Η απόλυτη εξάρτηση των ελλήνων από τα κινητά τους : 98% μαζί με την τηλεόραση αποτελούν την κύρια πηγή ενημέρωσης, ενώ το 85% αισθάνεται πιο ασφαλείς ...κοντά του

Νιώθετε ανήσυχοι όταν βρίσκεστε κάπου που δεν έχει σήμα το κινητό σας τηλέφωνο; Δεν κλείνετε το κινητό ούτε όταν κοιμάστε; Ανήκετε στα δύο τρίτα των συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας που δεν αποχωρίζονται το κινητό ούτε στον ύπνο τους και στο 50% που αισθάνεται κάποια... ανασφάλεια όταν δεν πιάνει το κινητό.

Νιώθετε ανήσυχοι όταν βρίσκεστε κάπου που δεν έχει σήμα το κινητό σας τηλέφωνο; Δεν κλείνετε το κινητό ούτε όταν κοιμάστε; Ανήκετε στα δύο τρίτα των συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας που δεν αποχωρίζονται το κινητό ούτε στον ύπνο τους και στο 50% που αισθάνεται κάποια... ανασφάλεια όταν δεν πιάνει το κινητό.



Υστερα από 20 χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα, τα κινητά τηλέφωνα διατηρούν εξέχουσα θέση στην καθημερινότητά μας, ενώ το 98% των Ελλήνων που διατηρούν κινητό τηλέφωνο δηλώνει ότι αποτελεί κύρια πηγή ενημέρωσης μαζί με την τηλεόραση, όπως γράφει το kathimerini.gr.

Αίσθημα ανεξαρτησίας

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της Ενωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ) από την εταιρεία QED, παρά την οικονομική κρίση τα κινητά τηλέφωνα παραμένουν αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητας των Ελλήνων.

Το 85% των κατόχων κινητών αισθάνεται πιο ασφαλές λόγω του τηλεφώνου, ενώ το 82% πιο κοντά στους δικούς του ανθρώπους.

Παράλληλα, αίσθημα ανεξαρτησίας προσφέρει το κινητό στο 51% των κατόχων, καθώς μπορούν, όπως υποστηρίζουν, να διαχειρίζονται και να οργανώνουν καλύτερα την καθημερινότητα και τη δουλειά τους.

Η διεύρυνση της χρήσης κινητών δεδομένων αποτελεί πραγματικότητα και για τη χώρα μας και αποτυπώνεται με σαφήνεια και στην παραπάνω έρευνα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 75% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι το μέλλον της κινητής τηλεφωνίας είναι το mobile Ιnternet, ενώ το 58% δήλωσε ότι η επόμενη συσκευή που θα προμηθευτεί θα είναι έξυπνο κινητό (smart phone) ώστε να μπορεί να κάνει χρήση του δικτύου κινητών δεδομένων.

Ενας στους δύο μάλιστα σημειώνει ότι, σε περίπτωση μείωσης των χρεώσεων δεδομένων, θα διεύρυνε σημαντικά τη χρήση του Διαδικτύου μέσω κινητού.

Τα στοιχεία πωλήσεων της αγοράς κινητής τηλεφωνίας επιβεβαιώνουν τα ευρήματα της έρευνας, καθώς δείχνουν ότι τα έξυπνα κινητά βρίσκονται ψηλά στις προτιμήσεις των καταναλωτών, οι οποίοι «μπαίνουν» ολοένα και περισσότερο στο Διαδίκτυο μέσω των κινητών τους.

Την ίδια στιγμή, σε ανοδική τροχιά βρίσκεται και η αγορά τάμπλετ στη χώρα. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι το 52% των συσκευών που πωλήθηκαν (833.000) στην Ελλάδα το 7μηνο του 2013 ήταν έξυπνα κινητά. Αντιστοίχως, το 44% των συσκευών που πωλήθηκαν στο σύνολο του 2012 ήταν έξυπνα κινητά.

Αξιοσημείωτο είναι το στοιχείο ότι η χρήση των δικτύων δεδομένων (Ιντερνετ μέσω κινητών) διπλασιάστηκε ανά πελάτη μέσα σε ένα χρόνο, ενώ η κατοχή έξυπνου κινητού αυξήθηκε κατά 26%.

Αυξημένη διείσδυση στην ελληνική αγορά εμφανίζει το λειτουργικό σύστημα Android. Από τις αρχές του 2013 ενισχύθηκε η χρήση Android κατά 6,2 ποσοστιαίες μονάδες, έναντι μείωσης 5,2 μονάδων που παρατηρήθηκε στη χρήση του λειτουργικού συστήματος iOS.

Κριτήριο επιλογής, η τιμή

Στην Ελλάδα της κρίσης το βασικό κριτήριο επιλογής συσκευής αποτελεί η τιμή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία πωλήσεων της αγοράς κινητής τηλεφωνίας, πιο δημοφιλή, σε ποσοστό 74%, είναι τα έξυπνα κινητά με τιμή κάτω των 200 ευρώ, ενώ το 48% αφορά έξυπνα κινητά η τιμή των οποίων δεν ξεπερνά τα 150 ευρώ. Σαν ζεστά ψωμάκια φαίνεται ότι «φεύγουν» τα τάμπλετ, που εμφανίζουν πωλήσεις ιδιαίτερα ενισχυμένες με περίπου 30.000 τεμάχια τον μήνα.

«Η έρευνα μας έδειξε πως οι Ελληνες κάτοχοι κινητών τηλεφώνων συνδέουν την προσπάθειά τους να συμβαδίσουν με την τεχνολογική εξέλιξη με την αποφυγή του φόβου της οπισθοδρόμησης, της περιθωριοποίησης και της έλλειψης νοήματος, τάση που αγγίζει τα όρια του υπαρξιακού», ανέφερε σχετικά με τα ευρήματα της παραπάνω έρευνας η διευθύνουσα σύμβουλος της QED, Χριστίνα Καράμπελα.

Μειώθηκαν πολύ οι τιμές

Τη μεγαλύτερη μείωση τιμών στην ελληνική οικονομία έχει πραγματοποιήσει τα τελευταία 8 χρόνια ο κλάδος των κινητών επικοινωνιών, σύμφωνα με μελέτη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ). Συγκεκριμένα, από το 2004 έως και το 2012, η μείωση των τιμών ανά λεπτό ομιλίας, προ φόρων, προσέγγισε το 78%, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να έχει σήμερα τις χαμηλότερες τιμές από κάθε άλλη χώρα στη Δ. Ευρώπη (0,051 ευρώ ανά λεπτό ομιλίας). Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας του ΟΠΑ, εάν η χώρα ακολουθήσει τα επόμενα χρόνια τους ρυθμούς αύξησης της χρήσης δεδομένων της Ευρώπης, το εγχώριο ΑΕΠ θα ενισχυθεί κατά 2,4 δισ. ευρώ (1,2%) και τα έσοδα του κράτους θα αυξηθούν κατά 956 εκατ. ευρώ. Περαιτέρω αύξηση προβλέπεται ότι θα εμφανίσει ο κλάδος κινητών εφαρμογών (applications), που εάν αναπτύσσεται με ρυθμό 40% ετησίως -ακολουθώντας τις τάσεις της διεθνούς αγοράς- θα ξεπεράσει το 2017 τα 2,1 δισ. ευρώ. Ως έναν από τους μεγαλύτερους και σταθερότερους επενδυτές της ελληνικής οικονομίας χαρακτήρισε ο γενικός διευθυντής της ΕΕΚΤ Γ. Στεφανόπουλος τον κλάδο κινητής τηλεφωνίας, ο οποίος, όπως σημείωσε, παρουσίασε επενδύσεις 7 δισ. ευρώ στο διάστημα από το 1993 έως και το 2012 (χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι άδειες χορήγησης φάσματος). Πρόκειται βεβαίως για ένα διάστημα κατά το οποίο ο κλάδος ξεκινούσε στη χώρα από μηδενική βάση.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ