Ο Άκης Πετρετζίκης δημιουργεί πεντανόστιμο χοιρινό ρολό γεμιστό με μπρόκολο (βίντεο)

Εκπληκτικό πιάτο με απίθανη γεύση!

Συστατικά

Για τη γέμιση

2 κρεμμύδια, ξερά
2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
2 σκ. σκόρδο
1 μήλο, πράσινο
2 κλ. σέλερι
200 γρ. ψωμί για τοστ
ξύσμα, από 1 πορτοκάλι
4-5 κλ. θυμάρι
4-5 κλ. ρίγανη, φρέσκια
1 κύβο κότας Maggi
πιπέρι
αλάτι
100 γρ. βούτυρο
200 γρ. κάστανα, βρασμένα
100 γρ. cranberries

Για την πανσέτα

2 1/2 κιλά πανσέτα, χοιρινή, ολόκληρη χωρίς κόκαλο
1 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
θυμάρι
500 γρ. νερό

Για το σερβίρισμα

1 κιλό μπρόκολο, κατεψυγμένο
αλάτι
πιπέρι
3-4 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική
1/2 κ.γ. μπούκοβο

 

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

 

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για τη γέμιση

Τοποθετούμε ένα βαθύ τηγάνι σε δυνατή φωτιά να κάψει.
Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τα κρεμμύδια χοντροκομμένα, τα σκόρδα ψιλοκομμένα, το πράσινο μήλο κομμένο σε λεπτές φέτες, το σέλερι ψιλοκομμένο και σοτάρουμε.
Σε ένα μπλέντερ προσθέτουμε ψωμί του τοστ, ξύσμα από ένα πορτοκάλι, το θυμάρι, τη ρίγανη, τον κύβο, πιπέρι, αλάτι και χτυπάμε για λίγο.
Μεταφέρουμε το μείγμα στο τηγάνι με τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης. Ανακατεύουμε και ψήνουμε για 5 περίπου λεπτά για να πάρει χρώμα το ψωμί.
Στη συνέχεια, προσθέτουμε βούτυρο. Όταν λιώσει αφαιρούμε τη γέμιση από τη φωτιά, βάζουμε τα κάστανα ψιλοκομμένα, τα κράνμπερις και ανακατεύουμε.
Όταν είναι έτοιμη η γέμιση, αφήνουμε να κρυώσει για 20 λεπτά.

Για την πανσέτα                                                                                                                 

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
Χαράζουμε σταυρωτά την πανσέτα με ένα μαχαίρι από την εσωτερική πλευρά.
Προσθέτουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, τη γέμιση και τυλίγουμε σε ρολό. Δένουμε το ρολό με έναν σπάγκο σε διάφορα σημεία.
Σε μία λαδόκολλα ρίχνουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, θυμάρι και μεταφέρουμε το κρέας.
Τυλίγουμε δημιουργώντας μία καραμέλα. Τη βάζουμε σε δύο αλουμινόχαρτα και τυλίγουμε πολύ καλά.
Μεταφέρουμε το ρολό σε ένα ταψί και προσθέτουμε 500 γρ. νερό.
Ψήνουμε για 2 ½ ώρες. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και τη λαδόκολλα και ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 200ο C. Συνεχίζουμε να ψήνουμε για επιπλέον 30 λεπτά.

Για το σερβίρισμα

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ο C στον αέρα.
Σε ένα μπολ προσθέτουμε το μπρόκολο, αλάτι, πιπέρι, το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη, το μπούκοβο και ανακατεύουμε.
Μεταφέρουμε σε ένα ταψί και ψήνουμε για 30 λεπτά.
Αφαιρούμε τον σπάγκο από το κρέας, κόβουμε σε φέτες και σερβίρουμε με το μπρόκολο.

Who is who

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef» κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr