Κρεατόσουπα με σελέρυ, πράσο, μπούκοβο και bouquet μυρωδικών: Φάτε σήμερα με το κρύο σε συνταγή του Άκη Πετρετζίκη

Μια νόστιμη συνταγή που θα λατρέψετε.

Συστατικά
1 κιλό βοδινό για σούπα σε μερίδες (κομμάτι ποντίκι)
1 κύβο βοδινού
2 κρεμμύδια, σε χοντρές ροδέλες
1 πράσο σε χοντρές ροδέλες
2 καρότα σε φέτες
3 στικ σέλερυ σε χοντρές ροδέλες
1 φινόκιο, χοντροκομμένο
½ κ.γ. μπούκοβο (προαιρετικά)
χυμό και ξύσμα από 1 λεμόνι
9 κ.σ. ρύζι για σούπα
1,5 lt νερό
1 μπουκέτο μυρωδικών (bouquet garni) (1 κουτ. κόκκοι πιπέρι, 2-3 φύλλα δάφνης, λίγο φρέσκο θυμάρι)
πιπέρι
Για το κρουτόν

1 φρατζόλα ψωμί
50 γρ. γραβιέρα τριμμένη
θυμάρι φρέσκο
πιπέρι
ελαιόλαδο

Ευχαριστούμε τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

 

Μέθοδος Εκτέλεσης
Κόβουμε το κρέας μας σε ωραία κομμάτια πάχους 5 εκ. και τα βάζουμε μέσα σε μια κατσαρόλα.
Με τη βοήθεια ενός φίλτρου του καφέ θα φτιάξουμε ένα πουγγί και θα βάλουμε 1 κουτ. κόκκους πιπέρι, 2 φύλλα δάφνης και λίγο φρέσκο θυμάρι. Σφίγγουμε με ένα σπάγκο το φίλτρο μας και δημιουργούμε στην ουσία ένα bouguet garni και το ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα. (Αν δεν έχουμε φίλτρο ή πουγγί ρίχνουμε τα υλικά αυτά στην κατσαρόλα, σουρώνουμε και τα αφαιρούμε αφού σιγοβράσουμε).
Ρίχνουμε 1,5 lt νερό στην κατσαρόλα, 1 κύβο βοδινού και κλείνουμε με μία μεμβράνη ή καπάκι την κατσαρόλα.
Τοποθετούμε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και σιγοβράζουμε για 1,5 ώρα. Ελέγχουμε και προσθέτουμε αν χρειάζεται νερό η κατσαρόλα ούτως ώστε το νερό στο τέλος να είναι όσο το αρχικό.
Έχουμε κάνει στη μεμβράνη μια μικρή τρύπα για να φεύγουν οι υδρατμοί.
Αφαιρούμε τη μεμβράνη και βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
Ξεκινάμε με τα λαχανικά μας.
Με ένα πίλερ, ξεφλουδίζουμε τα καρότα, τα κόβουμε σε κομμάτια 2 εκ. και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα.
Κόβουμε το πράσο και το σέλερι σε ροδέλες και τα ρίχνουμε κι αυτά.
Συνεχίζουμε με τα κρεμμύδια και τα προσθέτουμε και αυτά χοντροκομμένα.
Τέλος, αφαιρούμε το κοτσάνι από το φινόκιο, το κόβουμε σε κομμάτια και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα.
Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και κλείνουμε πάλι με μεβράνη ή καπάκι και σιγοβράζουμε για 30 λεπτά ακόμη.
Μετά από 30 λεπτά, προσθέτουμε το ρύζι, κλείνουμε με μεμβράνη και βράζουμε για 15-20 λεπτά.
Στο τέλος, ρίχνουμε χυμό και ξύσμα από 1 λεμόνι και μπούκοβο (προαιρετικά) και ελέγχουμε αν χρειάζεται αλατοπίπερο και λεμόνι.
Σερβίρουμε την κρεατόσουπά μας σε πιάτο με λίγο ελαιόλαδο, πιπέρι, κρουτόν και φρέσκο θυμάρι.
Για το κρουτόν

Σε ένα ταψί, κόβουμε σε φέτες ένα καρβέλι ψωμί, τοποθετούμε γραβιέρα τριμμένη πάνω από τις φέτες, προσθέτουμε θυμάρι πάνω από τα ψωμάκια, πιπέρι και ελαιόλαδο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 10 λεπτά στους 180 βαθμούς.

 

Who is Who

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει λογιστική...

Από εκείνη ακριβώς την στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκότανε στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών… Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η 5ετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό “σχολείο” για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του MEGA, “The Master Chef”. Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας Master Chef κερδίζοντας τον διαγωνισμό.​

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr