Ντίνα Νικολάου: Σολομός με γλάσο σόγιας & κινόα με λαχανικά και πορτοκάλι - ένα ελαφρύ πιάτο που δεν θα σας παιδέψει

 Αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε κι άλλο λαχανικά ανάλογα με την εποχή, παντζάρι, πιπεριές, κολοκύθι, αλλά όλα θα πρέπει να κοπούν σε λεπτές λωρίδες (ιδανικά στο μαντολίνο)

Υλικά

Για το σολομό

  • 4 φέτες (ή 4 φιλέτα) σολομού, φρέσκες ή κατεψυγμένες, βάρους περίπου 200 γρ. η καθεμία
  • ½ κουτ. γλυκού κύμινο, σε σκόνη
  • 2 αστεροειδείς γλυκάνισους
  • ½ κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
  • ½ κουτ. γλυκού κάρι
  • 2 κουτ. γλυκού μέλι
  • 100 ml σάλτσα σόγιας, κατά προτίμηση βιολογική
  • 30 ml ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. σούπας καλής ποιότητας ξίδι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για την κινόα

  • 180 γρ. κινόα λευκή
  • 1 μέτριο καρότο, κατά προτίμηση βιολογικό, κομμένο σε λεπτές λωρίδες
  • 100 γρ. αρακά κατεψυγμένο
  • Τη φλοίδα από ½ ακέρωτο λεμόνι, κομμένη σε λεπτές λωρίδες
  • Τη φλοίδα από ½ ακέρωτο πορτοκάλι, κομμένη σε λεπτές λωρίδες
  • Χυμό από 1 πορτοκάλι
  • 40 ml ελαιόλαδο
  • Τα φύλλα από 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, κομμένα σε λεπτές λωρίδες
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Ευχαριστούμε θερμά την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

Εκτέλεση

Για το σολομό

Σε ένα κατσαρολάκι βάζω το κύμινο, τον αστεροειδή γλυκάνισο, την πάπρικα, το κάρι, το μέλι, τη σάλτσα σόγιας, το ξίδι, το ελαιόλαδο, 100 ml νερό, αλάτι και πιπέρι και τα ζεσταίνω σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να διαλυθεί το μέλι. Αποσύρω από τη φωτιά, αδειάζω το μείγμα σε ένα μέτριο πυρίμαχο ταψάκι και βάζω εκεί τις φέτες ή τα φιλέτα του σολομού. Ανακατεύω με τα χέρια μου μέχρι να βραχούν καλά με το μείγμα και τα απλώνω στο ίδιο σκεύος, σε μονή στρώση. Σκεπάζω με διάφανη μεμβράνη και τα αφήνω στην άκρη για 30 λεπτά.

Προθερμαίνω το γκριλ σε δυνατή φωτιά και λαδώνω ένα μέτριο ταψάκι.

Στραγγίζω τις φέτες (ή τα φιλέτα) σολομού από τη μαρινάδα τους, τα σκουπίζω με απορροφητικό χαρτί κουζίνας και τα απλώνω στο ταψάκι, σε μονή στρώση. Τα ψήνω σε ένα από τα ψηλά ράφια του φούρνου, για 10 λεπτά περίπου, χωρίς να τα γυρίσω, μέχρι να ροδίσουν.

Αδειάζω την μαρινάδα στο κατσαρολάκι και μαγειρεύω μέχρι να δημιουργηθεί ένα πηχτό γλάσο. Βγάζω τα φιλέτα από το φούρνο και τα αλείφω με το γλάσο.

Για την κινόα

Ξεπλένω με άφθονο, τρεχούμενο νερό την κινόα και την βάζω σε ένα κατσαρολάκι. Προσθέτω 2 φλιτζάνια νερό, σκεπάζω την κατσαρόλα και βράζω σε χαμηλή φωτιά για 15-20 λεπτά μέχρι να απορροφηθεί σχεδόν όλο το νερό. Αποσύρω από τη φωτιά και αφήνω την κινόα σκεπασμένη για άλλα 5 λεπτά.

Σε ένα μεγάλο τηγάνι βάζω το ελαιόλαδο να ζεσταθεί, ρίχνω τα καρότα, τον αρακά, τις φλοίδες από το πορτοκάλι και το λεμόνι και σοτάρω για 4-5 λεπτά. Αλατοπιπερώνω και σβήνω με το χυμό πορτοκαλιού, προσθέτω ½ φλιτζάνι νερό και αφήνω τα λαχανικά να μαγειρευτούν για 10 λεπτά μέχρι να στεγνώσουν. Προσθέτω τις λωρίδες από τα φρέσκα κρεμμυδάκια, την κινόα, αλάτι και πιπέρι και ανακινώ το τηγάνι.

Σερβίρω στα πιάτα την κινόα και από πάνω τοποθετώ από ένα φιλέτο γλασσαρισμένο σολομό.

Who is Who

Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία.

Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕκαι υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. 

Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.

Δείτε όλο το «πλούσιο» βιογραφικό της αγαπημένης σεφ Ντίνας Νικολάου στο dinanikolaou.gr.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr