Ντίνα Νικολάου: Πίτα με κοτόπουλο, κράνμπερις και γραβιέρα - Εύκολη, γρήγορη, με αφράτη σφολιάτα

 Αν θέλετε μπορείτε να αντικαταστήσετε τα κράνμπερις με αποξηραμένα δαμάσκηνα που ταιριάζουν εξίσου

Υλικά

  • 2 φύλλα σφολιάτα ΖΥΜΗ ΨΑΧΝΩΝ
  • Λίγο αλεύρι
  • 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 4 σκελίδες σκόρδο, καθαρισμένες
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό
  • 300 γρ. κοτόπουλο από μπούτι, κομμένο σε κύβους
  • 100 γρ. αποξηραμένα κράνμπερις
  • 2 κρόκοι αυγών, ελαφρά χτυπημένοι
  • 200 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
  • 2 κουτ. γλυκού ροζ πιπέρι, χοντροσπασμένο
  • Αλάτι θαλασσινό

Ευχαριστούμε θερμά την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

Εκτέλεση

Απλώνω το πρώτο φύλλο σφολιάτας στον πάγκο της κουζίνας και με τη βοήθεια ενός πιάτου κόβω ένα κύκλο διαμέτρου 25 εκ. Απλώνω το δεύτερο φύλλο σφολιάτας και κόβω και πάλι σε ένα κύκλο διαμέτρου 30 εκ. Αφήνω τα φύλλα στην άκρη.

Βάζω το σκόρδο και το κρεμμύδι στο μούλτι και τα πολτοποιώ μέχρι να γίνουν κρέμα.

Ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι. Ρίχνω τον πολτό του κρεμμυδιού και των σκόρδων και σοτάρω για 10 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσει. Προσθέτω το κοτόπουλο και τα κράνμπερις και μαγειρεύω για 7-8 λεπτά μέχρι να ψηθεί το κοτόπουλο και να στεγνώσει. Αποσύρω από τη φωτιά, αλατίζω και προσθέτω το ροζ πιπέρι. Αφήνω το μείγμα να κρυώσει.

Τοποθετώ τον μικρότερο κύκλο σφολιάτας σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί και αλείφω στην περιφέρεια με χτυπημένους κρόκους. Βάζω την τριμμένη γραβιέρα στο κέντρο και την σκεπάζω με το σοταρισμένο κοτόπουλο έτσι ώστε να καλύψω το τυρί και στην κορυφή και στα πλάγια. Σκεπάζω με το μεγαλύτερο φύλλο και διπλώνω στις άκρες για να ενωθούν τα δύο φύλλα. Αλείφω καλά με χτυπημένους κρόκους και βάζω την πίτα στο ψυγείο για 30 λεπτά.

Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C με αέρα. Βγάζω την πίτα από το ψυγείο και με ένα μαχαίρι, χαράζω (χωρίς να κόψω) την επιφάνεια με γραμμές.

Αλείφω και πάλι με κρόκο αυγού και ψήνω στο φούρνο για 30 λεπτά. Εάν δω ότι παίρνει πολύ χρώμα, μετά τα 20 λεπτά, σκεπάζω με αλουμινόχαρτο και χαμηλώνω τη θερμοκρασία στους 160°C.

Σερβίρω αμέσως.

Who is Who

Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία.

Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕκαι υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. 

Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.

Δείτε όλο το «πλούσιο» βιογραφικό της αγαπημένης σεφ Ντίνας Νικολάου στο dinanikolaou.gr.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr