Απίθανο κοτόπουλο στη γάστρα με μελιτζάνες και μπαχαρικά από την Ντίνα Νικολάου

Το μείγμα μπαχαρικών «ρας-ελ-χανούτ», ένα από τα πιο φίνα μείγματα της κουζίνας της βόρειας Αφρικής.

Αποτελείται από διάφορα μπαχαρικά και αποξηραμένα λουλούδια, με αποτέλεσμα ένα ιδιαίτερα εκλεπτυσμένο άρωμα. Το βρίσκουμε σε όλα τα μεγάλα μπαχαράδικα και ντελί, ωστόσο μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με ένα μείγμα από ίσες δόσεις μπαχάρι, κόλιανδρο, κύμινο και κανέλα (με σχετικά διαφορετικό αποτέλεσμα βέβαια).

ΥΛΙΚΑ

  • 200 ml ελαιόλαδο
  • 4 – 5 μελιτζάνες τσακώνικες, κομμένες σε μεγάλα κομμάτια
  • 1 μεγαλούτσικο κοτόπουλο, βάρους περίπου 1.500 – 1.700 γρ., κατά προτίμηση βιολογικό ή ελεύθερης βοσκής, κομμένο σε μερίδες (αν θέλουμε μπορούμε να αγοράσουμε έτοιμες μερίδες κοτόπουλου)
  • λίγο αλεύρι, για το αλεύρωμα
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε ψιλά καρέ
  • 2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
  • 1 φλιτζ. τσαγιού ψιλοκομμένα φύλλα μαϊντανού

Για τη σάλτσα

  • 200 ml γλυκό λευκό κρασί
  • 4 μεγάλες και ώριμες ντομάτες, τριμμένες
  • 1 κουτ. γλυκού μείγμα μπαχαρικών «ρας-ελ-χανούτ»
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 

Ευχαριστούμε την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση της συνταγής.

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνω το μισό ελαιόλαδο και σοτάρω τα κομμάτια της μελιτζάνας για 5 – 6 λεπτά, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς. Τις βγάζω από το σκεύος και τις αφήνω να στραγγίξουν σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
  2. Ρίχνω στην κατσαρόλα το υπόλοιπο ελαιόλαδο και, όταν ζεσταθεί, προσθέτω τα αλευρωμένα κομμάτια του κοτόπουλου, σε μονή στρώση. Σοτάρω για 5 λεπτά, χωρίς να τα γυρίσω, μέχρι να ροδίσουν από την κάτω πλευρά και να ξεκολλάνε εύκολα. Τα γυρίζω και τα αφήνω αν ροδίσουν και από την άλλη πλευρά για άλλα 5 λεπτά.
  3. Μεταφέρω τα κομμάτια σε μια γάστρα (ή σε ένα ευρύχωρο και βαθύ ταψί).
  4. Στο λάδι που έμεινε στην κατσαρόλα σοτάρω το κρεμμύδι για 2 λεπτά σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαραθεί. Προσθέτω το σκόρδο και σοτάρω για άλλο 1/2 λεπτό, ανακατεύοντας. Τα αδειάζω στη γάστρα με το κοτόπουλο.
  5. Προθερμαίνω το φούρνο στους 200°C.

Σάλτσα: Σκουπίζω καλά την κατσαρόλα από το λάδι που έμεινε, ρίχνω το κρασί και το βράζω για 2 – 3 λεπτά σε δυνατή φωτιά για να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτω τις τριμμένες ντομάτες, το μείγμα μπαχαρικών, αλάτι και πιπέρι. Μαγειρεύω για 2 λεπτά, ανακατεύοντας.

Αποσύρω από τη φωτιά και αδειάζω τη σάλτσα στη γάστρα με το κοτόπουλο. Προσθέτω 200 ml νερό και σκεπάζω τη γάστρα με το καπάκι της (ή καλύπτουμε σφικτά το ταψί με ένα μεγάλο κομμάτι αλουμινόχαρτο).

Ψήνω το φαγητό για 45 λεπτά. Το βγάζω από το φούρνο, ξεσκεπάζω και ρίχνω στο φαγητό τις μελιτζάνες και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό. Σκεπάζω και πάλι το σκεύος και συνεχίζω το ψήσιμο για άλλα 15 – 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει καλά το κοτόπουλο και να μελώσουν οι μελιτζάνες.

Σβήνω το φούρνο και αφήνω εκεί τη γάστρα για 1 ώρα, πριν σερβίρω.

 

Who is Who

Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία. Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕ και υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr