«Οθέλλος» στο Δημοτικό Θέατρο Κήπου στη Θεσσαλονίκη για τα 200 χρόνια από τη γέννηση του Verdi

Προς τιμήν του μεγάλου ιταλού συνθέτη του λυρικού μελοδράματος Giuseppe Verdi και την επέτειο των 200 χρόνων από τη γέννησή του, η Skull of Yorick Productions σε συνεργασία με το Δήμο Θεσσαλονίκης και την Unplugged Studio/ΦΙΞ in art, ανεβάζει την παράσταση “Οθέλλος" στα πλαίσια των Γιορτών Ανοιχτού Θεάτρου.

Προς τιμήν του μεγάλου ιταλού συνθέτη του λυρικού μελοδράματος Giuseppe Verdi και την επέτειο των 200 χρόνων από τη γέννησή του, η Skull of Yorick Productions σε συνεργασία με το Δήμο Θεσσαλονίκης και την Unplugged Studio/ΦΙΞ in art, ανεβάζει την παράσταση “Οθέλλος" στα πλαίσια των Γιορτών Ανοιχτού Θεάτρου.



Η καινούργια μουσικοθεατρική παράσταση της Skull of Yorick είναι βασισμένη στο αριστουργηματικό έργο των G. Verdi και A. Boito, “Otello” και συνδυάζει την όπερα με το θέατρο πρόζας δημιουργώντας για ακόμη μια φορά μια γέφυρα μεταξύ των τεχνών.
Την σκηνοθεσία υπογράφει η Κασσάνδρα Δημοπούλου. Την ενορχήστρωση έχει κάνει ο Φίλιππος Μοδινός. Κείμενα:Arrigo Boito, Κασσάνδρα Δημοπούλου. Συμμετέχει η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης υπό τη διεύθυνση του διεθνώς καταξιωμένου μαέστρου John Apeitos και η Χορωδία του ΑΠΘ “Γιάννης Μάντακας” υπό τη διεύθυνση του Πέτρου Μπεκιαρίδη.
Ο Φίλιππος Μοδινός πρωταγωνιστεί τον ομώνυμο ρόλο, ο Φώτης Σπύρος εμφανίζεται στον ρόλο του Ιάγου, η Κασσάνδρα Δημοπούλου στο ρόλο της Δεισδαιμόνας. Ειδική συμμετοχή στον ρόλο της Αιμίλας η Ματθίλδη Μαγγίρα. Συμμετέχουν επίσης οι: Σταύρος Γιαννούλης (Κάσιος), Κωσταντίνος Κατσάρας (Μοντάνος/ Λοδοβίκος) και Μανόλης Παπαδάκης (Ροδερίγος).
Το έργο είναι στην ελληνική και την ιταλική γλώσσα, με ελληνικούς υπέρτιτλους.
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΚΗΠΟΥ, 11 και 12 ΙΟΥΛΙΟΥ 2013 στις 21.15 μμ

Εισιτήρια: 15, 12 και 10 ευρώ.

Σημείωμα του σκηνοθέτη:

Ο “Οθέλλος” του G. Verdi (1813-1901) είναι η προτελευταία όπερα του μεγάλου συνθέτη (τηνέγραψε το 1887) και ένα από τα πιο αριστουργηματικά έργα του λυρικού θεάτρου. Βασισμένη στο ομώνυμο έργο του Shakespeare “Othello, the Moor of Venice” ο μεγαλοφυής συνθέτης περιγράφει άριστα με την μουσική του τους χαρακτήρες του μοιραίου τριγώνου. Η ιστορία του Οθέλλου είναι γνωστή: Ο Οθέλλος, Μαυριτανός στρατηγός στην υπηρεσία του Βενετού Δόγη, παρακινούμενος από τον Ιάγο, έναν στρατιώτη ο οποίος θέλει να πάρει τη θέση του, παρασύρεται από την ζήλια του και δολοφονεί τη γυναίκα του, Δυσδαιμόνα. Ένα παιχνίδι εξουσίας και πάθους, που καταλήγει
μοιραία και για τους τρεις πρωταγωνιστές. Η ιστορία διαδραματίζεται στην Κύπρο (1500-1600μ.Χ) κατά τη διάρκεια των μαχών ενάντια στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Αυτό που πρωτίστως θίγει το έργο είναι ο ρατσισμός, αλλά όχι μόνο αυτός μεταξύ διαφορετικών λαών και χρώματος, αλλά το κάθε τί που παρακινεί έναν άνθρωπο να θέλει να εξολοθρεύσει ή να μειώσει τον άλλο με
σκοπό την εξουσία επάνω στον συνάνθρωπο. Η ιστορία του Οθέλλου μοιάζει σαν μια παρτίδα σκάκι: ο σκοπός του πανούργου Ιάγου, είναι να καταστρέψει τον “μαύρο” βασιλιά,καταστρέφοντας πρώτα το πιόνι που τον προστατεύει πιο ισχυρά απ'όλα: τη βασίλισσά του. Η Δυσδαιμόνα συμβολίζει το ελεύθερο πνεύμα, το οποίο, όταν αγνοεί την ίδια του τη δύναμη και αφήνεται να καταστραφεί, καταστρέφει με την απουσία του τα πάντα. 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ