Ντίνα Νικολάου: Σολομόπιτα ανοιχτή με χόρτα - μια πολύ ωραία ιδέα για πρώτο πιάτο σε ένα επίσημο κάλεσμα

Ανάλογα με την εποχή του έτους διαλέγετε και τα ανάλογα χορταρικά για την ανοιχτή σολομόπιτα με κρέμα της Ντίνας Νικολάου!

Υλικά

1 δόση ζύμη μπριζέ

Για τη γέμιση

  • 750 γρ. χόρτα του βουνού (ζυγισμένα καθαρισμένα), όπως ραδίκια, παπαρούνες, καυκαλήθρες, μυρώνια, σπανάκι, ανάλογα με το τι θα βρείτε στη λαϊκή και με την εποχή του χρόνου
  • 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 500 γρ. φρέσκος σολομός φιλέτο, κομμένο σε μικρούς κύβους των 3 εκ.
  • 4 - 5 φρέκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • ½ φλιτζάνι χυμός πορτοκαλιού
  • 1 φλιτζάνι νερό
  • 3 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
  • 1 φλιτζάνι γάλα
  • 250 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
  • 70 γρ. τυρί έμμενταλ, τριμμένο
  • ½ κουτ. γλυκού τζίντζερ σε σκόνη
  • ξύσμα από 1 ακέρωτο λεμόνι και 1 ακέρωτο πορτοκάλι

Ευχαριστούμε θερμά την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

Εκτέλεση

Λαδώνω ελαφρώς ένα στρογγυλό ταψάκι με διάμετρο 26 - 28 εκ. Ανοίγω τη ζύμη μπριζέ σε φύλλο πάχους ½ εκ. και το στρώνω στη φόρμα (ή στο ταψάκι), καλύπτοντας καλά και τα τοιχώματα. Κόβω τα περισσεύματα ζύμης με ένα μαχαιράκι. Με ένα πιρούνι τρυπάω τη ζύμη σε διάφορα σημεια, την καλύπτω με διάφανη μεμβράνη και τη βάζω στο ψυγείο, μεχρι να ετοιμάσω την υπόλοιπη συνταγή.

Για τη γέμιση

Πλένω και στεγνώνω καλά όλα τα χόρτα και στη συνέχεια τα ψιλοκόβω.

Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνω το μισό ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρω τους κύβους σολομού, μέχρι να ροδίσουν από όλες τις πλευρές. Τους βγάζω προσεκτικά με μια τρυπητή κουτάλα και τους αφήνω να στραγγίξουν σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

Καθαρίζω την κατσαρόλα και ρίχνω το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Το ζεσταίνω σε μέτρια φωτιά και ρίχνω όλα τα ψιλοκομμένα χόρτα καθώς και τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Τα αλατοπιπερώνω και τα σοτάρω για 5 - 6 λεπτά, ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να μαραθούν.

Σβήνω με το χυμό πορτοκαλιού και το νερό και τα μαγειρεύω με ξεσκέπαστη κατσαρόλα, για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να στεγνώσουν από τα υγρά, αλλά να μην κολλήσουν. Τα στραγγίζω σε ένα σουρωτήρι και τα αφήνω να κρυώσουν.

Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C. Στο μεταξύ, σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάω με το σύρμα τα αυγά με το γάλα, μέχρι να ενωθούν. Προσθέτω το γιαούρτι, το τριμμένο έμμενταλ, το τζίντζερ, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύω καλά. Ρίχνω το μείγμα στην κατσαρόλα με τα χόρτα, προσθέτω και το σολομό και ανακατεύω απαλά.

Βγάζω το ταψάκι από το ψυγείο, αφαιρώ τη διάφανη μεμβράνη και αδειάζω τη γέμιση στη ζύμη, απλώνοντας την ομοιόμορφα. Την ψήνω για 40 λεπτά.

Βγάζω την πίτα από το φούρνο, την πασπαλίζω αμέσως με τα ξύσματα λεμονιού και πορτοκαλιού και την αφήνω να κρυώσει για 5 λεπτά. Την βγάζω προσεκτικά από το ταψάκι και την αφήνω να κρυώσει εντελώς  επάνω σε μια κρύα σχάρα ώστε και να στεγνώσει και η ζύμη για να μην λασπώσει.

Who is Whο

Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία.

Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕκαι υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. 

Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.

Δείτε όλο το «πλούσιο» βιογραφικό της αγαπημένης σεφ Ντίνας Νικολάου στο dinanikolaou.gr.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr