έξι χρόνια. Τα ακραία πάθη δεν είναι για πάντα. Σου αφομοιώνουν όλο σου το είναι. Ανέπνεα και κινόμουν γύρω από τον άλλο. Χαίρομαι που το βίωσα μία φορά στη ζωή μου αλλά δε θα ήθελα να το περάσω ξανά. Αναζητώ την ισορροπία. Ψάχνω έναν σύντροφο ζωής που θα βαδίσω μαζί του χέρι χέρι.




Ήταν δύσκολος ή λυτρωτικός ο χωρισμός με τον σύντροφό σου ;

Δεν ήταν δύσκολος ο χωρισμός τόσο, όσο το να συνειδητοποιήσω πόσο πολύ με έχει αλλάξει αυτή η κατάσταση. Είχα δώσει τόσα πολλά πράγματα σ’ αυτή την σχέση Δεν είχα υπομονή πια.

Θες να παντρευτείς ;

Δεν είναι το θέμα μου αν θα παντρευτώ. Δε με νοιάζουν οι ταμπέλες. Αυτό που θα ήθελα είναι να είμαι ευτυχισμένη και καλά με τον άνθρωπο που αγαπάω. Δεν σκέπτομαι το αν θα παντρευτώ ή όχι, ούτε με αγχώνει. Δεν είμαι αυτής της αντίληψης καθόλου. .

Θέλεις να κάνεις ένα παιδί;

Αυτό νομίζω ότι να έρθει μέσα από μία καλή σχέση με πολύ αγάπη. Δεν είσαι ποτέ έτοιμος για ένα παιδί. Κανείς δεν έχει γεννηθεί με το εγχειρίδιο καλού γονέα. Όλοι μαθαίνουν. Είμαι άνθρωπος που έχω να δώσω πολύ αγάπη.

Άρα επιθυμείς να κάνεις μία σχέση;

Θέλω πολύ να ερωτευθώ από την άλλη το αποφεύγω με μαεστρία. Πιστεύω πώς όταν είναι η σωστή στιγμή θα γίνει. Τώρα  κλείνω ένα ένα τα κεφάλαια μου πια. Περνάω μία πολύ όμορφη φάση. Είμαι καλά ήρεμη και με τρομάζει ίσως το να προσαρμοστώ σε μία καινούργια αλλαγή ζωής.




Υπήρξε διάστημα της ζωής σου που απείχες σεξουαλικά;

Ναι. Εννοείται ότι υπήρξε περίοδος που απείχα ερωτικά.

Έχεις πολύ ωραίο σώμα. Είχες ποτέ περιττά κιλά;

Στην εφηβεία μου υπήρχε πολύ μεγάλη απόκλιση από τα τρέχοντα κιλά μου. Είχα φτάσει 63 κιλά αν σκεφθείς ότι τώρα είμαι 53. ποτέ ότι θα είχα ένα σώμα πουόπως οι γυναίκες στα περιοδικά.


Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr