Ντίνα Νικολάου: Κουραμπιέδες δίχρωμοι - Με υπέροχη γεύση και άρωμα

Οι κουραμπιέδες, παραδοσιακά, χρειάζονται μόνο καλό βούτυρο, αμύγδαλο και αλεύρι. Εγώ σας έχω μια πιο μοντέρνα εκδοχή τους με κακάο που τους δίνει τρομερή, σοκολατένια γεύση.

Υλικά

400 γρ. αγελαδινό βούτυρο Lurpak, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος

120 γρ. ζάχαρη άχνη
85 ml κονιάκ
1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
300 + 220 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
80 γρ. κακάο καλής ποιότητας, άγλυκο
άφθονη ζάχαρη άχνη, για την επικάλυψη

 

Ευχαριστούμε θερμά την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

Εκτέλεση

  1. Προσαρμόζω στο μίξερ πάγκου το εξάρτημα «φτερό» και χτυπάω το βούτυρο και τη ζάχαρη άχνη πολύ καλά, για 15 - 20 λεπτά (ανάλογα με την ισχύ του μίξερ), μέχρι να φτιάξω ένα πολύ αφράτο και λείο μείγμα. Αρχικά χτυπάω σε χαμηλή ταχύτητα και, σταδιακά, την αυξάνω, μέχρι τη μέτρια προς δυνατή ισχύ.

  2. Προσθέτω το κονιάκ, τη βανίλια και το μπέικιν πάουντερ και χτυπάω για λίγο ακόμα, μέχρι να ενωθούν καλά στο μείγμα.

  3. Σταματάω το μίξερ και μοιράζω το μείγμα στη μέση σε δύο μεγάλα μπολ. Στο ένα ρίχνω τα 300 γρ. αλεύρι, και στο άλλο ρίχνω τα 220 γρ. αλεύρι και το κακάο (κοσκινισμένο). Ανακατεύω ξεχωριστά τα υλικά στα δύο μπολ, πρώτα με μια μαρίζ και μετά με τα χέρια (για το μείγμα με το κακάο φοράω γάντια) μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Δεν χρειάζονται πολύ ζύμωμα, αρκεί να απορροφηθούν τα στεγνά υλικά. Τα μείγματα θα είναι μαλακά και θα κολλάνε αλλά δεν πρέπει να προσθέσετε άλλο αλεύρι.

  4. Προθερμαίνω το φούρνο στους 170°C με αέρα. Μεταφέρω τα μείγματα στον πάγκο της κουζίνας και κόβω μικρές «μπουκίτσες» βάρους 10-15 γρ. από το κάθε μείγμα. Τα πλάθω μαζί ώστε να «μπερδευτούν» και τα τοποθετώ σε λαμαρίνα στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί. Πιέζω από πάνω με το δάχτυλό μου για να κάνουν το κλασσικό βαθούλωμα και συνεχίζω μέχρι να γεμίσω τη λαμαρίνα. Ψήνω τους κουραμπιέδες για 15-17 λεπτά.

  5. Βγάζω από το φούρνο και τους μεταφέρω σε σχάρα να κρυώσουν. Συνεχίζω μέχρι να τελειώσουν όλοι οι κουραμπιέδες. Αφού κρυώσουν τους πασπαλίζω με άφθονη ζάχαρη άχνη.

Who is Whο

Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία.

Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕκαι υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. 

Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr