O Νίκος Ανδρουλάκης μόνο στο eirinika: Το ΠΑΣΟΚ επιστρέφει - Κάναμε τα στέρεα βήματα, εμείς, μπορούμε να κάνουμε και το άλμα

Η συνέντευξη του Νίκου Ανδρουλάκη προέδρου και υποψήφιου για την επανεκλογή του στο ΠΑΣΟΚ στο eirinika.gr

Βρισκόμαστε σχεδόν μία εβδομάδα πριν από τον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών του ΠΑΣΟΚ που θα διεξαχθεί στις 6 Οκτωβρίου και το eirinika.gr θα παρουσιάσει συνεντεύξεις με όλους τους υποψήφιους προέδρους.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, και εκ νέου υποψήφιος στις εσωκομματικές εκλογές σε συνέντευξή του στο eirinika.gr κάνει απολογισμό για τα δυόμισι χρόνια και μιλά για το σχέδιό του για την επόμενη μέρα της Ελλάδας.

Δείτε τα σημαντικότερα σημεία της συνέντευξης του Νίκου Ανδρουλάκη στο eirinika.gr

  • Η σοβαρότητα, η αξιοπιστία, η μεθοδικότητα, η σκληρή δουλειά είναι ο δρόμος της δικής μας νίκης, ο δρόμος που βαδίζω
  • Σε μόλις δυόμισι χρόνια καταφέραμε στον εκλογικό χάρτη να φανεί ξανά το χρώμα του ΠΑΣΟΚ σε δύο νομούς της Κρήτης. Είμαστε δεύτερο κόμμα στην περιφέρεια με ποσοστά άνω του 20%
  • Το ΠΑΣΟΚ έχει ανοιχτές τις πόρτες του στους πολίτες είτε ψήφισαν τη Νέα Δημοκρατία είτε τον ΣΥΡΙΖΑ
  • Ένα εθνικό σχέδιο «Made in Greece», το οποίο υπηρετεί το τρίπτυχο: Βιώσιμη ανάπτυξη - Ποιοτικές Θέσεις Εργασίας-Μείωση των ανισοτήτων και απαντά στις αγωνίες των μη προνομιούχων
  • Από το 8% του 2019 πήγαμε στο 13%, λειτουργώντας το μεγαλύτερο διάστημα σε συνθήκες ασφυκτικής πολιτικής πίεσης
  • Είμαι ελεύθερος από δεσμεύσεις, ανεξάρτητος από συμφέροντα, με μόνο μέλημα ένα δυνατό ΠΑΣΟΚ. 

 

Διαβάστε τη συνέντευξη του Νίκου Ανδρουλάκη στο eirinika.gr

Τι διαφορετικό θα φέρει η εκλογή σας στο ΠΑΣΟΚ, που διαφοροποιήστε από τους άλλους διεκδικητές;

Τα τελευταία δυόμισι χρόνια έδωσα με τον κόσμο της παράταξης μεγάλο αγώνα και χωρίς ούριο άνεμο, ας μην το ξεχνάμε. Όσο κι αν θέλουν κάποιοι να το απαξιώσουν, ήταν χάρη και στη δική μας αντιπολιτευτική στρατηγική που η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας  είναι σε αποδρομή, ενώ η εμπειρία άλλων κομμάτων δείχνει ότι οι εύκολες υποσχέσεις και οι μαγικές λύσεις γρήγορα διαψεύδονται. Η σοβαρότητα, η αξιοπιστία, η μεθοδικότητα, η σκληρή δουλειά είναι ο δρόμος της δικής μας νίκης, ο δρόμος που βαδίζω.

Σε μόλις δυόμισι χρόνια καταφέραμε στον εκλογικό χάρτη να φανεί ξανά το χρώμα του ΠΑΣΟΚ σε δύο νομούς της Κρήτης. Είμαστε δεύτερο κόμμα στην περιφέρεια με ποσοστά άνω του 20% σε πολλές περιπτώσεις. Αυξήσαμε τον αριθμό των βουλευτών και των ευρωβουλευτών μας. Ενισχύσαμε τις δυνάμεις μας στην Αυτοδιοίκηση, σε επαγγελματικούς και κοινωνικούς φορείς. Ενισχύσαμε την επιρροή μας στην Ευρώπη με θέση αντιπροέδρου στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Γραφεία του ΠΑΣΟΚ άνοιξαν ξανά σε όλη την περιφέρεια. Δημοσκοπικά είμαστε πλέον δεύτερο κόμμα με μεγάλη διαφορά από το τρίτο και με αυξημένα ποσοστά! Το ΠΑΣΟΚ επιστρέφει με τη δύναμη και τη δουλειά χιλιάδων στελεχών σε όλη την Ελλάδα, την οποία κανείς δεν δικαιούται να υποτιμά. Εμείς λοιπόν που κάναμε τα στέρεα βήματα, εμείς μπορούμε να κάνουμε και το άλμα.

Πως θα μπορέσει να συνδεθεί το ΠΑΣΟΚ πάλι με την κοινωνία;

Η χώρα μας χρειάζεται σήμερα μία σοβαρή, αξιόπιστη, προοδευτική αντιπολίτευση απέναντι σε μία αλαζονική κυβέρνηση κι έναν Πρωθυπουργό, που, αντί να δίνει λύσεις στα πολλαπλά αδιέξοδα, κάνει τον τροχονόμο συμφερόντων εις βάρος του ελληνικού λαού. Μία δύναμη που στις επόμενες εθνικές εκλογές θα ανοίξει την πόρτα της εξόδου στη Νέα Δημοκρατία. Τα τελευταία δυόμισι χρόνια, αποδείξαμε ότι μόνο το ΠΑΣΟΚ μπορεί να επιφέρει στρατηγικές ήττες στο σύστημα εξουσίας του Μεγάρου Μαξίμου, τόσο στην υπόθεση των υποκλοπών όσο και με την πρόταση δυσπιστίας για τις χαλκευμένες συνομιλίες της τραγωδίας των Τεμπών. 

Με μαχητική αντιπολίτευση, αναγκάσαμε σε αρκετά θέματα την κυβέρνηση να αναδιπλωθεί, παρά την απροθυμία της να συγκρουστεί με τα μεγάλα συμφέροντα. Πετύχαμε το επίδομα μητρότητας για τις ελεύθερες επαγγελματίες, τους περιορισμούς στη βραχυχρόνια μίσθωση και τη golden visa. Με δική μου πρωτοβουλία, καταθέσαμε πρώτοι ένα συνεκτικό και ολοκληρωμένο πρόγραμμα στέγασης για να στηρίξουμε τη μεσαία τάξη, την ελληνική οικογένεια, τους πιο αδύναμους.  Κι αυτή η προσπάθεια δεν έχει σταματήσει. Φέραμε τροπολογία για τους εποχικά εργαζόμενους και το επίδομα ανεργίας, καταθέσαμε ξανά τις τροπολογίες για το ιδιωτικό χρέος και τα «κόκκινα» δάνεια. Μόνο ένα ενωμένο, αυτόνομο και ισχυρό ΠΑΣΟΚ μπορεί να δώσει ελπίδα στο λαό και διέξοδο από την καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης.

Το ΠΑΣΟΚ αν κερδίσετε θα κάνει στροφή προς τα αριστερά ή θα προσπαθήσει να κερδίσει τους κεντρώους ψηφοφόρους που έχει χάσει;

Το ΠΑΣΟΚ έχει ανοιχτές τις πόρτες του στους πολίτες είτε ψήφισαν τη Νέα Δημοκρατία είτε τον ΣΥΡΙΖΑ. Με μια Νέα Δημοκρατία που καταρρέει και ένα ΠΑΣΟΚ που σήμερα σε όλες τις δημοσκοπήσεις είναι μακράν δεύτερο κόμμα, εάν δεν κάνουμε λάθη, εάν μείνουμε ενωμένοι και συνεχίσουμε στον δρόμο που έχουμε χαράξει – δηλαδή ορθός λόγος, σοβαρότητα, πολιτικό ήθος, υπευθυνότητα, σύγκρουση με συμφέροντα – εκτιμώ ότι μπορούμε να πάμε ακόμα πιο ψηλά.

Οι νέοι έχουν αποστασιοποιηθεί από την πολιτική. Πως πιστεύετε ότι μπορείτε να τους φέρετε πίσω και μάλιστα στο ΠΑΣΟΚ;

Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι πια ένα κόμμα νοσταλγίας, αλλά είναι πρώτο κόμμα στις νέες ηλικίες σύμφωνα με τα ποιοτικά στοιχεία των exit poll των ευρωεκλογών.  Στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ καταθέσαμε ένα προοδευτικό σχέδιο με 8 εθνικές προτεραιότητες. Ένα εθνικό σχέδιο «Made in Greece», το οποίο υπηρετεί το τρίπτυχο: Βιώσιμη ανάπτυξη - Ποιοτικές Θέσεις Εργασίας.

Μείωση των ανισοτήτων και απαντά στις αγωνίες των μη προνομιούχων, της μεσαία τάξη που δοκιμάζεται, της νέας γενιάς της πατρίδας μας που διψά για αλλαγές, που θα βελτιώσουν τη ζωή της και θα φέρουν ελπίδα και προοπτική.

Πέρα όμως από τις προγραμματικές θέσεις, δίνω έμφαση σε ένα άλλο πολιτικό υπόδειγμα αξιοκρατίας, αξιοπιστίας και διαφάνειας. Αρχές που επιζητούν οι νέοι μας.

Κάνοντας αυτοκριτική στο παρελθόν πιστεύετε ότι για τα χαμηλά ποσοστά φταίει το μνημόνιο ή οι ρεμούλες κορυφαίων στελεχών;

Λένε κάποιοι σήμερα – για να απαξιώσουν τα όσα πετύχαμε – ότι η συγκυρία ήταν εύκολη για το ΠΑΣΟΚ. Από το 8% του 2019 πήγαμε στο 13%, λειτουργώντας το μεγαλύτερο διάστημα σε συνθήκες ασφυκτικής πολιτικής πίεσης. Λειτουργώντας εν μέσω ενός ισχυρού τότε διπόλου με ένα κόμμα του 40% που ήλεγχε τα πάντα και ένα κόμμα του 30% τότε, που και τα δύο προσπαθούσαν να μας συμπιέσουν. Κάναμε εκλογές το 2023 και αντί να μας ρωτάνε για την πρότασή μας, μας ρωτούσαν με ποιον θα πάμε για να μας λεηλατήσουν από τη μία ή την άλλη μεριά. 

Είναι η πρώτη φορά που αντιστρέψαμε τη λογική που θέλει εκείνον που είναι στη μέση των δύο πόλων να συμπιέζεται. Και το καταφέραμε με συνεχή πόλεμο από όλο το κυβερνητικό σύστημα που σε εμάς είδε και πάλι τον ιστορικό του αντίπαλο, αλλά και με μια επιβαρυμένη εικόνα από το παρελθόν και την εποχή της κρίσης. Άδικη. Ανιστόρητη. 

Γιατί εμείς παραλάβαμε μια χώρα στο χείλος της χρεοκοπίας από την κυβέρνηση Καραμανλή και δεν δειλιάσαμε μπροστά στην ευθύνη και το πατριωτικό καθήκον να μην καταρρεύσει η χώρα. Δεν θα παραγνωρίσω σε καμία περίπτωση τις κακές νοοτροπίες και συμπεριφορές που πλήγωσαν τον κόσμο γι’ αυτό και για μένα προσωπικά είναι μείζον να μην επιτρέψω να ξαναεπιστρέψουν.

Γιατί να σας ψηφίσει ένα μέλος του ΠΑΣΟΚ;

Ζητώ την ανανέωση της σχέσης εμπιστοσύνης με τους φίλους και τα μέλη του ΠΑΣΟΚ, όχι μόνο για όσα πετύχαμε, αλλά κυρίως για όσα μπορούμε να πετύχουμε από εδώ και μπρος. Γνωρίζουν όλοι καλά τη διαδρομή μου. 

Ανέβηκα βήμα-βήμα μέχρι τη θέση του προέδρου του Κινήματός μας χωρίς ποτέ να μου χαριστεί τίποτα. 

Γι’ αυτό και μπορώ σήμερα να είμαι ελεύθερος από δεσμεύσεις, ανεξάρτητος από συμφέροντα, με μόνο μέλημα ένα δυνατό ΠΑΣΟΚ. Επιστρέψαμε, συνεχίζουμε και θα κερδίσουμε μαζί. Τα καλύτερα είναι πλέον μπροστά μας. 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ