Ντίνα Νικολάου: Scones με μύρτιλα - ένα λαχταριστό γλύκισμα που θυμίζει λίγο αφράτο ψωμί ή τσουρέκι
Οι Άγγλοι το τρώνε στο πρωινό τους αλλά συνοδεύουν και το τσάι τους. Η Ντίνα Νικολάου το προτείνει με μύρτιλα αλλά μπορείτε να τα φτιάξετε και με αποξηραμένα φρούτα
Υλικά
- 330 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 70 γρ. ζάχαρη
- 1½ κουτ. σούπας μπέικιν πάουντερ
- ½ κουτ. γλυκού σόδα μαγειρική
- 1 κουτ. γλυκού αλάτι
- 1 φλιτζ. τσαγιού φρέσκα ή αποξηραμένα μύρτιλα
- 120 γρ. αγελαδινό βούτυρο Lurpak, παγωμένο, κομμένο σε μικρούς κύβους
- 1 κουτ. σούπας βανίλια υγρή
- 200 ml κρέμα γάλακτος 36% λιπαρά, Arla+ 2 κουτ. επιπλέον για το άλειμμα
- 2 κουτ. σούπας διακοσμητική, κρυσταλλική ζάχαρη
Για το γλασάρισμα
- 1 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη άχνη
- 2-3 κουτ. σούπας γάλα
- ½ κουτ. γλυκού βανίλια
Ευχαριστούμε θερμά την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής
Εκτέλεση
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύω το αλεύρι, τη ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και το αλάτι. Κόβω το βούτυρο σε μικρούς κύβους το ρίχνω στο μπολ με τα στερεά υλικά και δουλεύω με τα δάχτυλά μου για να δημιουργήσω ένα ψιχουλιαστό μείγμα. Προσθέτω τα μύρτιλα και ανακατεύω.
Σε ένα κανατάκι ανακατεύω την κρέμα γάλακτος με τη βανίλια και ξεκινάω να προσθέτω σταδιακά το μείγμα στο μπολ με τα στερεά υλικά, ανακατεύοντας παράλληλα με τα χέρια μου χωρίς όμως να ζυμώνω με δύναμη. Μπορεί να μη χρειαστεί όλη η ποσότητα της κρέμας γιατί θα πρέπει να γίνει μια ζύμη με συνοχή αλλά όχι πολύ υδαρή. Μεταφέρω τη ζύμη σε αλευρωμένο πάγκο και ζυμώνω ελαφρά 3-4 φορές.
Μεταφέρω τη ζύμη σε ταψάκι στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί και το διαμορφώνω με τα χέρια μου σε στρογγυλό, χοντρό δίσκο, διαμέτρου 18-20 εκ. Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβω σε 8 τρίγωνα κομμάτια. Βάζω τα scones στο ψυγείο για 30 λεπτά.
Προθερμαίνω το φούρνο στους 200°C. Βγάζω τα scones από το ψυγείο τα αλείφω με τις 2 κουταλιές κρέμας γάλακτος και πασπαλίζω με την διακοσμητική ζάχαρη. Ψήνω για 15-20 λεπτά μέχρι να ροδίσουν ελαφρά. Βγάζω από το φούρνο και τα αφήνω σε σχάρα να κρυώσουν.
Σε ένα μπολ βάζω τα υλικά του γλασαρίσματος και ανακατεύω καλά. Ραντίζω τα scones και σερβίρω.
Who is Who
Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.
Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία.
Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕκαι υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.
Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς.
Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.
Δείτε όλο το «πλούσιο» βιογραφικό της αγαπημένης σεφ Ντίνας Νικολάου στο dinanikolaou.gr.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr