Η επιστροφή του... Αλιέντε στη Χιλή με τη νίκη της εγγονής του

Η εγγονή του Σοσιαλιστή προέδρου, Μάγια Φερνάντες Αλιέντε κατάφερε να νικήσει τον επί 16 χρόνια δήμαρχο σε προάστιο του Σαντιάγο. Η σημαντικότερη επιτυχία ήρθε στην ίδια την πρωτεύουσα, όπου κατέκτησε τη δημαρχία η κόρη του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Αλιέντε, Καρολίνα Τοά

Η Μάγια Φερνάντες Αλιέντε Η Μάγια Φερνάντες Αλιέντε

Σχεδόν 40 χρόνια μετά τον θάνατο του Σαλβαδόρ Αλιέντε στο πραξικόπημα του Αουγκούστο Πινοσέτ, η εγγονή του φαίνεται να βαδίζει στα χνάρια του μπαίνοντας δυναμικά στην πολιτική σκηνή της Χιλής. Η 41χρονη Μάγια Φερνάντες Αλιέντε μαζί με άλλες γυναίκες υποψηφίους της Κεντροαριστεράς κατάφεραν με τη διαφορετική προσέγγισή τους στην προεκλογική εκστρατεία να ανατρέψουν βετεράνους της δεξιάς στις δημοτικές εκλογές που διεξήχθησαν την περασμένη Κυριακή.

Η εγγονή του ανατραπέντος Σοσιαλιστή προέδρου της Χιλής γκρέμισε από το θρόνο του τον επί 16 χρόνια δήμαρχο του προαστίου Νουνιόα του Σαντιάγο, τον Πέδρο Σαμπάτ του κεντροδεξιού κόμματος Εθνικής Ανανέωσης. Παρά την κουβανική προφορά της (μεγάλωσε στην Κούβα, όπου η μητέρα της Μπεατρίς βρήκε καταφύγιο μετά το πραξικόπημα του '73) η 41χρονη Φερνάντες του Σοσιαλιστικού κόμματος, κατάφερε να πείσει τους ψηφοφόρους συζητώντας απλά για τα προβλήματα του τόπου της και τις πιθανές λύσεις και να πετύχει την πρώτη μεγάλη της εκλογική νίκη.

Πάντως τη σημαντικότερη νίκη πέτυχε μια άλλη απόγονος της κυβέρνησης του Αλιέντε, η Καρολίνα Τοά στο κεντρικό Σαντιάγο, που εκθρόνισε τον απερχόμενο δήμαρχο Πάμπλο Ζαλάκετ της υπερσυντηρητικής Ανεξάρτητης Δημοκρατικής Ενωσης. Η ίδια υπήρξε εκπρόσωπος της πρώην προέδρου Μισέλ Μπεσελέτ, ενώ ο πατέρας της διετέλεσε αντιπρόεδρος του Αλιέντε και πέθανε από τα βασανιστήρια που υπέστη από τη χούντα. Και στην πόλη Προβιδένσια η Χοσέφα Εράσουρις νίκησε τον δεξιό δήμαρχο Κριστιάν Λαμπέ, ο οποίος εργαζόταν για το καθεστώς του δικτάτορα Πινοσέτ και ξεκαθάρισε ότι δεν σκοπεύει ούτε να χαιρετίσει τη νέα δήμαρχο.

Η Καρολίνα Τοά πανηγυρίζει τη νίκη της στο Σαντιάγο. Η Καρολίνα Τοά πανηγυρίζει τη νίκη της στο Σαντιάγο.

Εκτός από τη γενική δυσαρέσκεια που επικρατεί εναντίον του δεξιού προέδρου της Χιλής, Σεμπαστιάν Πινιέρα, σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος διαδραμάτισε και η αλλαγή του εκλογικού νόμου. Από τη μία πλευρά επετεύχθη η διεύρυνση του εκλογικού σώματος μέσω της αυτόματης εγγραφής στους καταλόγους και από την άλλη πλευρά η κατάργηση της υποχρεωτικής ψήφου εκτίναξε την αποχή στα ύψη (σε ορισμένες περιοχές έφτασε και το 80%).

Η δεξιά κυβερνητική συμμαχία τερμάτισε αποσπώντας το 37% των εδρών στα συμβούλια, έναντι του 43% που κατέλαβαν τα διάφορα κόμματα της Αριστεράς, η οποία ανέκτησε το χαμένο έδαφος στην τοπική αυτοδιοίκηση και, σύμφωνα με αναλυτές, έχει πολλές πιθανότητες να επιστρέψει στην εξουσία μετά τις προεδρικές εκλογές του 2013.

ΕΡΗ ΠΑΝΣΕΛΗΝΑ

Πηγή: ethnos.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ