Ανησυχία στο Μαξίμου καθώς ραγίζει το γυαλί του κυβερνητικού συνασπισμού

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γ. Β. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣΡωγμές στην προοπτική της κυβέρνησης συνεργασίας προκαλεί η αδυναμία πολιτικής συμφωνίας επί του 3ου μνημονίου, που ψηφίζεται την ερχόμενη Τετάρτη. Στο Μέγαρο Μαξίμου προκαλεί ανησυχία όχι τόσο η μη υπερψήφιση του πακέτου μέτρων, αλλά οι συνέπειες που θα έχει για τη βιωσιμότητα του σχήματος και τη διεθνή ισχύ του, ενδεχόμενη ισχνή πλειοψηφία έγκρισης των μέτρων.


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γ. Β. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ

Ρωγμές στην προοπτική της κυβέρνησης συνεργασίας προκαλεί η αδυναμία πολιτικής συμφωνίας επί του 3ου μνημονίου, που ψηφίζεται την ερχόμενη Τετάρτη. Στο Μέγαρο Μαξίμου προκαλεί ανησυχία όχι τόσο η μη υπερψήφιση του πακέτου μέτρων, αλλά οι συνέπειες που θα έχει για τη βιωσιμότητα του σχήματος και τη διεθνή ισχύ του, ενδεχόμενη ισχνή πλειοψηφία έγκρισης των μέτρων.

Από χθες το ΠαΣοΚ μετρά μία ακόμη απώλεια, καθώς μετά τον βουλευτή κ. Μ. Κασσή, την πρόθεσή του να καταψηφίσει τα μέτρα ανακοίνωσε και ο κ. Θ. Παραστατίδης. Ετσι, σε περίπτωση που το μνημόνιο υπερψηφιστεί μόνο από τη ΝΔ και το ΠαΣοΚ, στην περίπτωση που ακολουθήσουν όλοι την κομματική γραμμή, το μνημόνιο θα «περάσει» με 159 ψήφους.

Στην περίπτωση τώρα που τόσο η ΝΔ όσο και το ΠαΣοΚ έχουν και άλλες απώλειες, τότε δεν αποκλείεται η υπερψήφιση να είναι οριακά πάνω από 151 ψήφους. Αν όμως η ΔημΑρ επιλέξει να απόσχει από την ψηφοφορία, τότε οι απαιτούμενες ψήφοι «πέφτουν» στις 142, αλλά τότε, όπως λένε υπουργοί της κυβέρνησης, θα έχει χαθεί οριστικά το στοίχημα της ευρείας πλειοψηφίας, που αποτυπώνει η τρικομματική κυβέρνηση.

Νέες ιδέες στη ΔημΑρ

Η ηγεσία της ΔημΑρ αποσαφηνίζει ότι το κόμμα θα υπερψηφίσει τον προϋπολογισμό για το 2013, που κατατίθεται το ερχόμενο σαββατοκύριακο και θα ψηφιστεί την επόμενη Κυριακή, στη Βουλή. Θεωρεί, δηλαδή, ότι στηρίζει την κυβέρνηση στο κορυφαίο νομοθέτημα, που είναι η κύρωση του προϋπολογισμού και ότι βεβαίως δεν τίθεται ζήτημα πολιτικής αστάθειας. Ωστόσο, στην ψηφοφορία για το πακέτο των μέτρων την ερχόμενη Τρίτη η ΔημΑρ δεν πρόκειται να ψηφίσει υπέρ, ενώ παράλληλα η πλειονότητα των στελεχών της θεωρεί και το «παρών» ως μη ξεκάθαρη θέση.

Εως αργά χθες το βράδυ ο κ. Φώτης Κουβέλης συσκεπτόταν με τους στενούς του συνεργάτες προκειμένου να βρεθεί διέξοδος στα εργασιακά. Αφού οριστικά έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο να κατατεθούν τα μέτρα στη Βουλή σε δύο άρθρα, ένα για τα εργασιακά και ένα δεύτερο για τα δημοσιονομικά, η ΔημΑρ εξετάζει το σενάριο να ζητήσει να επανεξεταστούν τα εργασιακά στην πρώτη έκθεση προόδου, δηλαδή μετά από ένα τρίμηνο. Σύμφωνα με ένα δεύτερο σενάριο, για το οποίο έχει ζητηθεί η συνδρομή και Κοινοτικών αξιωματούχων, προτείνεται η λήξη των μέτρων για τις εργασιακές σχέσεις κατά τη λήξη της δανειακής σύμβασης, δηλαδή το 2016.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ

Ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας την ερχόμενη Δευτέρα θα επαναλάβει πόσο καθοριστική για το μέλλον της χώρας είναι η ψηφοφορία της Τετάρτης, απευθύνοντας μηνύματα εθνικής ευθύνης και σε βουλευτές εκτός του στενού εσωκομματικού πεδίου.

Συνεργάτες του Πρωθυπουργού σημειώνουν ότι η ψήφιση των μέτρων από τη Βουλή δεν αποτελεί μία απλή συμφωνία για τη δανειακή σύμβαση, αλλά σηματοδοτεί τη μετάβαση της Ελλάδας σε μία νέα περίοδο. Σε μία περίοδο, που όπως επισημαίνουν, δεν θα είναι εύκολη, αλλά θα διασφαλίζει την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και τις προοπτικές ανάταξης.

Το Μέγαρο Μαξίμου δεν αποσυνδέει την ψήφιση της συμφωνίας με τα δύο επόμενα βήματα, που θα γίνουν από τους εταίρους: Τη 2ετή επιμήκυνση, καθώς και τα «μέτρα» για τη βιωσιμότητα του χρέους, που δεν είναι άλλο από ένα νέο κούρεμα, αυτή τη φορά για τα διακριτικά ομόλογα ή ίσως η δυνατότητα επαναγοράς χρέους.

Ο κ. Σαμαράς, αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι κυβερνητικοί εταίροι, τηρεί πολύ προσεκτική γραμμή σε σχέση με τα τεκταινόμενα στο ΠαΣοΚ και τη ΔημΑρ, ενώ μήνυμα να είναι πολύ προσεκτικοί στις τοποθετήσεις τους έχει δοθεί στα κορυφαία κομματικά και κυβερνητικά στελέχη.

Κύριος προβληματισμός του Μεγάρου Μαξίμου είναι ότι εξατμίσθηκε μέσα σε λίγα 24ωρα η δυναμική που είχε δημιουργηθεί για την Ελλάδα, μετά την ανάκτηση των ευρωπαϊκών συμμαχιών και τη στήριξη από κορυφαίους παράγοντες στη διεθνή σκακιέρα. «Αν κάποιος δει πού βρισκόμασταν μετά τη Σύνοδο των Βρυξελλών και που είμαστε σήμερα, θα νομίσει ότι έχουν περάσει χρόνια» σημείωνε μέλος του οικονομικού επιτελείου, σημειώνοντας ότι το πιο δυσάρεστο είναι ότι επανέρχονται στον ξένο Τύπο και τις διεθνείς αναλύσεις τα σενάρια πολιτικής ρευστότητας στη χώρα. «Αυτή την εντύπωση πρέπει άμεσα να διαλύσουμε» έλεγε, εκφράζοντας όμως συγκρατημένη αισιοδοξία.

Στο γαλάζιο εσωκομματικό τοπίο δεν εκφράζεται ιδιαίτερη ανησυχία για αντάρτικο βουλευτών και θεωρούν ότι στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ερχόμενης Δευτέρας, όχι μόνο θα σταλούν από τον Πρωθυπουργό συγκεκριμένα μηνύματα, αλλά θα λειτουργήσει η συνεδρίαση και ως βαλβίδα εκτόνωσης για βουλευτές του κόμματος, που νιώθουν απελευθερωμένοι, μετά τις κινήσεις στο ΠαΣοΚ και την αποστασιοποίηση της ΔημΑρ από τα εργασιακά.

ΘΥΕΛΛΑ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ

Εκτός των κκ. Κασσή και Παραστατίδη, η ηγεσία του ΠαΣοΚ, παρά τα σαφή μηνύματα που έστειλε ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος και τα οποία συνδέουν την υπερψήφιση του μνημονίου με την παραμονή στο κόμμα, «βλέπει» ότι τέσσερις ακόμη βουλευτές, οι κκ. Κώστας Σκανδαλίδης, Μάρκος Μπόλαρης, Γιάννης Κουτσούκος και η κυρία Θεοδώρα Τζάκρη, ανέφεραν ότι δεν είναι έτοιμοι να δηλώσουν τι θα πράξουν τελικά, αν δεν μελετήσουν τα μέτρα, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά.

Ωστόσο η κατάσταση στο ΠαΣοΚ μοιάζει εκρηκτική. Στην Ιπποκράτους φοβούνται ότι θα καταψηφίσουν και οι 5 βουλευτές που δεν αποκάλυψαν τι στάση θα κρατήσουν στην ψηφοφορία, κάτι που αν επιβεβαιωθεί θα έχει ανάλογες επιπτώσεις στην κυβερνητική σταθερότητα.

Πηγή: kerdos.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ