Θλίψη στον χώρο του ποδοσφαίρου: Πέθανε ο παλαίμαχος Νίκος Σπανάκης, ο «Πούσκας» της Νίκης Βόλου (φωτό)

«Καλό ταξίδι Νίκο, ο Θεός να αναπαύσει την ψυχή σου»

Θλίψη έφερε η είδηση ότι «έφυγε» από την ζωή ο «Πούσκας» της Νίκης Βόλου, Νίκος Σπανάκης σε ηλικία 93 ετών.

Ο Νίκος Σπανάκης αγωνίστηκε για τη Νίκη Βόλου έως και το 1961, ενώ εργάστηκε στο επαγγελματικό εμπορικό επιμελητήριο Βόλου. Με τη σύζυγό του Τούλα απέκτησε δύο κόρες, ενώ σε ποδοσφαιρικό επίπεδο όπως αναφέρει και η συλλυπητήρια ανακοίνωση της ΠΑΕ Νίκη, ήταν ένας χαρισματικός σέντερ φορ, με δυνατότητες που του χάρισαν το παρατσούκλι «Πούσκας»,σύμφωνα με το magnesianews,gr.

Όσον αφορά την αγάπη του για τη Νέα Ιωνία και τη Νίκη Βόλου; «Όλα τα παιδιά εδώ πέρα τη Νίκη την αποτελούσανε τα «γερμανικά» [ομάδα προσφυγικών σπιτιών]. Δηλαδή εδώ στα «γερμανικά» μπορώ να σου πω η Νίκη είχε και 14 άτομα στην ομάδα. Εμείς λέγαμε Νίκη εδώ, Νέα Ιωνία, προσφυγική ομάδα λέγαμε.

Όλοι οι πρόσφυγες ήμασταν ένα, ένα και το… ένα πρόσωπο ήμασταν όλη η Νίκη» δήλωνε ο ίδιος, όπως καταγράφεται στο βιβλίο «Η μνήμη αφηγείται την πόλη-Προφορική ιστορία και μνήμη του αστικού χώρου» και στη μελέτη της αποφοίτου Ιστορίας και Ανθρωπολογίας Μαρίας Καραστεργίου, με τίτλο «Το γήπεδο της Νίκης ως τόπος μνήμης, ταυτότητας και ιστορίας των προσφύγων της Νέας Ιωνίας Βόλου»…

Σύμφωνα με το taxydromos.gr ο Σπανάκης αγωνίστηκε στη Νίκη ως επιθετικός, έχοντας συμπαίκτες τους Ζαντέρογλου, Μανιατάκη, Κόπανο, Πανταζόπουλο, Κουκλάκη, Κατσαλή κ.ά. Εν ζωή από τη δική του γενιά βρίσκονται μόνο οι Κώστας Μαύρος, Μανώλης Παρασκευάς και Βαγγέλης Πασματζίδης. Ενα από τα πιο χαρακτηριστικά ματς στα οποία είχε πάρει μέρος ο Νίκος Σπανάκης και θυμούνται οι παλαιότεροι είναι το μπαράζ ανάμεσα σε Νίκη Β. και Ολυμπιακό Β. το 1953 για την ανάδειξη του πρωταθλητή Θεσσαλίας. Η Νίκη με σκορ 4-3 εστέφθη πρωταθλήτρια και το ένα από τα γκολ είχε σημειώσει ο Σπανάκης, o οποίος δεν πρόλαβε να παίξει στη μεγάλη ομάδα της Α’ Εθνικής από το 1961 έως το 1965. Πανηγύρισε την άνοδο στη μεγάλη κατηγορία, αλλά δεν συνέχισε στην ομάδα την επόμενη χρόνια, που άρχισε η χρυσή πενταετία των κυανόλευκων.

Photo:taxydromos.gr

Ενας από τους μεγάλους παίκτες της Νίκης του παρελθόντος, ο Τάκης Κασαπλέρης, ανέφερε στον Ταχυδρόμο για τον εκλιπόντα πως το παρατσούκλι του ήταν «Πούσκας», καθώς θύμιζε στα ποδοσφαιρικά του χαρακτηριστικά τον μεγάλο Ούγγρο ποδοσφαιριστή, χρησιμοποιώντας εξίσου καλά και το δεξί και το αριστερό πόδι, ενώ ήταν και ικανός κεφαλοσφαιριστής. Ο Νίκος Σπανάκης εργάστηκε για χρόνια στο Επιμελητήριο Μαγνησίας.

Συλλυπητήρια ΠΑΕ και ΟΦ Νίκης

Σε ανακοίνωση της ΠΑΕ Νίκης Βόλου τονίζεται: «Η ΠΑΕ Νίκη Βόλου εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του Νίκου Σπανάκη, ο οποίος έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 93 ετών. Ο Νίκος Σπανάκης αγωνίστηκε, ως ποδοσφαιριστής, στην ομάδα μας, κατά τη δεκαετία του ‘50 και τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του ’60. Όσοι πρόλαβαν να τον παρακολουθήσουν να αγωνίζεται, μιλούν για έναν χαρισματικό σέντερ φορ. Γι’ αυτόν τον λόγο, μάλιστα, οι ποδοσφαιρικοί της εποχής του έδωσαν το παρατσούκλι «Πούσκας». Καλό ταξίδι Νίκο, ο Θεός να αναπαύσει την ψυχή σου».

Τέλος, η Λέσχη Ομίλου Φιλάθλων Νίκης εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στους οικείους του Νίκου Σπανάκη για τον θάνατό του. Επίσης, συλλυπείται και την οικογένεια του Ανδρέα Κώτσια για τον χαμό του.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ